NBSB Beker B Kentering – BSV 1,5-2,5

Door Luigi de Mas

Dit was ons eerste optreden in het bekertoernooi. En tevens laatste. Dat kwam omdat op de eerste plaats BSV zeer kundig tegenspel leverde. Maar desondanks hebben we de kans laten liggen om te winnen. Met wij bedoel ik op de eerste plaats mijzelf die als enige een nul incasseerde terwijl Bart, Olaf en Hans van Eijk op de borden 2, 3 en 4 remise maakten.

Het begon toen Bart aan mij vroeg of hij remise kon aanbieden. Zoals iedereen weet moet je eerst aan teamkapitein gevraagd worden of dat verstandig is gezien de stand op de andere borden. Bij Bart was die potremise, ofschoon hij zijn geliefde b4 opening had kunnen spelen.  Olaf stond wat moeilijk met een zwakke dubbelpion, maar dat was goed te verdedigen. Hans had weer eens de voor hem kenmerkende stelling opgebouwd. Deze ziet er remise uit maar ik weet uit ervaring dat dit bedrieglijk is. Een enkel momentje van onachtzaamheid en weg ben je.
Op dat moment stond mijn partij gunstig en bovendien zag een interessant kwaliteitsoffer met groot voordeel. Conclusie: Bart bood remise aan hetgeen geaccepteerd werd. Vervolgens gingen de andere partijen ook remise en toen moest ik alleen maar nog even winnen.
Bij remise zou de stand 2-2 zijn, en zouden er ‘strafschoppen’ gehouden worden in de vorm van 4 rapid partijen van 15 min.
Hoe het misging volgt hierna. Lees verder

Meer Tata Steel stories

HMC delegatie weekendtoernooi Tata Steel 12-14 januari (foto website HMC)

Niet alleen van De Kentering en HEVO maar ook van HMC was een groot aantal spelers deelnemer bij Tata Steel Chess.

In het weekend van 12 tot 14 januari speelden maar liefst 18 spelers van HMC waarvan 15 op deze foto (van de website van HMC). En twee daarvan spelen ook bij ons, als dubbellid, Sam en Mike.

Voor de website van De Kentering stuurde Mike onderstaande bespreking in van zijn partijen, met in de eerste partij het krachtige offer. En vooral de daaropvolgende zet, Th3, is een pluim waard: minstens zo sterk als het voor de hand liggende Dh5+. 

Door Mike Adriaanse

Met een flinke groep HMC’ers hebben we deelgenomen aan Tata Steel Chess, in het weekendtoernooi. Zelf had ik een mooi resultaat van 2 uit 3. 1 keer winst en 2 maal remise.

Na wat gehaast om bij de speelhal te komen, toch op tijd kunnen starten met de eerste partij. Deze partij wist ik op mooie wijze te winnen, met al zeg ik het zelf, een schitterend offer. Onderstaand de stelling en wit aan zet. 

Mike Adriaanse (1466) – Alexander Ghisa (1544) na …e5 van zwart

Hier speel ik met wit 1. Lxh7 waarna ik mijn tegenstander vragend zie kijken of ik wel de juiste speel. In de analyse vertelde hij mij dat hij Lxh7 nog niet eens overwogen had en dat hij verbaasd was dat ik dit speelde. Uiteraard is het vervolg op deze zet belangrijk; nadat de tegenstander de loper van het bord af slaat sta je toch (tijdelijk) materiaal achter. Ik besloot, na 1… Kxh7, 2. Th3 te spelen om een aftrekaanval voor te bereiden. De dame staat op een mooi veld om met het paard aan te vallen en als dit tegelijk kan met een schaakzet gaat dit mij enorm helpen. Tot mijn verbazing speelt mijn tegenstander in de stelling die overblijft 2… Pb6 waarna ik de dame kan ophalen met mijn paard en er een gewonnen stelling overblijft. Na nog een aantal zetten door te hebben gespeeld en er nog wat meer materiaal van het bord verdwijnt besluit mijn tegenstander op te geven. Een mooi begin van een mooi toernooi.

De 2e partij speel ik ook met wit, maar hier ben ik nog niet helemaal wakker en zie ik na zet 4 al beren op de weg omdat mijn tegenstander een zet speelt in de opening die ik niet verwacht. Een zet die je niet verwacht is reden te meer om extra goed te kijken aangezien er dan al van de openingstheorie wordt afgeweken. Echter nam ik dit advies te serieus en na een minuut of 15 speel ik totaal de verkeerde zet en kom ik eigenlijk al met een pion achter uit de opening. Na lang verdedigd te hebben en de pion te hebben teruggewonnen krijg ik het idee dat de partij weer redelijk in remise terrein is beland. Met nog 7 minuten op mijn klok en nog 12 zetten te gaan tot de 40e zet ben ik verbaasd dat mijn tegenstander remise aanbiedt. De resterende tijd heb ik nog nagedacht over het remiseaanbod en gezien de slechte partij deze geaccepteerd.

Zondag de 3e partij en tegen de koploper in mijn groep. Mijn tegenstander heeft al 2 uit 2 gespeeld en is qua rating duidelijk sterker. Mijn tegenstander speelt met wit en kan dus het spelbeeld bepalen. Al snel gaan er veel stukken van het bord af en deze partij is eigenlijk nooit echt van de grond gekomen. Volgens mij kreeg ik op zet 17 al een remiseaanbod. Nadat ik deze had afgeslagen bleek ook dat er in de 15 zetten daarna weinig tot geen spel meer in de stelling zat, met ongelijke lopers en een dicht geschoven stelling zijn we hier toch een remise overeengekomen.

Mannen van Steel

Pieter Roos, Loek Mostertman en Roel Jongenelen bij Tata Steel 2024

Door David

Met veel zin in een middag ronddwalen in Dorpshuis De Morriaan, het schaakmekka van het Tata Steel toernooi, waren Dick en ik afgereisd naar Wijk aan Zee. Om getuige te zijn van dat fantastische schaak met het mes op tafel dat vaak in het hoofdtoernooi in ‘Wijk’ te zien is, maar ook om onze clubgenoten uit Rosmalen aan te moedigen en in actie te zien.

Het was even speuren naar de mannen van ‘steel’ uit Rosmalen: de sportzaal zat weer ouderwets vol met amateurs die hun deelname op tijd hadden veiliggesteld en mochten meedoen aan het weekday-toernooi op maandag, dinsdag en woensdag. Mochten want de belangstelling is enorm en de groepen waren, merkte ik op de website eind november, binnen no time gevuld met liefhebbers van dit unieke schaaktoernooi, zoals Pieter, Loek, Roel en Piet. Lees verder