Zomeravondschaakplezier

Update met Oeps-inzending van Nico

Het zomeravond schaaktoernooi is 17 juli gestart met een prachtige opkomst: 34 deelnemers! Met ook heerlijk zomeravondweer, zodat buiten geschaakt kon worden. Voor zover er plaats was dan. Met zoveel deelnemers moest zelfs de zaal gebruikt worden om iedereen een plaats te kunnen geven.

Xiheng Zhang tegen Pieter Roos, met Paul Willemen als geïnteresseerde toeschouwer

De opkomst was ook weer fijn gemêleerd: Kentering-leden, oud-leden, schakers van enkele andere Brabantse clubs en huisschakers. En ook in leeftijden: van jong tot oud. De jongste deelnemer van 9 jaar, Xiheng Zhang, weerde zich kranig, wist 1,5 punt te scoren en heeft veel zin om over 2 weken – na een weekje vakantie met zijn ouders – weer mee te doen.

Verrassing van de avond was de kersverse nieuwe inwoner van Rosmalen, Bart van den Berg. Veni, vidi, vici: Hij kwam – lopend vanaf zijn nieuwe woning in Rosmalen – , zag – dat het gezellig was – en won, overtuigend met 4 uit 4. De eerste avond althans; er volgen er nog vier.

De stand staat op de pagina 2023 Stand Zomerschaak, en voor wie nog de algemene informatie zoekt: Zie de pagina Informatie Zomeravondtoernooi

Oeps-inzendingen
Hieronder komende dagen komen de inzendingen voor de Oeps-prijs: Er is zowel heel wat moois als verbijsterends langsgekomen. Kom maar op met die inzendingen!

Oeps 1: Roland Robinson – Bram Sekreve
Inzender en tekst: Bram

Roland heeft een prachtige pot gespeeld en heeft een klein voordeel weten uit te melken naar een complete overwinning. 
 

Roland Robinson – Bram Sekreve (1e avond) na Tc7

Ik probeerde nog wat tegenspel te genereren maar tevergeefs; Ronald weet al het leven uit de stelling te halen. Dat brengt ons bij de Oeps-zet. Wit zoekt het juist vervolg om dan ook daadwerkelijk mat te zetten en vindt in deze gedachte Txd5? om op de volgende zet Txf5# mat te zetten, als ik daar niks aan zou doen…
 
 

na Txd5?

Deze zet activeert de laatste hoop van zwart. Tc1+!!
Het veld is verdedigd door de loper en er is bovendien een vluchtveld voor de koning. Maar dan ziet Ronald het ook, de toren is niet gratis.
 
Hij probeert nog Kg2 maar helaas. Tg1+!! volgt.
Oeps.
 

na Tg1+!! forceert remise door pat!

 
Oeps 2: David Bruggeman – Nico Pol
Inzender en tekst: Nico
 

David-Nico. Stand na 24… Td8

Wit (David) staat en gezonde pion voor en is hier aan zet. Er zijn hier meerdere goede zetten zoals bijvoorbeeld Pf3. David speelt echter Pb5 en lijkt het e.e.a. af te willen ruilen.
Ik overweeg als eerste om mijn loper te offeren op f2 maar zie niet hoe ik verder moet. Stukken ruilen met minder tijd en een pion minder lijkt niet de oplossing. Nogmaals aan de slag met het offer en dan zie ik het opeens! Lxf2+! is winnend bij de juiste voortzetting.
 

David-Nico. Stand na 25. Pb5 Lxf2+!

Er zijn twee mogelijke zetten voor David. Kf1 is mat in twee: …Dh1, Kxf2 en Pg4# mat!.
De minst slechte zet is Kxf2.
 
 
 
 
 
 
 
 

David-Nico. Stand na 26. Kxf2 Pg4

 
 
 
 
 
Na Pg4 moet de Koning terug naar g1, anders volgt Dh1 en is het mat.Na Kg1 sla ik de toren op d1 die David terug moet slaan met de Dame.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David-Nico. Stand na 27. Kg1 Txd1 28. Dxd1 Pe3!

 
Nu volgt het fantastische Pe3. Valt de dame aan en dreigt mat op g2. 
De enige oplossing, Df1, kost de dame.
 
Hierna was het nog even spannend omdat ik veel tijd had gestoken in deze combinatie. Met nog ongeveer 35 seconde op de klok lukte het nog net om David mat te zetten.
 
 
 
Reactie David: 25. Pb5 is de Oeps-zet in onze partij of beter, 25… Lxf2+!! het winnende offer dat Nico, in tijdnood, vond en helemaal correct uitspeelde. Petje af!
De partij is sowieso een boeiend gevecht met meerdere tactische wendingen. Vandaar hieronder ter leering ende vermaeck de hele partij, met mijn commentaar.

 

 

2 reacties op “Zomeravondschaakplezier

  1. Een mooie, onwaarschijnlijke patstelling in de partij tussen Roland en Bram. Ik ben er van overtuigd dat ik ook Txd5? gespeeld zou hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *