The Match of All Time

Door: Tom Fürstenberg

Update: Het boek is binnen!

Boek The Match of All Time – gesigneerd

In april 2018 waren we in IJsland. Dat waren we allang van plan, maar toen pas  kwam het ervan. We vlogen met WOW, een IJslandse vliegmaatschappij die inmiddels failliet is. Dat verwondert mij niet want ze hanteerden belachelijk lage prijzen terwijl IJsland toch zo’n beetje bij de duurste landen ter wereld behoort.

Na aankomst pikten we onze huurauto op en reden we naar ons appartement in Reykjavik. Onderweg nog even langs de supermarkt zodat we avondeten en het ontbijt hadden. De volgende dag zouden we pas echt inkopen. Afrekenen bij de kassa – meer dan € 100, waar we thuis zeker niet meer dan een kwart voor zouden hebben betaald! Toen we ook nog voor een pizza € 32 betaalden  waren we pas echt gewaarschuwd.

Bobby Fischer’s graf

Naast de grandioze natuur bezichtigen stond natuurlijk ook een bezoek aan Bobby Fischer’s graf op de agenda. Bobby had een plek uitgekozen in Selfoss, een uur rijden van Reyjavik, in de hoop dat er niemand naar zijn graf zou komen. Dat bleek ijdele hoop want de foto’s van bezoekers zijn niet te tellen!

Ook Spassky was daar en op een gegeven moment vroeg hij of er naast Bobby’s graf nog een plaatsje voor hem was.

 

Lees verder

Mark en de schoonheid van het spel

Door: David Bruggeman

Wat is schaken toch een prachtsport! De verrukkelijke gecombineerde cocktail van gezelligheid, strijd en schoonheid… . Een zomerse cocktail op deze tweede avond van het zomerschaken, waar het plezier en onbezorgd schaken – geen ratingpunten, geen clubeer op het spel – en het genieten van de schoonheid van het spel de hoofdingrediënten zijn.

De avond bracht schoonheid in vele gedaanten. Bij aanvang in de vorm van de overhandiging van de ‘schoonheidsprijs’ voor een opmerkelijke zet – briljant of een blunder, de jury hanteert ruime criteria – die werd uitgereikt door Luigi de Mas. De prijs ging naar de prachtblunders in de partij op de eerste avond tussen Tom Fürstenberg en Joost Duquesnoy.

Met Mark Huizer, de huidige leider in het klassement, hebben we een speler in ons midden met het oog van een kunstkenner voor het zien – en onthouden! – van stellingen die blinken van schoonheid. Twee stellingen leverde hij, al aan het eind van de avond, in op twee handzame notitieblaadjes, waarbij er inderdaad veel te genieten valt van de complicaties en vondsten van zowel hemzelf als zijn tegenstanders.

Kunstwerk van Frans Fritschy (1920–2010) in de handen van Mark Huizer (foto Lennart Ootes)

Voordat deze stellingen besproken worden en een oproep gedaan wordt mee te denken over de verkiezing van de schoonste, eerst nog even een opmerking over de foto hiernaast. Deze is vrijpostig geleend van de website van het NK Schaken 2017. Mark was daar arbiter en wordt door de fotograaf Lennart Ootes (bij deze de credits) betrapt op het aanbrengen van een beter kleedje onder een kunstwerk van Frans Fritschy. Zoek zelf maar even verder en geniet van de vele bijzondere verhalen rondom deze kunstenaar. Voor dit stukje draait het om het beeld van de drager van het kunstwerk. De schaker met oog voor schoonheid en waar nodig een kleedje onder een schaakkunstwerk.
Een meer profanere reden voor het lenen van een foto van een andere website is, dat ik gedurende de avond vergeet zelf foto’s te maken. Dus een oproep aan ieder die wel foto’s maakt op onze zomerschaakavonden: ik ontvang ze graag!

Dan nu de stellingen (klik op ‘Lees verder ->’)

Lees verder

De 7e secondant van Karpov

Door: Tom Fürstenberg

Team-Karpov met Tom helemaal links op de foto!

Gedurende tientallen jaren verzamelde ik, evenals Anatoly Karpov, postzegels met schaakmotieven. In die tijd was het niet mogelijk de zegels welke wij via een abonnement ontvingen rechtstreeks naar de Sovjet Unie te sturen, dus kwamen we overeen dat deze naar mijn adres in België verzonden zouden worden. Regelmatig kwam Anatoly dan bij ons langs en maakte hij van de gelegenheid gebruik om een paar dagen uit te rusten. Ik had in de kelder een snookertafel staan en daar hebben we vele uurtjes doorgebracht.

Lees verder