Bitterbal

12-2-2022: Het was hard werken tegen de Stukkenjagers, ook voor David Bruggeman (achter), die zelfs met de mentale steun van clubgenoten met moeite remise kon maken.

Zaterdag 12-3-2022: Verliezen met de kleinst mogelijke cijfers kan smaken als een bitterbal, waarvan het krokante Lees verder

’t Paardje A – De Kentering A 1,5-2,5

We hebben eindelijk weer eens gewonnen! Op een doordeweekse dinsdag was het niet alleen een taai gevecht met de tegenstander, maar ook met de vermoeidheid en het late tijdstip – we waren pas tegen 24:00 uur klaar – maar die omstandigheden golden uiteraard ook voor de tegenstander. En het stond meerdere boeiende gevechten niet in de weg.

We sleepten er een 2,5 – 1,5 overwinning uit tegen een op papier sterkere tegenstander. Het lijkt wel alsof sterkere tegenstanders het beste in het team naar boven halen, en dit keer werd het ook nog eens beloond met de volle twee punten. Na de afgelopen teleurstellende uitslagen in externe wedstrijden konden we deze opsteker goed gebruiken.

’t Paardje A – De Kentering A 1,5 – 2,5 15 maart 2022

 

Een dramatische ontknoping

Door: Hans Kranenbarg

De Kentering 2 – Garde 2: 3,5 – 4,5

De voortekenen waren afgelopen week al niet gunstig. Woensdag mailde Dick dat hij positief was getest op corona en zich dus moest afmelden. Gelukkig was Tjeu, die je altijd om een dienst kunt vragen, bereid om in te vallen. Ik had het team dus weer compleet, maar niet voor heel lang. Zaterdagochtend mailde Paul dat ook hij positief was getest op corona. Voor hem kon ik op zo’n korte termijn geen vervanger meer vinden. Dus begonnen we de strijd  met een 1-0 achterstand. We lieten bord 1 vrij. Ik speelde op bord 2 een vlakke partij waarin eigenlijk na 25 zetten al een remisestelling op het bord stond. Ik bood mijn tegenstander, met een behoorlijk hogere rating, remise aan. Daar ging hij heel lang over nadenken om vervolgens nog dertig zetten door te spelen en dan zelf remise aan te bieden. Helaas kon ik dat niet weigeren, aangezien het echt potremise was. Inmiddels had Tjeu aan bord 8 schitterend gewonnen door in de opening een paar pionnen te investeren voor een verwoestende koningsaanval. De tegenstander ging mat.

Lees verder

Ingenieuze dwalingen

Door: David Bruggeman

De Kentering 1 – Stukkenjagers 5:  3,5 – 4,5

Dat is zuur, zo nipt verliezen. En afgaand op de reacties van m’n medespelers was dat op allerlei borden echt niet nodig geweest. Er wordt wat afgedwaald op ons bescheiden niveau, soms tragisch, soms vermeend ingenieus en dat is ook tragisch als het niet blijkt te kloppen wat je allemaal berekent. Zoals in mijn partij.

Allicht ken je ook deze ervaring: Dat je in de berekening van allerlei varianten verrassende zetten hebt gespot, mooie wendingen, valkuilen waar je tegenstander zomaar in zou kunnen trappen. En je wel vermoedt dat als je tegenstander dat allemaal ook ziet, je beter van die variant af zou kunnen zien. Maar je hebt er al veel tijd in gestopt, en je tegenstander kan toch een fout maken…

Diagram 1 David Bruggeman -Sebastiaan van de Rijt na 15. .., a6.

 Zo’n stelling dus (zie diagram 1), waarin b5 mij lonkte met de belofte dat, als het goed gaat, ik de partij al ‘ingenieus’ mag bijschrijven in m’n notitieboekje.

Het plan is om na 16. b5, axb5, 17. axb5, cxb5 binnen te dringen met de toren op a7, zowel de pion op b5 al b7 te winnen en te promoveren….

Hindernissen: na Ta7 speelt zwart Ta8, en na Tea1, Txa7, Txa7 volgt Db8 en wit moet terug en wint geen van beide b-pionnen. Dus: 16. b5 axb5 17. axb5, cxb5 18. Ta7, Ta8 19. Tea1, Txa7 20. Txa7 Db8 21. Ta1, Ld7 22. Phf3, Lc6. (zie diagram 2 hieronder).
Lees verder