Schwindeln op z’n Luigi’s

Partijanalyse van Luigi de Mas

We waren allemaal keurig op tijd voor de uitwedstrijd in Eindhoven op zaterdag 26 nov tegen ESV 4. Daar bleek mij dat ongeveer de helft van dat team bestaat uit jeugdspelers. Zoals menigeen heeft ervaren zijn deze tegenwoordig zo goed opgeleid, dat ze uitsluitend correcte zetten doen. Ze ontwikkelen keurig en behandelen de stelling voorts volgens beproefde strategieën. Van onderschatting was dus geen sprake, maar niettemin reden we huiswaarts met een 4,5 tegen 3,5 nederlaag.
Mijn partij met zwart tegen een naar schatting 12 – 14 jarig meiske verliep volgens het bovengeschetste stramien. Toen een eindspel was bereikt met licht voordeel voor mij besloot ik, gezien de stand van de andere borden, geen voor de hand liggende zetten te doen, want dat zou waarschijnlijk niet meer dan remise opleveren.
Helaas overzag ik echter een voor de hand liggend tussenschaak en raakte een pion achter. Mijn andere pionnen waren bovendien zwakker dan die van de tegenstander en op den duur  niet te verdedigen tegen de aanstormende paarden.
Ik besloot om niet met loper en paard een verdediging op te bouwen, maar de tempi te gebruiken om deze lichte stukken te richten op een kamikaze aanval op de witte koning.
Ik kon bij lange na niet vaststellen of het correct was, maar het zou in ieder geval veel verwarring stichten, zeker omdat wit behoorlijk veel tijd had verbruiktBij de uitwedstrijd voor deze, in Oss, beschwindelde ik mijn tegenstander ook al. Het eindspel stond gelijk met beide spelers een koning en 5 pionnen. Maar mijn tegenstander moest winnen voor zijn team, verbruikte te veel tijd en schoof in tijdnood de koning ook de verkeerde kant op.
Toen was dat wel winnend voor mij. Nu niet. Terecht wel.

Conclusie: verspil geen energie en tijd aan de beste zet maar maak de tegenstander onzeker.

Verslagen teams en partijanalyse Tom

Mooie overwinningen in de zaterdagcompetities voor team 2 en 3 en een nipt verlies van het 1e team.

OSV3 -De Kentering 2

OSV 3 – De Kentering 2

OSV 3 – De Kentering 2 0,5-3,5

Verslag van Jan

We speelden in een groot Buurthuis in een kleine gezellige zaal met grote tafels aan elkaar geschoven. Een rij Osse spelers met daar tegenover 4 teamschakers van de Kentering.

Ton Snoeren aan bord 1, met de witte stukken kreeg na 1. e4 met 1….c6. De Caro-Kann verdediging tegen. Deze opening heb ik jarenlang zelf gespeeld. De hoofdvariant kwam op het bord. Ik dacht nog dat zijn tegenstander hier alles van zou weten. Echter na de 16e zet maakte hij een klein strategisch foutje. Ton heeft er onmiddellijk gebruik van gemaakt: Binnen no time kon hij geen vin meer verroeren. Volkomen ingesnoerd verloor hij de ene na de andere pion en legde tenslotte moedeloos het hoofd in de schoot.

Hans speelde met zwart aan het 2de bord actief in een gelijke stelling waardoor hij het toreneindspel remise hield.

Dick met wit aan het 3de bord won in 16 zetten. Zijn tegenstander zag mat in één over het hoofd.

Jan aan het 4de bord met zwart. De tegenstander gaf bij de 21ste zet op nadat ik op de 18de zet de winnende voortzetting had gevonden. Toen had ik een loper en twee pionnen meer in een partij waarin wit het Evans gambiet had gespeeld.

De Kentering 2 heeft na 3 rondes alle 3 de wedstrijden gewonnen!

Dubbelschaak ’97 3 – De Kentering 3 1-3

Peter werd aan het derde bord vervangen door Stanislav, die meteen een vol punt binnen bracht voor het team!

Dubbelschaak ’97 3 – De Kentering 3 1-3


Eindhoven 4 – De Kentering 1 4,5-3,5

Verslag van David 

Eindhoven 4 – De Kentering 1 4,5-3,5

Het eerste team dolf het onderspit tegen Eindhoven 4, een team met een mix van jonge spelers en ervaren rotten. Marc zag in zijn partij een kleine combinatie over het hoofd en kwam al snel een stuk achter. De tegenstander speelde het rustig en gedecideerd uit. Ook Leon zag in een veelbelovende stelling een schaak aan het eind van een combinatie van meerdere zetten over het hoofd en boog het hoofd toen duidelijk was dat hij een toren moest geven om mat te voorkomen.

Intussen wisten David en Tom hun partijen tegen sterke spelers op de borden 2 en 3 te winnen (zie ook de partijanalyse van Tom), en met de 2-2 tussenstand en een mooie stelling van Hans gloorde er hoop op een overwinning. Wilbert, die graag eens op een hoger bord speelde om zijn goede vorm van de laatste weken in een externe partij op niveau te testen, moest echter zijn meerdere erkennen in de teamcaptain van Eindhoven 4. Ewout Snoeck bouwde een voordeel uit de opening rustig uit en neutraliseerde het tegenspel van Wilbert vakkundig. Johan kwam in een partij tegen een jonge tegenstander een pion achter. Actief spel had de balans allicht kunnen bewaren, maar enkele defensieve zetten lieten teveel ruimte voor de wit, en twee vrij pionnen waren, ondanks de loper van ongelijke kleur, niet tegen te houden. Luigi haalde een huzarenstuk uit door in een stelling met een pion minder zoveel dreiging tegen de koning van zijn jonge tegenstandster te creëren, dat zij moest berusten in remise. De degelijke overwinning tot slot van Hans van Eijk kon tot slot schade niet meer herstellen: team 1 verloor met het kleinst mogelijke verschil: 4,5 – 3,5

Partijanalyse van Tom

Veteranenkampioenen

Door Ton Snoeren

NBSB Veteranenkampioenschap Vught 17 november 2022

Zoals elk jaar organiseert schaakvereniging Vught het Seniorentoernooi (50+) en het Veteranenkampioenschap (65+). Vakkundig georganiseerd: een mooie nieuwe locatie in het jeugdcentrum Elzenburg. Veel ruimte en halverwege het toernooi een heerlijke lunch.

De Kentering was weer goed vertegenwoordigd: Tom, Cees, Jan, Pieter en Ton. Ook Roel was even gesignaleerd, maar hij had autopech en meldde zich af.

Pieter behaalde 2 punten. Jan had vreselijke pech in een paar partijen, gewonnen stellingen gingen door per ongeluk verkeerd aangeraakte stukken alsnog verloren. Cees ( in 2004 ook een keer Veteranenkampioen van de NBSB geweest!) speelde zoals gebruikelijk erg sterk. In een cruciale partij tegen Ton vergiste hij zich echter en kwam een stuk achter. Cees’ score was 3,5 punt. Tom verloor onnodig zijn eerste partij en moest in de laatste ronde tegen Ton. De verdediging van Tom was uitstekend; Ton kwam er niet doorheen. Tom behaalde een podiumplek met 5 punten.

Ton Snoeren winnaar Veteranentoernooi 2022

Ton scoorde voor de pauze 4 uit 4 en had vooral profijt van het speeltempo. Rapid 20 minuten, mooi om tegenstanders in tijdnood te krijgen. Na de pauze 3 remises (waaronder die tegen Tom) en dat was voldoende voor de eindzege. Met 5,5 punt en een beter weerstandspunt kon hij naaste belager Joost Duquesnoy uit Waalwijk (ook bekend van het Zomerschaken) voor blijven en voor de tweede keer de beker in ontvangst nemen.

Lees verder

Partij Leon – Peter van den Hout

Door Leon ter Beek

Een beknopte analyse van mijn partij tegen Peter van den Hout van SV ’t Paardje in Made