Analyse partij David Bruggeman – Mike Adriaanse

Door Mike Adriaanse

Op 22-04-24 mag ik in mijn partij aantreden tegen David. Wij hebben nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld. David opent met 1. Pf3 waarop ik het flexibele 1. … Pf6 speel om te kijken welke variant David in wil gaan. Voor mij zijn de Reti en het Engels nog redelijk onbekende openingen en met Pf6 hoop ik dan ook terug te komen in een Damegambiet of een andere opening waar ik wat meer de ideeën van ken. 

Diagram 1 na 3… d5

David besluit 2. c4 te spelen waarop ik direct een keuze moet maken welke opstelling ik ga innemen. Ik besluit om 2. … e6 te spelen om daarna met een eventuele d5 vroeg het centrum aan te vallen. Het voordeel hiervan voor mij is dat we nog terug kunnen komen in een niet aangenomen Damegambiet als wit d4 speelt. De keuze van David is 3. g3 waarmee hij de loper wil ontwikkelen naar g2 en hij hiermee druk wil zetten op de lange diagonaal.
Met 3. … d5 besluit ik direct druk te zetten in het centrum en met eventueel door schuiven naar d4 een ruimte voordeel te pakken. Wit speelt hier 4. b3 met het idee de loper op b2 te positioneren. Het plan is om hier de loper van b2 ‘onschadelijk’ te maken door een pionnen keten op de zwarte velden te vormen met pionnen op d4 en c5. Hier speel ik dan ook 4. … c5 om deze pionnen keten vorm te gaan geven. Indien de pionnen op d4/c5 staan wijzen ze ook direct mijn aanvalspunt, de koningsvleugel.

Diagram 2 na 6… Le7

5. Lg2 Pc6 6. 0-0 Le7 (Diagram 2). Ik ben tevreden met de stelling die ik op het bord heb gekregen ondanks dat de ik de opening minder goed ken. Het idee om door te schuiven op d4 zit nog altijd in de stelling, Voor mijn gevoel kan ik in deze stelling tijdig rokeren indien nodig en heb ik zoveel als mogelijk de voorbereidingen getroffen om de pion op d4 te parkeren en een ‘aanval’ te starten.
7. Lb2 d4 Na Lb2 is het idee om d4 door te schuiven alleen nog maar sterker aangezien wit een probleem krijgt om de pionnen op d4/c5 te ondermijnen. 

Diagram 3 na 8… e5

Ik kan nadat wit 8. e3 speelt direct doorschuiven met 8. … e5 wat het pionnencentrum verstevigt (Zie Diagram 3). Ik kan nu met de e-pion terugslaan om de zwartveldige loper van wit nog steeds weinig velden te geven. 
9. exd4 exd4 10. d3 0-0 (Diagram 4). De koning is volledig veilig, het doel nu is om het sterke stuk van wit dat staat op g2 af te ruilen. Dit gaan we proberen te doen met een batterij van dame en loper naar h3. Hier is nog wel wat werk voor nodig maar dit is het idee wat ik in mijn hoofd voorbereid.

Diagram 4 na 10… 0-0

11. Pa3  Hier werd ik door verrast aangezien ik dacht dat het paard beter geplaatst zou zijn als het direct kon verdedigen op de koningsvleugel. 11. … Le6. De zetten die ik hier overwogen heb zijn Le6, Lf5 en Lg4. De keuze voor de zet Le6 is om de loper verdedigd neer te zetten, het paard naar g5 te laten springen en om dan de dame aan te vallen met Lg4. Als het paard terug moet kan ik rustig proberen de loper op g2 af te ruilen en het sterke stuk van wit van het bord verwijderen.
12. Te1 Dd7. Uiteraard met het idee om met Lh3 de witveldige loper aan te vallen en een koningsaanval op te bouwen.  13. Pg5 Lg4 14.Dd2 h6 Hier had ik het idee dat ik actief sta en dat ik alleen de torens nog in het spel moet proberen te krijgen. De pion op d3 is een zwakke pion en deze kan ik eventueel al aanvallen met Pb4, het paard op a3 staat redelijk ver van het strijdtoneel gepositioneerd en de loper op b2 heeft ook weinig velden.

