Henk van der Wijst op kop

Door David Bruggeman   Update 25 juli: onderaan een ‘Oeps-inzending’ van Joost

Thomas van der Steen, Hans Sinnige en op de voorgrond Pieter Steijlen en Roel Kapteijns op het terras van D’n Beer

De tweede avond van het zomeravondschaaktoernooi op 24 juli was nog drukker bezocht dan de eerste avond. 42 deelnemers waaronder een groot contingent relatief jonge HMC spelers. En juist deze deden het deze avond erg goed: van de vijf spelers die de volle 4 punten uit 4 partijen haalden waren er vier lid van de jonge garde van HMC. Alleen Dave Wildschut, oud-lid van De Kentering, wist zich hier tussen te nestelen en ook 4 punten te halen!

Veel van hen hebben de eerste avond overgeslagen en zijn dus met een inhaalrace bezig om de spelers die al twee avonden hebben meegedaan bij te halen. Bijvoorbeeld de huidige koploper van de gezamenlijke tussenstand: Henk van der Wijst. Henk heeft de twee avonden op rij een degelijke score behaald en gaat met 6,5 punten op kop.

De eerste twee ronden was het nog aangenaam genoeg om op het terras te schaken. Dave Wildschut, Tom Fürstenberg, Lauren Trebes en Rick Smits

 

 

 

 

 

 

Geconcentreerde blikken bij Henk Swinkels, Paul Willemen, Nico Pol en Bart van den Berg

Ook de zaal was, mede door het koele weer, goed bezet.

 

 

 

 

 

 

Johan Wuijts tegen Bram Sekreve, Dave Wildschut tegen Lars Timmers, en op de achtergrond o.m. Joost Duquesnoy tegen Sam van Gemert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oeps-inzending 1: Joost Duquesnoy – Henk Mollema 

Inzender en tekst: Joost

Joost Duquesnoy – Henk Mollema na Tb6

Henk (met zwart) speelde hier Dxg2 waarna ik met Txb5 weliswaar materieel gezien ver in de meerderheid kom maar door Dxc2# toch de partij verlies. Met nog pakweg 4 minuten op de klok kan tijd geen rol van betekenis hebben gespeeld. We speelden ook binnen en zaten niet alleen droog maar ook goed in het licht. Dus daar zal het ook niet aan gelegen hebben. Ik denk dat ik gewoon vergeten was dat het bord ook een koningszijde heeft. Het goede nieuws is dat ik daardoor geen 4 uit 4 score maar slechts tot 3 uit 4 kwam en mij dus niet conformeerde aan de massa. Er waren zoveel mensen die 100% scoorden dat Hans Sinnige en ik op de weg naar huis getheoretiseerd hebben over de mogelijkheid, misschien zelfs noodzakelijkheid, dat er mensen in het toernooi 5 partijen verloren moeten hebben om andere tot 4 punten te krijgen.

Reactie David: Nee hoor, er waren ook veel mensen met 0 of 0,5 punten. Het klopt allemaal als een bus 🙂

 

 

 

 

 

 

De stand staat op de pagina 2023 Stand Zomerschaak, en voor wie nog de algemene informatie zoekt: Zie de pagina Informatie Zomeravondtoernooi

Oeps-inzendingen
Hieronder komende dagen komen de inzendingen voor de Oeps-prijs: Er is zowel heel wat moois als verbijsterends langsgekomen. Kom maar op met die inzendingen!

 

Ton Kampioen seizoen 22-23!

Door Jan Arts

Vanmiddag is de interne clubkampioen bekend geworden, nadat Ton en David gelijk met 23 punten bovenaan waren geëindigd in de interne competitie.

David – Ton eerste partij van de beslissingsmatch om het interne kampioenschap

In het cafégedeelte van d’n Beer onder toeziend oog van Tom Fürstenberg, Hans Kranenbarg en Jan Arts, vochten Ton en David in een beslissingsmatch van twee snelschaakpotjes van 5 minuten per persoon uit wie zich de kampioen mocht noemen.

Wisselbeker De Fürst voor de kampioen van de interne competitie

 

De eerste partij werd op tijd beslist. Ton won in een verloren stelling: De vlag van David was gevallen.

Tweede partij werd ook door Ton gewonnen in een goede stelling die minstens remise was.

 

 

Ton Snoeren ontvangt de wisselbeker uit handen van Tom Fürstenberg

 

 

 

Ton wint hiermee zijn eerste interne beker na ruim 20 jaren trouw lid van de SV De Kentering.

Tom, die de prachtige wisselbeker heeft geschonken, reikte hem uit.

 


De officiële huldiging van alle kampioenen, ook de snelschaak-, rapid- en de periodekampioenen, vindt plaats op maandag 28 augustus in de Jaarvergadering van de club.

Zomeravondschaakplezier

Update met Oeps-inzending van Nico

Het zomeravond schaaktoernooi is 17 juli gestart met een prachtige opkomst: 34 deelnemers! Met ook heerlijk zomeravondweer, zodat buiten geschaakt kon worden. Voor zover er plaats was dan. Met zoveel deelnemers moest zelfs de zaal gebruikt worden om iedereen een plaats te kunnen geven.

Xiheng Zhang tegen Pieter Roos, met Paul Willemen als geïnteresseerde toeschouwer

De opkomst was ook weer fijn gemêleerd: Kentering-leden, oud-leden, schakers van enkele andere Brabantse clubs en huisschakers. En ook in leeftijden: van jong tot oud. De jongste deelnemer van 9 jaar, Xiheng Zhang, weerde zich kranig, wist 1,5 punt te scoren en heeft veel zin om over 2 weken – na een weekje vakantie met zijn ouders – weer mee te doen.

Verrassing van de avond was de kersverse nieuwe inwoner van Rosmalen, Bart van den Berg. Veni, vidi, vici: Hij kwam – lopend vanaf zijn nieuwe woning in Rosmalen – , zag – dat het gezellig was – en won, overtuigend met 4 uit 4. De eerste avond althans; er volgen er nog vier.

De stand staat op de pagina 2023 Stand Zomerschaak, en voor wie nog de algemene informatie zoekt: Zie de pagina Informatie Zomeravondtoernooi

Oeps-inzendingen
Hieronder komende dagen komen de inzendingen voor de Oeps-prijs: Er is zowel heel wat moois als verbijsterends langsgekomen. Kom maar op met die inzendingen!

Oeps 1: Roland Robinson – Bram Sekreve
Inzender en tekst: Bram

Roland heeft een prachtige pot gespeeld en heeft een klein voordeel weten uit te melken naar een complete overwinning. 
 

Roland Robinson – Bram Sekreve (1e avond) na Tc7

Ik probeerde nog wat tegenspel te genereren maar tevergeefs; Ronald weet al het leven uit de stelling te halen. Dat brengt ons bij de Oeps-zet. Wit zoekt het juist vervolg om dan ook daadwerkelijk mat te zetten en vindt in deze gedachte Txd5? om op de volgende zet Txf5# mat te zetten, als ik daar niks aan zou doen…
 
 

na Txd5?

Deze zet activeert de laatste hoop van zwart. Tc1+!!
Het veld is verdedigd door de loper en er is bovendien een vluchtveld voor de koning. Maar dan ziet Ronald het ook, de toren is niet gratis.
 
Hij probeert nog Kg2 maar helaas. Tg1+!! volgt.
Oeps.
 

na Tg1+!! forceert remise door pat!

 
Oeps 2: David Bruggeman – Nico Pol
Inzender en tekst: Nico
 

David-Nico. Stand na 24… Td8

Wit (David) staat en gezonde pion voor en is hier aan zet. Er zijn hier meerdere goede zetten zoals bijvoorbeeld Pf3. David speelt echter Pb5 en lijkt het e.e.a. af te willen ruilen.
Ik overweeg als eerste om mijn loper te offeren op f2 maar zie niet hoe ik verder moet. Stukken ruilen met minder tijd en een pion minder lijkt niet de oplossing. Nogmaals aan de slag met het offer en dan zie ik het opeens! Lxf2+! is winnend bij de juiste voortzetting.
 

