Externe (maar ook interne) strijd

Door David Bruggeman

Na een eerdere avondcompetitiewedstrijd tegen De Baronie A in Breda wisten we afgelopen zaterdag de weg: parkeren in het centrum van het pittoreske oudedorpse stadsdeel Ginneken, en de lommerijke paden volgen naar het cultureel centrum naast de oude Laurenskerk uit 1261. Een aangename start, die werd versterkt door de aangename ontvangst door de gastheren. Extern oogden we wellicht ontspannen, maar interne gloeide de lichte nerveusiteit: deze wedstrijd moest wel gewonnen worden om de laatste ronden niet al te spannend te maken met het oog op lijfsbehoud in de 5e klasse.

Wellicht was het deze interne onrust die zich manifesteerde in het merkwaardige verloop van de middag. Aanvankelijk stonden we op vrijwel alle borden goed. Leon kreeg zelfs binnen een half uur het eerste punt cadeau door een blunder van zijn tegenstander die een stuk weggaf in een onschuldige stelling van het Budapester gambiet. De al even miraculeuze goedmaker, het ’tegencadeau’ in de vorm van een heel stuk, vond plaats in de partij van Tom. Zie zijn bespreking van het gezichtbedrog waaraan hij leed onderaan dit verslag. Lees verder

Roel op dreef (op één zet na…)

Roel is op dreef en overspeelt Loek Mostertman in het caféschaken op dinsdag 31 januari, maar verspeelt toch de overwinning met een blunder als de overwining voor het grijpen is…. Bewonder en huiver in de partij-analyse van Mostertman-Jongenelen (2023)

Partij-analyse op dinsdagmiddag bij het caféschaken

Caféschaken op dinsdag 31 januari 2023

Steeds meer geïnteresseerden weten de weg te vinden naar het caféschaken op dinsdagmiddag. Terecht, het schaakplezier staat centraal met interessante partij-analyses, mooie schaakpartijen en, afgelopen dinsdag, een interessante variant: samen tegen een computer op Lichess.org spelen. Ook heel leerzaam om steeds de volgende zet samen te bediscussiëren. Ton Snoeren en Pieter van Hout hadden deze werkvorm bedacht, en zoals Ton toelichtte: “We hebben tegen Stockfish niveau 6 gespeeld. Pieter van Hout heeft zijn laptop aangesloten op een scherm in het café. Gezamenlijk hebben we in onderling overleg zetten gedaan. Niet altijd waren we het met elkaar eens, maar het was heel gezellig en leerzaam. Hier en daar hadden we het beter kunnen doen en naar mijn gevoel stonden we zelfs gewonnen. De partij eindigde in remise.”

Onderstaand een analyse van David met hulp van de grotere broer van Stockfish 6 (namelijk Sf 15.1). Lees verder