Diagram 5 na 15. h3

15. h3. (Diagram 5). Hier heb ik de zetten Lf5 en hxg5 overwogen. De uitgerekende variant na hxg5 is als volgt: 15. …hxg5 16. hxg4, Pxg4 17. Lxc6, bxc6 17. De2 en ik zag over het hoofd dat ik met Tae8 alle problemen kon oplossen en een pion voor zou staan. Hier dacht ik dat wit een dubbele aanval had en ik een stuk zou verliezen omdat de dame van d7 overwerkt is.
15. … Lf5 De andere optie die ik aan het overwegen was en deze zag er ook sterk uit, aangezien ik de druk op de pion van h3 houd en het paard van g5 pion h3 niet kan blijven dekken. Wit kan na Lf5 nog g4 spelen om de loper aan te vallen, echter als je dan slaat met hxg5 gxf5 kan Ph5 worden gespeeld en dek je de pion op g5 en kan het paard naar f4 manoeuvreren waar het erg sterk komt te staan. 16. Pe4 Lxh3 en hier win ik de pion op h3. 17. Pxf6 Lxf6 18. f4 Lxg2 (Zie Diagram 6).

Diagram 6 na 18… Lxg2

Met een gezonde pion voor besluit ik hier af te ruilen en de witveldige lopers te ruilen. Dit gezien dit een sterke verdediger is van wit en ik kan proberen een aanval te starten over deze witte velden. 
19. Dxg2 Tfe8. Dit ook met het idee om een setje torens te ruilen en de enige open lijn op het bord onder controle te krijgen.
20. Pc2 Df5. (Zie Diagram 7). 

Diagram 7 na 20… Df5

Met de laatste van zwart wil ik de pion van d3 onder schot nemen. Iets waar wit altijd een stuk aan moet binden en wat voor zwart een aanvalsdoel is en verder kan worden aangevallen met Pb4.
Wit probeert de pion te verdedigen.
21. Tad1 Txe1 en hier heeft wit maar een mogelijkheid om de d-pion te behouden en dat is door het paard op e1 te parkeren. Het paard staat erg passief hier en de stukken van wit worden steeds meer terug gedreven. 22. Pxe1 Te8, nogmaals nemen we hier de enige open lijn onder controle, wit kan de e lijn moeilijk aanvallen gezien er een paard op e1 staat. 23. Lc1 Dg4 (Zie Diagram 8).

Diagram 8 na 23… Dg4

Het doel is de toren aan te vallen en druk te zetten op de pion op g3, zodat de dame deze dient te blijven verdedigen. Na 24. Pf3 had ik de mogelijkheid om Pb4 te spelen en nog meer druk te zetten op de d3 pion en de pion op a2 aan te vallen, vanaf b4 kan het paard ook naar c2 springen om vervolgens op e3 uit te komen. Echter in de partij besluit David tot 24. Df3?? en dit is een cruciale fout waarmee de partij direct ten einde komt door 24. … Txe1+ 0-1

De kunst van het laten verzanden (2)

Door Tom

Zie ook mijn stukje over de externe partij gespeeld op 24 maart: De kunst van het laten verzanden. Als ik tegen Luigi speel is hij altijd aardig tegen mij, soms té. Vorig jaar blunderde hij in een potremisestand en ook in eerdere partijen zat het hem niet mee.

Luigi de Mas – Tom Fürstenberg na 29…., Tac8

In deze stand geeft de computer hem +5.47. Ik overwoog serieus op te geven, maar met het bovenstaande indachtig besloot ik door te spelen.

30. Txc6? Nu zakt de waardering naar een nog altijd winnende +3.76. Als je ziet dat Luigi later b4 en a4 speelt vraag je je af waarom hij dat niet nu doet: zwart staat helemaal vast.
30. …,    Tdxc6
31. Lxc6 Txc6
32. Td1   Lf6

Luigi de Mas – Tom Fürstenberg na 32…., Lf6

Luigi heeft blijkbaar het plan een gewonnen eindspel te forceren met de ruil van de torens na Td5, Lc5, b4 en Td6. Maar is dat wel gewonnen? Zwart heeft daarmee vier zetten om zijn koning te centraliseren.
33. Td5 a6
34. Lc5 Kg7
35. b4 Kf7
36. Td6?? Zie diagram. Nu is het nog maar +1.79. Aangewezen was 36. Kf1 (zie verderop waarom). Luigi dacht denk ik dat afruil in zijn voordeel was.

Luigi de Mas – Tom Fürstenberg na 36. Td6??


36. …,    Txd6
37.Bxd6 Ke6
38.Bc5   Kd5
39.a4     e4 
40.Bd4
En nu is het volledig gelijk: 0.00!

Zie de volgende diagram.
Zwart haalt de witte pionnen op en is op tijd terug om zijn e5 pion te dekken. 36. Kf1 zou dat voorkomen hebben!

Luigi de Mas – Tom Fürstenberg na 40. Ld4

 

Er volgde nog:

40. …,     Lxd4
41. cxd4 Kxd4
42. b5    axb5
43. axb5 Kc5
44. Kf1   Kxb5
45. Ke2  Kc5
46. Ke3  Kd5

 

Luigi de Mas – Tom Fürstenberg na 46…., Kd5

 

½ – ½
Zie commentaar bij de 36ste zet. Wit komt één tempo te kort.



 

 

Een koninklijke kerker

Door David

Een koninklijke kerker. Stelling na 25. Dh1


Het is zet 25, de koningin heeft zich terug moeten trekken op veld h1 en kan daar alleen met grote moeite weer uit. 15 zetten lang zijn de koning en koningin opgesloten in deze kerker. Pas op zet 41 speelt wit h pion die dan al een tijdje op h4 staat naar h5 en ziet de koningin het daglicht. Voor een moment slechts: na de ruil van de dames op h4 is de partij 5 zetten later afgelopen.

Een droomstelling. Je kunt uitzoeken waar je de aanval gaat inzetten, op de koningsvleugel, mataanval, of op de damevleugel, met de ‘dame-meer’ kan promotie van een pion toch niet moeilijk zijn…. Daar zit dan ook het gevaar. Je moet wel kiezen. Een koningsaanval? Als wit een toren op e4 krijgt (of een paard) kan wit zelfs beter komende te staan. 

Hoe het zo gekomen is en hoe het (toch nog) goed afliep in kun je in onderstaande partij zien.

.

Daarmee was de stand in deze uitwedstrijd tegen Baronie A rechtgetrokken na het vroege verlies van Luigi. Zoals al het hele seizoen: we spelen nooit alle vier tegelijk een goede partij, altijd een soort om beurten, waardoor de uitslag 1,5 – 2,5 een paar keer teveel voorkwam dit seizoen in de avondcompetitie. Ook deze keer, al was dat gezien het verschil in ratingsgemiddelde ook weer niet zo raar. Daarmee eindigde we op de laatste plek in onze poule. Het goede nieuws: het kan volgend seizoen alleen maar beter gaan!

Schaakfamilie

Door David

Er gaan maanden voorbij dat je soms alleen van elkaar hoort. Of elkaar eens vluchtig ontmoet op een verjaardag of bij een bezoekje. Het is familie, je bent verbonden, maar hoe vaak kom je elkaar nu echt tegen? En dan is er opeens zo’n moment in het jaar dat je een hele middag samen bent. En ook nog eens met allemaal tegelijk, alle generaties bij elkaar, van dichtbij en ver. Een familiedag. De ouden, de ouders, de kinderen, de kleinkinderen, die van om de hoek, en die een flinke rit achter de rug hebben om er ook bij te zijn. Zo leek het ook afgelopen maandag bij het schaaktoernooi op tweede paasdag. Als een feestdag van een zeer uitgebreide familie. Die ouden zien hoe de jonkies zich ontwikkelen, de kinderen horen verhalen en krijgen wijze lessen van de senioren. De jonkies zijn die ouden soms in vaardigheden en snelheid al voorbij zijn, maar nog niet in kennis en inzicht. En de ouders – er waren veel ouders in de speelzaal aanwezig – kijken vertederd toe hoe het talentvolle kroost zich in een vriendelijke krachtmeting maar ook vol concentratie hun toenemende spelbegrip testen.

En hoe viel de krachtmeting uit? Nou, onze ervaren clubleden hadden een pittige middag tegen de jongeren en jonkies, waarvan nota bene de 12-jarige Boyd uit Venray er bijna met de hoofdprijs vandoor ging. Bijna. Rick Smit hield z’n winning strike vol tot het laatst en won met 5 uit 5, terwijl Boyd en Piet beiden opgelucht tot remise besloten: Piet omdat ie bijna geen tijd meer op de klok had, en Boyd omdat Piet een kwaliteit voor stond en eeuwig schaak bepaald niet zeker leek. 
Standen en prijswinnaars kun je vinden op de pagina Eindstand Paasschaken.

En leverde de collecte op deze Paasmaandag voor een nieuwe Duofiets voor de bewoners van Cello-complex De Binckhorst nog iets op? Ja, zeker, € 297,30. Het is wellicht pas een wiel, maar wel een mooi begin van het realiseren van deze droom van de bewoners om samen op een duofiets gezellig fietsend de mooie omgeving van Rosmalen te verkennen. Alle donateurs dank daarvoor!
Achter de Lees verder –> knop nog een sfeerimpressie met foto’s Lees verder