Een koninklijke kerker

Door David

Een koninklijke kerker. Stelling na 25. Dh1


Het is zet 25, de koningin heeft zich terug moeten trekken op veld h1 en kan daar alleen met grote moeite weer uit. 15 zetten lang zijn de koning en koningin opgesloten in deze kerker. Pas op zet 41 speelt wit h pion die dan al een tijdje op h4 staat naar h5 en ziet de koningin het daglicht. Voor een moment slechts: na de ruil van de dames op h4 is de partij 5 zetten later afgelopen.

Een droomstelling. Je kunt uitzoeken waar je de aanval gaat inzetten, op de koningsvleugel, mataanval, of op de damevleugel, met de ‘dame-meer’ kan promotie van een pion toch niet moeilijk zijn…. Daar zit dan ook het gevaar. Je moet wel kiezen. Een koningsaanval? Als wit een toren op e4 krijgt (of een paard) kan wit zelfs beter komende te staan. 

Hoe het zo gekomen is en hoe het (toch nog) goed afliep in kun je in onderstaande partij zien.

.

Daarmee was de stand in deze uitwedstrijd tegen Baronie A rechtgetrokken na het vroege verlies van Luigi. Zoals al het hele seizoen: we spelen nooit alle vier tegelijk een goede partij, altijd een soort om beurten, waardoor de uitslag 1,5 – 2,5 een paar keer teveel voorkwam dit seizoen in de avondcompetitie. Ook deze keer, al was dat gezien het verschil in ratingsgemiddelde ook weer niet zo raar. Daarmee eindigde we op de laatste plek in onze poule. Het goede nieuws: het kan volgend seizoen alleen maar beter gaan!

4 reacties op “Een koninklijke kerker

  1. Het is inderdaad wat David schrijft, jammer van al die 2,5 tegen 1,5 nederlagen, vooral omdat steeds twee wisselende spelers tegelijk een off day hadden. Overwogen moet worden om bij de volgende competitie af te spreken dat we alle off days concentreren op twee rondes. Die gaan dan wel met 4 – 0 verloren maar met overwinningen bij de andere rondes worden we dan toch eerste. Luigi De Mas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *