Zoekgespeeld

Door David Bruggeman

EGS A – De Kentering A 4 – 0. Een uitslag die klinkt als ‘zoekgespeeld’. Maar zo zwart-wit ligt het niet.  

Leon ter Beek – Robin Verhoeven

Hans Kranenbarg – Jasper Kools

 

Bart Plasmans – Dick van Leeuwen

Selfie van mijn partij tegen Pascal Graafmans

In alle partijen hebben we goed partij geboden en in zeker drie van de vier (even) voorgestaan. Als team hadden we zelfs winstkansen dus. Maar elk van ons vieren raakten onderweg het juiste pad ‘zoek’. En de spelers van EGS A bleken koelbloediger en iets minder fouten te maken. Maar toch, 4-0. Wel ontluisterend hoor. Gelukkig was de avond naast dramatisch ook heel gezellig bij de sympathieke gastheren van EGS.
De avond begon zo gunstig. Vanuit Eindhoven ging ik per trein en bus naar Goirle: Dassen onder het spoor bij Boxtel ontliep ik zo mooi, en konden m’n avond dus niet zoekspelen met hun onder het spoor gegraafde doolhoven. Ook Hans, Dick en Leon hadden met het auto het pad naar Goirle moeiteloos gevonden en ondanks het flinke ratingverschil met EGS A van ruim 200 punten hadden we er zin in.

Op alle vier de borden ontstonden boeiende partijen met tal van verwikkelingen. Hans greep in een gelijke stelling als eerste mis en was al spoedig klaar. Maar toen stond Dick nog voor en was Leon verwikkeld in een complexe Benoni, waarin zijn tegenstander Robin Verhoeven met de zwarte stukken ook niet goed de weg wist. De stelling in mijn partij was intussen geëxplodeerd.
Over de juiste weg vinden gesproken (en niet zoekraken in varianten): Wat te denken van onderstaande stelling!
Met schaamrood op de kaken laat ik hem zien, want wat een puinhoop na een idiote ruil van mijn witveldige loper tegen het paard op f3 (geen enkel goed argument…). 

Diagram 1. Pascal Graafmans – David Bruggeman na 12. f4


Maar toen, wellicht overmoedig geworden door de riante stand, speelde mijn tegenstander Pascal Graafmans f4-f5… Kan niet mis gaan zal hij gedacht hebben. Maar dat is het wel. In alle varianten klopt het offer van het paard dat hij aanbiedt op c3, op één variant na… die ik helaas niet vond. Ik laat eerst de stelling (Diagram 1) zien en kijk eens wat je zelf zou spelen. Keuzes te over: dxc3, Lxe5, Db6, gxf4, f6, Ph6….

Na de ‘Lees verder’ link, lees je hoe het verder ging. Lees verder

De Kentering 1-Paardje 1 5-3

Door David Bruggeman

Voor onze tegenstander ’t Paardje 1 stond in deze op een na laatste ronde van de competitie veel op het spel. In de afgelopen 5 ronden hadden zij tot dusver alle wedstrijden verloren, en de punten waren hard nodig om dreigende degradatie te ontlopen. Het zat ook verder niet mee: hun sterke tweede bordspeler Marc Govers was verhinderd. Teamcaptain René Stadhouders besloot dat drastische maatregelen nodig waren, stelde een tactische opstelling op en gaf instructies aan de invallers als ‘op remise spelen’. Dat laatste had hij beter niet kunnen doen, zoals te zien is in het verloop van mijn partij…

Over afwezige sterke spelers gesproken. Tot onze verrassing was Leon afwezig. Die zat, zoals bleek na navraag, in Rome met zijn VWO-klassen. Er zijn slechtere excuses denkbaar… Dat die afwezigheid dit weekend betrof was ik vergeten te noteren. Gelukkig bleek, na een telefoontje 5 minuten na de starttijd van de wedstrijd, Dick bereid in te vallen, en in de gelegenheid binnen afzienbare tijd te komen.

William van den Bosch – Dick van Leeuwen

Dick startte met een half uur minder op de klok en we maakten ons dus zorgen gezien Dick’s reputatie van grondig en dus ook lang nadenken, maar dat bleek onnodig. In raptempo verschenen een groot aantal zetten op het bord, en het verschil in tijd was halverwege de partij geslonken tot 10 minuten. En beter nog: Dick stond een kwaliteit voor. En dat tegen de gebruikelijke 1e bordspeler William van den Bosch met een rating van ruim 200 punten meer. Hem was geen tactische plaats in het team toebedeeld, en daar was het team nu vast blij om, want nu gooide hij al zijn schaakervaring in de strijd om de stand te compliceren, dreigingen te creëren en Dick als het nog te dwingen tot het doorrekenen van de verwikkelingen. Nu wreekte zich alsnog de tijdnood; Dick moest sneller dan hij gebruikelijk doet z’n zetten doen, kwam  allengs slechter te staan en verloor een stuk en de partij.

Tom Fürstenberg – Peter Francois jr.

Tom deed intussen wat van hem verwacht werd: tegen een op een hoog bord ingedeelde invaller zijn strategisch inzicht etaleren, een vrijpion creëren op de a-lijn en deze onder begeleiding van denkbeeldige fanfaremuziek naar de overkant laten marcheren. Nog even de kwaliteit op het juiste moment terugofferen en de partij met nuttige lessen voor de jonge tegenstander waren voorbij. De lessen werden ter harte genomen: de partij werd nog lang nageanalyseerd in het café. Lees verder

Paasschaken op 10 april!

Op 2e Paasdag is de eerste editie van het schaakevenement ‘Paasschaken’. Deelname is gratis.

Om 14:00 uur een rapidtoernooi met prijzen in alle categorieën.

Om 19:00 uur simultaanpartijen van steeds 10 spelers tegen één simultaangever. Wie wint of remise speelt ontvangt een prijsje in natura, geheel in Paassfeer 🙂

Op deze website kun je in het tabblad ‘Paasschaken‘ de details lezen en je opgeven. Inschrijving is verplicht: het maximumaantal deelnemers per onderdeel is 40. Je mag je voor één van beide of beide activiteiten opgeven. Vol  = vol, dus wacht niet te lang met je aanmelding.

Flyer Paasschaken

Poster Paasschaken