The Match of All Time

Door: Tom Fürstenberg

Update: Het boek is binnen!

Boek The Match of All Time – gesigneerd

In april 2018 waren we in IJsland. Dat waren we allang van plan, maar toen pas  kwam het ervan. We vlogen met WOW, een IJslandse vliegmaatschappij die inmiddels failliet is. Dat verwondert mij niet want ze hanteerden belachelijk lage prijzen terwijl IJsland toch zo’n beetje bij de duurste landen ter wereld behoort.

Na aankomst pikten we onze huurauto op en reden we naar ons appartement in Reykjavik. Onderweg nog even langs de supermarkt zodat we avondeten en het ontbijt hadden. De volgende dag zouden we pas echt inkopen. Afrekenen bij de kassa – meer dan € 100, waar we thuis zeker niet meer dan een kwart voor zouden hebben betaald! Toen we ook nog voor een pizza € 32 betaalden  waren we pas echt gewaarschuwd.

Bobby Fischer’s graf

Naast de grandioze natuur bezichtigen stond natuurlijk ook een bezoek aan Bobby Fischer’s graf op de agenda. Bobby had een plek uitgekozen in Selfoss, een uur rijden van Reyjavik, in de hoop dat er niemand naar zijn graf zou komen. Dat bleek ijdele hoop want de foto’s van bezoekers zijn niet te tellen!

Ook Spassky was daar en op een gegeven moment vroeg hij of er naast Bobby’s graf nog een plaatsje voor hem was.

 

Bobby Fischer Center in Selfoss

Fischer zal zich zeker in zijn graf omgedraaid hebben toen kort na zijn dood in Selfoss een Bobby Fischer Center werd ingericht! Dat wordt beheerd door een alleraardigste dame, Aldis. Ze was zeer behulpzaam toen ze speciaal voor ons het Center buiten de normale uren opende. Ze vertelde honderduit, maar ik was zo vrij om haar op een paar onnauwkeurigheden te wijzen.

 

Gudmundur Thorarinsson

Ineens vroeg ze of wij geïntereseerd waren op Gudmundur Thorarinsson te ontmoeten. Natuurlijk zeiden we meteen ja want hij is de man die in 1972 de match tussen Spassky en Fischer organiseerde. Voor de volgende dag hadden wij al een afspraak. Bij die gelegenheid vertelde Thorarinsson dat hij bezig was een boek te schrijven over wat er in 1972 allemaal achter de schermen had plaatsgevonden maar dat hij nog geen uitgever had.

The Match of All Time

Dat boek vol met inside information is er nu – The Match of All Time – en ik mag een beetje trots zijn dat door mijn bemiddeling het door New in Chess is uitgegeven. Een exemplaar met handtekening van Thorarinsson is onderweg!

Update: Het boek is binnen!

Boek The Match of All Time – gesigneerd

 

 

 

 

 

De stoel en hoek waar Fischer urenlang zat te lezen

6 reacties op “The Match of All Time

  1. Wat ben je toch een onuitputtelijke bron van verhalen over de schaakwereld, Tom!
    Heb je er al eens aan gedacht je memoires te bundelen? Je hebt zoveel bekende schakers ontmoet en je bent zo goed op de hoogte van de intriges die de afgelopen decennia in de schaakwereld hebben gespeeld…
    Ik denk dat je een bijzonder lezenswaardig boek zou kunnen schrijven, dat wereldwijd een groot publiek zou trekken!

  2. Wat een prachtige, verrassende gebeurtenissen voor jullie in IJsland.
    Juist de verhalen die op de achtergrond worden verteld en gedeeld is zo mooi.
    Dank je wel Tom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *