HMC 3 – Kentering 1: 6½ – 1½ HMC 5 – Kentering 2: 3½ – 4½

Toen Johan Knuvers (links) om 13.00 uur eenmaal goed wakker was geworden, werd het de tegenstander zwart voor de ogen, want zwart won eerst de kwaliteit en toen ook nog eens de partij.

Ook Roel Jongenelen (links) liet de zwarte stukken stralen en op een zege af stormen, ook al werd dat pas laat in de partij een feit.

(Voor een extra-verslag van HMC 5 – De Kentering 2 van Luigi de Mas: zie ‘Lees Verder’)
HMC 3 was dit keer de reus die De Kentering 1 vermorzelde, maar Luc Seuter speelde de heldenrol van David tegen Goliath, Lees verder

Broedermoord-prelude

Het was nog maar het voorspel van de botsing van a.s. zaterdag 25 november tussen HMC en De Kentering, maar in de schaakpartij van maandag 20 november tussen de Kenteringbroeders Pieter Roos (links) en Arjan Gras klonken sommige zetten als het klieven van het zwaard van de scherprechter van komende zaterdag. Arno won. Tot troost van Pieter: niet alle schakers van De Kentering zijn zulke beulen als Arjan.

In de andere inleiding op de confrontatie van 25 november was het Luigi de Mas (rechts) die als HMC-gekleurde Kenteringbroeder Luc Seuter de das om deed. Gelijk spel dus tussen de bloedgroepen, een vredig voorteken van de komende strijd. Maar ja, als Luc nu nog rap een schaakhondje aanschaft, dan wordt het andere koek.

Rapid – olympiërs

Peter Zijderveld (rechts) houdt niet van rapid maar wel van schaken. Daarom deed hij maandag 13 november aan het rapidschaken mee vanuit de olympische gedachte ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Hij brak dan ook geen potten, ook niet die van Cees van Zelst (links). Maar strijdbaar was hij wel. Ook dat is olympisch.

Aan de fysiek en psyche van Jelte de Vries (rechts) is duidelijk af te lezen, dat hij het prototype is van de olympiër. Ontspannen achterover leunend wacht hij kalm af, waar Andreas de Rooij (links) mee voor de dag zal komen. Bedaard en alert, helemaal olympisch: “Ik speel dus ik leef, en of ik win dat zie ik wel”. (Voor de eindstand: zie Uitslagen, stand rapidschaak)

BORDER COLLIE

Hans van Eijk (rechts) is in de A-groep de onbetwiste, ongeslagen winnaar van de 1e periode met 7 winst- en 2 remisepartijen. Hans heeft sinds enkele maanden een border collie, een slim (schaak)hondje, dat volgens sommige kwaadsprekers hem de beste zetten toeblaft. “Niets van waar”, pareert Hans monter, “ik word niet gesouffleerd maar gevitaliseerd, want ik moet 3x daags een fikse wandeling met hem maken. Zo lopen mijn hersens vol met zuurstof waarin allerlei schaakideeën rondspartelen”.

Luc Seuter (rechts) leek in de B-groep als alleenheerser Hans van Eijk nog te overtreffen: 8x winst in 8 partijen. Met een straatlengte voorsprong was hij niet meer te achterhalen. Wat voor geheim stak daar achter? Vraag dat Henk Swinkels (links op de foto) maar, want die bracht in de 9e ronde Luc zijn eerste nederlaag toe. Misschien wordt het nu tijd voor Luc om ook maar een border collie aan te schaffen.

 

Schaken bij Volle Maan

4 november 2017: De volle maan trok De Kentering 2 mee naar een 5-3 overwinning op RDS 1, terwijl het eerste team maanziek verlamd werd: 1-7 nederlaag tegen Vianen/DVP 2. Roel Jongenelen (links op de foto) stal de harten van de supporters met zijn gedurfde, aanvallende spel. Hij verpletterde oud-Kenteringschaker Martie van der Sanden, toch geen kleine jongen met bijna 200 ratingpunten meer, met een onweerstaanbare flankaanval over de h-lijn.

De Kentering 1 wist dat ze het zwaar zou krijgen tegen Vianen/DVP, die immers gemiddeld 150 ratingpunten hoger stond Lees verder