Zwarte Magie

29-1-2018: Met zwart versloeg David Bruggeman (rechts) in de A-groep de gedoodverfde kampioen van de 2e ronde, Luigi de Mas.

Met zwart won Ton Snoeren (rechts) van de gevreesde witspeler Paul Willemen en werd daarmee kampioen van de 2e ronde in de A-groep. Proficiat Ton.

29-1-2018: Een niet te beantwoorden vraag hing na de laatste partij van de 2e ronde als een rookwolk boven het uitgedoofde Lees verder

Een rommeltje

22-1-2018: In de A-groep moest kopman Luigi de Mas (rechts) voor het eerst in de 2e periode buigen voor een tegenstander. Na een ijzingwekkend spannend eindspel restte hem niets anders meer dan Hans van Eijk, de kampioen van de 1e periode, te feliciteren met zijn fraaie overwinning.

Maandag 22 januari 2018: “Ik heb er daar een rommeltje van gemaakt” was kort en krachtig de zelfanalyse van Luigi de Mas, Lees verder

De Wet van Archimedes

De schaakwet van Archimedes, bij een enkeling bekend, luidt: ‘De opwaartse kracht die een schaker in zijn groep ondervindt, is even groot als het gewicht van zijn verplaatste zetten’. De opwaartse kracht van menige zet heeft Dick van Leeuwen (rechts) opgestuwd uit de diepte van de A-groep maar hij is nog lang niet veilig.

De opwaartse kracht van de sterke zet die Luc Seuter (links) in zijn gedachten heeft, is op de foto goed zichtbaar, want die drukt arm, hand en pen van Luc al de hoogte in. Luc zou de partij inderdaad gaan winnen, steeg een stukje omhoog, maar heeft nog veel opwaartse schaakkracht nodig.

 

ONGENAAKBAAR

8-1-2018: Je kunt het van zijn beminnelijke uiterlijk niet aflezen, maar Luigi de Mas (links) drukt met ijzeren hand elke aanval op zijn leiderschap in de A-groep keihard de kop in. Dit keer moest Hans Kranenbarg (rechts) met geblutst hoofd het strijdtoneel verlaten.

8-1-2018: In de B-groep voert Cees van Zelst (links) met een straatlengte voorsprong de ranglijst aan en dreigt zelfs uit het zicht van het achtervolgende schaakpeloton te raken. Ook Mark Smits (rechts) moest toestaan, dat Cees nog maar een stipje is aan de horizon.