Gulheid vh zomerschaak

David Bruggeman met …………

……….. zijn gloedvolle opening

Maandag 18 juli 2022: De startavond van het zomerschaken was geslaagd en veelbelovend, gekenmerkt door de gulle overvloed van het zomerseizoen, die de aanwezigen van top tot teen doorstraalde.
Liefst veertien bakken schaakstukken moesten David Bruggeman en zijn helpers over de tafels leeg storten, om alle achtentwintig vrolijke aanmelders tevreden te stellen. Voor de ene helft bestonden die uit schakers van De Kentering, voor de andere helft uit welkome ‘vreemdelingen’, zodat oud-lid Arjan Gras, speciaal uit Breda over gekomen, met één been bij de ene, met het andere been bij de andere groep hoorde. Zijn verschijning riep een enkel moment de ijdele gedachte op, dat ook de Boliviaan Luc Seuter zou komen opdagen. Niet dus, want ook de zomerse overvloed kent haar grenzen.
Met dezelfde hartverwarmende gulheid, waarmee William bitterballen en stukjes kip uitdeelde, stonden de schakers van De Kentering toe, dat twee niet-leden, Mark Huizer en Wilbert Schreurs, zich aan de kop nestelden met 4 uit 4. Wel waren ze met 3 uit 4 goed vertegenwoordigd in een achtervolgende groep met Leon ter Beek, Johan Knuvers en de verrassende Robert Pater. Ton Snoeren zou er ook wel bij gezeten hebben, denk ik, als hij niet gedwongen was geweest, om thuis in de armen van Corona verstrengeld te blijven. Reken maar, dat hij, als hij zich los geworsteld heeft, volgende week aan een indrukwekkende achtervolgende solo zal beginnen.
De gulheid ten top was voor San Marco Commerce BV, die, op aandringen van Luigi de Mas, de geldprijzen tot de duizelingwekkende hoogte van € 75,–, € 50,– en € 25,– in de vorm van waardebonnen had opgeschroefd en bovendien een dagprijs van € 10,– uitloofde voor degene, die met een foto kon bewijzen, dat hij op de betreffende avond uitzonderlijk had gepresteerd, hetzij met een gouden zet of met een dodelijke blunder.
Er zullen uiteraard gouden zetten zijn bedacht, maar foto’s heb ik niet zien nemen. Van één zo’n zet ben ik getuige geweest, toen Leon ter Beek met een paardzet de loper van zijn tegenstander verhinderde om een veld te bezetten, waarmee hij, na een gedwongen dameruil, een pion van Leon van promotie zou hebben kunnen afhouden. Daarmee was de partij beslist. Een getuigenis is geen foto. Ook hier moet je een grens erkennen.
Favoriet voor die € 10,– is volgens mij Tom Fürstenberg , die een foto heeft genomen van zijn lucratieve grafzet, toen hij zag en vergat, dat hij met zijn dame de andere, ongedekte dame kon slaan, dat verzuim in zijn volgende beurt wilde herstellen, wat hem echter onmogelijk werd gemaakt doordat zijn dame intussen was geslagen en het bord dus had moeten verlaten.
Tenslotte zij opgemerkt, dat, last but not least, ook een vrouwelijke deelnemer aan dit schaakfestijn heeft deelgenomen, Lise Heskes, die zich met 2 punten heeft aangesloten bij het grote peloton van de schaakdeelnemers.
En aller allerlaatst een kleine jubelzang voor organisator David en zijn helpers, voor William de verwenner, voor Luigi, de gulle sponsor en voor de sportieve aanwezigheid van 28 blij gestemde zomerschakers.

Is Tom Fürstenberg in overleg met zijn secondant? Zou hij vragen: “Moet ik gaan voor de eind- of voor de dagprijs?”

1 reactie op “Gulheid vh zomerschaak

  1. De term ‘duizelingwekkende hoogte’ kan als ironie opgevat worden, maar is zo niet bedoeld. Het is eerder als een soort van krachtterm bedoeld. Het is achteraf gezien een ongelukkige formulering, een misgreep dus. Excuus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *