Analyse partij David Bruggeman – Mike Adriaanse

Door Mike Adriaanse

Op 22-04-24 mag ik in mijn partij aantreden tegen David. Wij hebben nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld. David opent met 1. Pf3 waarop ik het flexibele 1. … Pf6 speel om te kijken welke variant David in wil gaan. Voor mij zijn de Reti en het Engels nog redelijk onbekende openingen en met Pf6 hoop ik dan ook terug te komen in een Damegambiet of een andere opening waar ik wat meer de ideeën van ken. 

Diagram 1 na 3… d5

David besluit 2. c4 te spelen waarop ik direct een keuze moet maken welke opstelling ik ga innemen. Ik besluit om 2. … e6 te spelen om daarna met een eventuele d5 vroeg het centrum aan te vallen. Het voordeel hiervan voor mij is dat we nog terug kunnen komen in een niet aangenomen Damegambiet als wit d4 speelt. De keuze van David is 3. g3 waarmee hij de loper wil ontwikkelen naar g2 en hij hiermee druk wil zetten op de lange diagonaal.
Met 3. … d5 besluit ik direct druk te zetten in het centrum en met eventueel door schuiven naar d4 een ruimte voordeel te pakken. Wit speelt hier 4. b3 met het idee de loper op b2 te positioneren. Het plan is om hier de loper van b2 ‘onschadelijk’ te maken door een pionnen keten op de zwarte velden te vormen met pionnen op d4 en c5. Hier speel ik dan ook 4. … c5 om deze pionnen keten vorm te gaan geven. Indien de pionnen op d4/c5 staan wijzen ze ook direct mijn aanvalspunt, de koningsvleugel.

Diagram 2 na 6… Le7

5. Lg2 Pc6 6. 0-0 Le7 (Diagram 2). Ik ben tevreden met de stelling die ik op het bord heb gekregen ondanks dat de ik de opening minder goed ken. Het idee om door te schuiven op d4 zit nog altijd in de stelling, Voor mijn gevoel kan ik in deze stelling tijdig rokeren indien nodig en heb ik zoveel als mogelijk de voorbereidingen getroffen om de pion op d4 te parkeren en een ‘aanval’ te starten.
7. Lb2 d4 Na Lb2 is het idee om d4 door te schuiven alleen nog maar sterker aangezien wit een probleem krijgt om de pionnen op d4/c5 te ondermijnen. 

Diagram 3 na 8… e5

Ik kan nadat wit 8. e3 speelt direct doorschuiven met 8. … e5 wat het pionnencentrum verstevigt (Zie Diagram 3). Ik kan nu met de e-pion terugslaan om de zwartveldige loper van wit nog steeds weinig velden te geven. 
9. exd4 exd4 10. d3 0-0 (Diagram 4). De koning is volledig veilig, het doel nu is om het sterke stuk van wit dat staat op g2 af te ruilen. Dit gaan we proberen te doen met een batterij van dame en loper naar h3. Hier is nog wel wat werk voor nodig maar dit is het idee wat ik in mijn hoofd voorbereid.

Diagram 4 na 10… 0-0

11. Pa3  Hier werd ik door verrast aangezien ik dacht dat het paard beter geplaatst zou zijn als het direct kon verdedigen op de koningsvleugel. 11. … Le6. De zetten die ik hier overwogen heb zijn Le6, Lf5 en Lg4. De keuze voor de zet Le6 is om de loper verdedigd neer te zetten, het paard naar g5 te laten springen en om dan de dame aan te vallen met Lg4. Als het paard terug moet kan ik rustig proberen de loper op g2 af te ruilen en het sterke stuk van wit van het bord verwijderen.
12. Te1 Dd7. Uiteraard met het idee om met Lh3 de witveldige loper aan te vallen en een koningsaanval op te bouwen.  13. Pg5 Lg4 14.Dd2 h6 Hier had ik het idee dat ik actief sta en dat ik alleen de torens nog in het spel moet proberen te krijgen. De pion op d3 is een zwakke pion en deze kan ik eventueel al aanvallen met Pb4, het paard op a3 staat redelijk ver van het strijdtoneel gepositioneerd en de loper op b2 heeft ook weinig velden.

Diagram 5 na 15. h3

15. h3. (Diagram 5). Hier heb ik de zetten Lf5 en hxg5 overwogen. De uitgerekende variant na hxg5 is als volgt: 15. …hxg5 16. hxg4, Pxg4 17. Lxc6, bxc6 17. De2 en ik zag over het hoofd dat ik met Tae8 alle problemen kon oplossen en een pion voor zou staan. Hier dacht ik dat wit een dubbele aanval had en ik een stuk zou verliezen omdat de dame van d7 overwerkt is.
15. … Lf5 De andere optie die ik aan het overwegen was en deze zag er ook sterk uit, aangezien ik de druk op de pion van h3 houd en het paard van g5 pion h3 niet kan blijven dekken. Wit kan na Lf5 nog g4 spelen om de loper aan te vallen, echter als je dan slaat met hxg5 gxf5 kan Ph5 worden gespeeld en dek je de pion op g5 en kan het paard naar f4 manoeuvreren waar het erg sterk komt te staan. 16. Pe4 Lxh3 en hier win ik de pion op h3. 17. Pxf6 Lxf6 18. f4 Lxg2 (Zie Diagram 6).

Diagram 6 na 18… Lxg2

Met een gezonde pion voor besluit ik hier af te ruilen en de witveldige lopers te ruilen. Dit gezien dit een sterke verdediger is van wit en ik kan proberen een aanval te starten over deze witte velden. 
19. Dxg2 Tfe8. Dit ook met het idee om een setje torens te ruilen en de enige open lijn op het bord onder controle te krijgen.
20. Pc2 Df5. (Zie Diagram 7). 

Diagram 7 na 20… Df5

Met de laatste van zwart wil ik de pion van d3 onder schot nemen. Iets waar wit altijd een stuk aan moet binden en wat voor zwart een aanvalsdoel is en verder kan worden aangevallen met Pb4.
Wit probeert de pion te verdedigen.
21. Tad1 Txe1 en hier heeft wit maar een mogelijkheid om de d-pion te behouden en dat is door het paard op e1 te parkeren. Het paard staat erg passief hier en de stukken van wit worden steeds meer terug gedreven. 22. Pxe1 Te8, nogmaals nemen we hier de enige open lijn onder controle, wit kan de e lijn moeilijk aanvallen gezien er een paard op e1 staat. 23. Lc1 Dg4 (Zie Diagram 8).

Diagram 8 na 23… Dg4

Het doel is de toren aan te vallen en druk te zetten op de pion op g3, zodat de dame deze dient te blijven verdedigen. Na 24. Pf3 had ik de mogelijkheid om Pb4 te spelen en nog meer druk te zetten op de d3 pion en de pion op a2 aan te vallen, vanaf b4 kan het paard ook naar c2 springen om vervolgens op e3 uit te komen. Echter in de partij besluit David tot 24. Df3?? en dit is een cruciale fout waarmee de partij direct ten einde komt door 24. … Txe1+ 0-1

4 reacties op “Analyse partij David Bruggeman – Mike Adriaanse

  1. 15. h3 was een speculatieve zet in toch al een slechte stelling. Ik hoopte op de variant 15… hxg5 16. hxg4 Dxg4? 17. Lxc6 bxc6 Txe7. Daarmee onderschatte ik Mike erg, een goede les voor een volgende confrontatie. Hij had zelfs al verder gekeken na de (goede) zet 16. Pxg4 en veiligheidshalve voor het nog sterkere Lf5 gekozen. Waarna mijn stelling hopeloos staat en eigenlijk al verloren. Knap gezien allemaal, ook strategisch goed gespeeld (boeiend om je overwegingen te lezen bij je verschillende opties) en goed afgemaakt.

  2. Mooi potje! Zeer leerzame analyses, Mike! Jammer dat ik morgen alles weer vergeten ben… Alleen mijn partijen van 30 jaar geleden kan ik ik nog helemaal uit het hoofd naspelen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *