Zwarte Magie

29-1-2018: Met zwart versloeg David Bruggeman (rechts) in de A-groep de gedoodverfde kampioen van de 2e ronde, Luigi de Mas.

Met zwart won Ton Snoeren (rechts) van de gevreesde witspeler Paul Willemen en werd daarmee kampioen van de 2e ronde in de A-groep. Proficiat Ton.

29-1-2018: Een niet te beantwoorden vraag hing na de laatste partij van de 2e ronde als een rookwolk boven het uitgedoofde vuur van enkele opzienbarende schaakpartijen. Die vraag was, wat voor impact het voor de witspeler heeft, als hij weet dat een remise genoeg is voor zijn succes.
Ga maar eens even na, beste schaakminnende lezer: Koploper in de A-groep, Luigi de Mas, had aan een remise genoeg om het kampioenschap van de 2e ronde te behalen maar werd in de laatste partij hardhandig van deze illusie beroofd. Zwarte wolken pakten zich boven zijn witte stukken samen, die hem het zicht op een remise, laat staan een overwinning, benamen, zodat David Bruggeman de buit van een zege kon incasseren.
Paul Willemen, gepokt en gemazeld in de witte Engelse opening, kon met een remise zijn behoud in de A-groep veilig stellen. Zijn zwarte tegenstander, Ton Snoeren, was dan wel een kampioenskandidaat maar met 5 remises toch ook de remisekoning van de A-groep. Lag in deze partij dan niet een remise voor de hand? Nee dus want ook hier werd het de witspeler zwart voor de ogen. Kwam dat door de traag makende wetenschap van een tevreden stellende remise bij Paul of door een aanvalszuchtige aanvechting bij Ton, die zich met zwart als een Giri, die in het Tatatoernooi de arme witspeler Maxim Matlakov van het bord had weg gejaagd, op zijn laatste partij van de 2e ronde had gestort? Als u het weet mag u het zeggen.
Ook in de B-groep stak het onbegrijpelijke mysteriemonster van de remise de kop op. Wilbert van Eijk kon als witspeler bij een remise promoveren naar de A-groep en zich aansluiten bij Cees van Zelst, Arjan Gras en Pieter Roos, die al van promotie verzekerd waren. Maar ook hier zat er een addertje onder het gras dat pijnlijk toebeet. Die rol was weg gelegd voor het bijtertje Rob Maas want die weet als geen ander met zwart behoedzaam en vasthoudend naar een overwinning te spelen. Bovendien was de winst voor Rob noodzakelijk, om in de plaats van Wilbert naar de A-groep te promoveren. Ook hier behaalde zwart de overwinning.                                                                                                                                                                       Al met al zitten we nu met de vraag opgescheept: was er zwarte magie in het spel?

Met zwart zegevierde Rob Maas (links) over zijn concurrent voor een promotieplek in groep A, Wilbert van Eijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *