Kerende kansen

Door David

Nico – David 19 juni 2023. Foto: Wilbert

De partij van Nico en mij van afgelopen maandag was er een met onderweg kerende kansen, waarvan meerdere toekijkers achteraf verzochten om een analyse op de website: het was ook voor hen nauwelijks te beoordelen wie er nu wanneer beter stond. Voor onszelf trouwens ook nauwelijks vanwege de vele complicaties. In plaats van kerende kansen had de kop ook kunnen zijn “Wederzijdse missers”, en dat is zoals wel vaker de basis voor kerende kansen. Het was voor mij reden om niet al te tevreden te zijn achteraf met het niveau van de partij, maar vanuit het oogpunt van spektakel hebben we er wel iets moois van gemaakt ūüôā

 

Raad en daad

Door Tom F√ľrstenberg

Voor de partij vroeg ik Johan om raad hoe de stukken ook alweer gaan. Op mijn leeftijd wil ik dat nog wel eens vergeten. Johan, die mij altijd met raad en daad terzijde staat op dit vlak, liet het deze keer afweten en was ik geheel op mijzelf aangewezen.

 

 

Geen rustig partijtje

Door David Bruggeman

Luigi gaf na de partij afgelopen maandag aan dat hij zich had voorgenomen om een rustig partijtje te spelen. Dat kun je je wel voornemen, maar spelen op safe zit volgens mij niet erg in zijn karakter. En ook niet in het mijne. Dan krijg je zomaar het scherpe gevecht op het bord dat voor ons gevoel lang alle kanten op kon gaan. En dat meenden ook toekijkers als Leon en Nico. “Na 15… c6 heeft zwart misschien wel de betere kansen,” meende Nico. Uiteraard meende ik van niet, trots als ik was op een paar sterke zetten onderweg. De analyse geeft me op dat punt gelijk, al had er met nauwkeurig spel voor Luigi wel meer in gezeten. Er moest in meerdere stellingen veel gerekend worden, wat verklaart waarom we pas ver na de klok van 11 klaar waren. Onderstaand de partij met enkele varianten.

 

 

Het juiste tempo

Door David

Zomeravondschaak moet vooral plezier zijn en liefst wat tumult op het bord. Daar waren we het wel over eens. Furieus elkaar op het bord in de haren vliegen en achteraf, als het stof is neergedwarreld en de beslissing gevallen, nakletsen over de briljante vondsten of gemiste kansen.¬† Het plezierige van een paar potjes op een avond is dat je soms in een soort cadans komt: het juiste tempo van nadenken en zetten, afwegen en beslissen, uitdelen en opvangen. Maar wanneer komt je in zo’n flow, zo’n plezier tempo? Bij welk speeltempo? Voor de een is dat de druk van de klok in een snel potje van 5 minuten, voor de ander enige ruimte om langer en korter nadenken af te wisselen in een rapidpartij van 15 minuten per persoon.

Wat Mozart voor het tempo in de muziek zei, zal ook wel voor schaken gelden: “het meest noodzakelijke, en het moeilijkste en het belangrijkste in de muziek is het tempo.

Toen Luigi, Jan en ik discussieerden over de opzet van het zomeravondschaken kwamen we de verschillen duidelijk op tafel. Jan en ik voelde veel voor de afwisseling van snelle en minder snelle potjes, Luigi moest er niet aan denken en wierp zich op al verdediger van de oudere schaker die graag bedachtzaam wil schaken en niet in een potje gooien en smijten terecht wil komen. “En zeker niet de stand van een mooi rapidtoernooi vervuilen met die door blunders gemankeerde partijen uit de snelschaakpotjes.” Twee aparte competities dan? Dat leek ons te onduidelijk en niet in de geest van samen zomeravondschaken.

We kwamen er uit, en met plezier presenteren we de opzet van Zomerschaken 2023:

  • 4 avonden rapid, met 5 partijen per avond
  • de 5e avond een finalepoule van de beste 6 (van de stand na 4 avonden) die onderling in 5 rapid partijen de winnaars bepalen
  • en voor de andere deelnemers op de slotavond een snelschaaktoernooitje van 10 ronden

En het andere goede nieuws: Luigi wil met zijn bedrijf San Marco Commerce opnieuw het Zomeravondschaken sponsoren met leuke prijzen! Lees de poster, of informeer je op de pagina ‘Zomerschaken 2023

Poster Open zomertoernooi SV De Kentering juli-augustus 2023