Een laatste groet

Door Leon ter Beek

Op de clubavond van maandag 1 mei hoorde ik dat Marc in het ziekenhuis was opgenomen en dat het zeer slecht met hem ging. Ik had die week vakantie en besloot daarom twee dagen later, op woensdag 3 mei, bij hem op bezoek te gaan. Ik had een klein schaakbord met stukken meegenomen.

Ik was op het ergste voorbereid want ik wist dat zijn toestand kritiek was. Maar toen ik op zijn kamer was, leek het in eerste instantie mee te vallen. Marc zag er weliswaar erg slecht uit, maar hij lag niet, wat ik eigenlijk verwacht had, aan allerlei slangetjes. Hij lag zelfs niet aan een infuus, maar zat op bed en kon opstaan om mij te begroeten. Hij was verrast mij te zien en omhelsde mij spontaan. Zijn ex-vrouw Irma, die ook aanwezig was, vertelde mij dat Marc voor de poort van de dood was weggehaald en dat het nu weliswaar wonder boven wonder redelijk ging, maar dat de situatie nog steeds elk moment kon omslaan.

Maar goed, geestelijk leek Marc nog behoorlijk de oude. Hij praatte alleen langzamer dan anders, en ik kon zien dat zijn buik was opgezwollen. Na een dik uur praten wilde Marc wel eens schaken! Het bord werd tevoorschijn gehaald en Marc ging op bed zitten, ik in een rolstoel tegenover hem en tussen ons in zette ik mijn schaakbord op een soort verrijdbare trolley, precies op de goede hoogte.

Het werd een leuke partij, die ik thuis heb gereconstrueerd. Hieronder volgt de notatie. Lees verder

In memoriam Marc

Door David Bruggeman

Marc Smits is afgelopen week overleden op 56-jarige leeftijd. We zijn er stil van, en gaan deze kleurrijke clubgenoot enorm missen. Zijn clubtrouw en gezelligheid, zijn liefde voor het schaken, zijn creativiteit en eigenzinnigheid…

Adieu Marc. Waar je ook bent, er wordt vast geschaakt!

Ter herinnering aan een kleurrijke clubgenoot

In onze appgroep getuigen ook veel reacties van de grote waardering voor Marc als persoon en Marc’s liefde voor schaken. Een paar citaten:

“Verschrikkelijk bericht. Marc de gladiator van de flankaanvallen, zo jong overleden. Daar wordt je stil van” Pieter 

“We zijn in Marc een schaker pur sang kwijtgeraakt: Hij kon tegen verliezen, hij kon tegen winnen. Hij kon niet tegen niet-schaken; zelfs op zijn sterfbed heeft hij nog geschaakt. Dank je wel voor je inbreng, Marc.” Tjeu

“Je tegenstander was te sterk. Zijn meesterplan was in de maak. Jou restte nog maar één remedie: een laatste zet met eeuwig schaak.” Paul

Afgelopen week vroeg hij in het ziekenhuis: “Ik heb niet zoveel meer te zeggen tegen de leden, maar zou je, als laatste groet, nog een partij van mij op de website willen plaatsen?” 

Uiteraard. En omdat ik niet over zijn notitieboekjes beschik, heb ik maar geput uit de mijne, en een partij gekozen uit 2019 die in meerdere opzichten Marc’s speelstijl typeert.

De diagram beeld de prachtige slotstand uit, maar speel de partij na vanaf zet 1 en geniet!

 

Aanvallen met de Konings-Indische verdediging

Door Ton Snoeren

Een leuke partij in het Konings-Indisch in de interne competitie van afgelopen maandag. Ik had deze opening al vaker tegen Leon op het bord gehad, maar nu verliep aanval wel erg vlot.