David-Nico. Stand na 25. Pb5 Lxf2+!

Er zijn twee mogelijke zetten voor David. Kf1 is mat in twee: …Dh1, Kxf2 en Pg4# mat!.
De minst slechte zet is Kxf2.
 
 
 
 
 
 
 
 

David-Nico. Stand na 26. Kxf2 Pg4

 
 
 
 
 
Na Pg4 moet de Koning terug naar g1, anders volgt Dh1 en is het mat.Na Kg1 sla ik de toren op d1 die David terug moet slaan met de Dame.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David-Nico. Stand na 27. Kg1 Txd1 28. Dxd1 Pe3!

 
Nu volgt het fantastische Pe3. Valt de dame aan en dreigt mat op g2. 
De enige oplossing, Df1, kost de dame.
 
Hierna was het nog even spannend omdat ik veel tijd had gestoken in deze combinatie. Met nog ongeveer 35 seconde op de klok lukte het nog net om David mat te zetten.
 
 
 
Reactie David: 25. Pb5 is de Oeps-zet in onze partij of beter, 25… Lxf2+!! het winnende offer dat Nico, in tijdnood, vond en helemaal correct uitspeelde. Petje af!
De partij is sowieso een boeiend gevecht met meerdere tactische wendingen. Vandaar hieronder ter leering ende vermaeck de hele partij, met mijn commentaar.

 

 

Eindstanden

Door David en Jan

Snelschaakkampioen 2022-2023: Ton Snoeren

Robert Pater en Olaf Soons geconcentreerd bij de laatste partij Snelschaakavond 10 juli 2023

Ton Snoeren prolongeert zijn titel ‘Snelschaakkampioen van De Kentering’. De laatste avond, afgelopen maandag, was er weer één voor de liefhebbers van snel en doortastend handelen, en gezien de foto is het bezit van goede ogen in de late uurtjes op het terras ook onmisbaar. 14 partijen werkten de snelle mannen af, en aan het eind kon er geteld worden: de uitslagen van de eerste snelschaakavond op 30 januari en deze tweede op 10 juli vormen samen het eindklassement. Tom Fürstenberg legt daarin beslag op de tweede plaats, en Leon ter Beek heeft zoveel punten in de eerste avond verzameld dat hij, zonder de tweede te spelen, toch onbereikbaar is gebleven voor de achtervolgers in het klassement, en dus derde is geworden. Zie de pagina 2022-2023 eindstand Snelschaken

Interne competitie eindstand 2022-2023

Ook de eindstand van de interne competitie is na enig corrigeerwerk en laatste controle nu bepaald. Meerdere personen hadden in de verschillende perioden per ongeluk meer punten gekregen bij afwezigheid dan de reglementaire 2x per periode. Nu is alles zoals bedoeld en kunnen we gerust met zomerreces. Zie de pagina 2022-2023 Eindstand

De beslissingsmatch tussen Ton en David wordt gespeeld op maandag 24 juli om 14:00 uur in D’n Beer. Wie wil komen kijken is van harte welkom!

Periodetitels 2022-2023

Ook de periodetitels moesten dus nog even gecontroleerd worden, want ook daarop hadden de correcties enige invloed. Op pagina Periodetitels ratinggroepen het complete overzicht.

Met dank voor jullie geduld en begrip: het was even (uit)zoeken, maar als je dan ook, na gezamenlijk spitwerk, de zuivere uitkomsten vindt geldt toch uiteindelijk: eind goed, al goed.

Voor wie wil en kan, tot ziens bij het Zomerschaken en Leon, beterschap met je voet!

Niet meer té serieus

Door Tom

De laatste ronde. Aangezien er niets meer op het spel stond, dacht ik toch – de voorlaatste ronde was nog steeds niet verwerkt – nam ik het niet meer té serieus.