SNELSCHAAKAVOND

Leon ter Beek

Ton van der Paauw

Ton Snoeren

Paul Willemen

Johan Knuvers

Jan Arts

Gisteren, maandag 11 juli 2022, ben ik het snelschaken van De Kentering gaan zien. Om twee redenen. Ten eerste: Je ziet er de toppers van de club, de artiesten, de avonturiers, de durfdoeners en doordouwers zogezegd. De tobbers zitten er niet bij. Rillingen krijg je bij het horen alleen al van die overbekende namen: Jan Arts, Leon ter Beek, Ton Snoeren, Ton van der Paauw, Johan Knuvers, Paul Willemen, Gert-Jan van Dijk. Je zou die schaakfenomenen het liefst even willen aanraken maar dat mag tegenwoordig niet meer. Hen met stralende ogen-op-steeltjes bekijken is gelukkig nog wel toegestaan.
De tweede reden voor mijn gang naar D’n Beer: Er worden vreselijk lelijke dingen over het snelschaken verteld. Het zou zelfs geen schaken meer zijn maar veeleer zoiets als klunen bij schaatsen en judaskussen bij warme zoenen. “Denk maar niet”, zegt de kwaadspreker, “dat het een denksport is. Nee hoor, een stukje vingervlug goochelen met het verstand op oneindig. Bovendien zitten er boeven onder die snelschakers, die tijdens hun onnavolgbaar razendsnelle zetten een stuk naar een geschikter veldje kunnen verschuiven”.
Om maar meteen deze lasterpraat te ontzenuwen: Bij De Kentering heb ik geen spoor van bedrog kunnen ontdekken. Het was er één en al rustige, sportieve vriendelijkheid. Voor alle zekerheid heb ik tijdens de eerste ronde foto’s genomen van de handen van de deelnemers. (Gert-Jan was tijdens die ronde vrij). Zeg nou zelf. Heb je ooit zulke betrouwbare handen gezien? Ik dacht nog bij het heimelijk fotograferen: Wat een edele, eerlijke, eerzame handen.
Een voorbeeldige schaakavond dus. Geen onvertogen woord gesproken, geen enkele klap uitgedeeld, geen stukken door de zaal gesmeten. Maar ja, de avond werd dan ook geleid door Jan Arts. Die heeft een prima methode ontwikkeld om heetgebakerde schakers te kalmeren. Eerst gaat hij een tijdje aan de computer zitten morrelen alsof hij daarmee de wedstrijden gaat regelen. Tenslotte pakt hij een stompje potlood om daarmee het wedstrijdschema op papier te zetten. Intussen zijn de schakers net zo afgekoeld als de cappuccino van Jan. Op die manier heeft hij voor de snelle mannen de rode loper uitgelegd, om een hele avond lang in een snelschaakparadijs te kunnen vertoeven.
Hulde aan Jan dus en natuurlijk ook aan de deelnemers. Ze hebben mij twee dingen duidelijk gemaakt: Snelschaken is wel degelijk schaken en 5 minuten duren een eeuwigheid.

Intussen heb ik bericht gekregen, dat Ton Snoeren snelschaakkampioen van De Kentering 2022 is geworden. Proficiat Ton!  Nummer 2 is Leon ter Beek en nummer 3 Paul Willemen. Ook zij natuurlijk gelukgewenst.
Tot slot een mooie foto van Ton Snoeren met daarop Paul Willemen en Johan Knuvers in een gemoedelijke strijd gewikkeld om de 3e plaats.

Paul Willemen (links) verslaat Johan Knuvers in een barrage om de derde plaats.  (foto Ton Snoeren)

 

 

1 reactie op “SNELSCHAAKAVOND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *