Kampioen 2023

David Bruggeman of Ton Snoeren, dat was de vraag bij de aftrap van de voorlaatste ronde van de interne competitie. David had een vol punt voorsprong genomen op zijn achtervolgers. Eigenlijk twee vanwege de merkwaardige puntentelling van het huidige computerprogramma, dat de afwezig gemelde schaker even veel punten toekent als de aanwezige remisespeler. Door zijn vakantieverplichtingen naar Tsjechie verbannen, zou David met zijn boswandelingen daar een vol punt in twee weken verdienen.
De enige die met twee winstpartijen nog gelijk kon komen, was Ton, die met zijn groter aantal weerstandspunten zelfs kampioen zou worden. Een goede schaker, die Ton. Als jonge schaakvlegel had hij bij een simultaan destijds de Nederlandse kampioen Jan Timman verslagen.
Ton kampioen? Dat zou nog moeten blijken. Hij had in Dick van Leeuwen een lastige tegenstander, wel met 200 ratingpunten minder maar ook met de sterke klauwen van zijn achternaam en bovendien begiftigd met een meer dan modale portie onverstoorbaarheid. Wat moest Ton daar tegenover stellen? Een opgevoerd en aangescherpt ego, dat als een schorpioen zijn gif zou steken in elke zwakke zet van zijn tegenstander.
Maar wat zag de verbijsterde Ton in plaats daarvan zichzelf aandoen? Een zet opvissen uit de zinkput van zijn diepste onderbewustzijn, waar alle begane blunders een vreugdeloos leven leiden. Zijn 5e zet!! Een weg gegeven loper. De alarmbellen van deze grafzet wekten alsnog zijn ego, dat niet wilde verliezen en hem prikkelde alsnog als een kampioen te spelen en het beste resultaat van de slechte mogelijkheden te behalen: een remise.
Een onverklaarbare fout, die daardoor juist dwingt om naar een verklaring te zoeken. Ton schaakt over het algemeen niet met opgezette egostekels maar met een stevige dosis schaakvaardigheid, overgoten met een lekker sausje van positieve gevoelens aan schaakplezier. Wie gevoelens toelaat in zijn spel, kan ook getroffen worden door de tegenwind van negatieve emoties, bij Ton opgeroepen door de noodzaak van twee verplichte winstpartijen in plaats van de bij hem gebruikelijke mogelijkheid een partij winnend af te sluiten of niet.
Daarmee is Ton de Jan Nepomniachtchi van De Kentering, allebei bijna kampioen maar verslagen door de tegenwind van hun negatieve emoties. De ware kampioen 2023 is dus David Bruggeman, die een sterk seizoen heeft bekroond met een fraai kampioenschap. Proficiat David!

 

 

 

3 reacties op “Kampioen 2023

 1. Tjeu, het is nog niet zeker wie er kampioen wordt!
  David is deze laatste periode 3x afwezig.Voor 2x afwezig wordt 2x een half punt toegewezen
  De derde keer afwezig levert niets op.Bij winst van Ton en Leon eindigen dus drie schakers op de eerste plaats….
  Overigens zag ik mijn partij tegen Dick een mooi mat in 3 over het hoofd. Een vreselijk spel dat schaken. Kan ook Hans van Eijk beamen .Hij zag in totaal gewonnen stelling een mat in 1 van Ralf…..

  • Ook ik was ervan uitgegaan dat David nog twee keer een half punt zou krijgen. Nu wreekt zich het feit dat de reglementen op de site niet up-to-date zijn (er wordt nog verwezen naar het keizersysteem). Eén van de frustraties van onze overleden clubgenoot Marc…
   Het zou fijn zijn als vóór de laatste ronde in ieder geval de actuele stand op de site staat. En misschien met de regels voor de paring?

 2. Op de snelschaakavond hoorde ik dat als je niet op komt dagen voor de reguliere clubcompetitie je toch in aanmerking komt voor punten. Deze anomalie dient serieus onder de loup genomen te worden. Voor punten dient er gespeeld te worden!

  Verder vind ik het nogal lullig dat het kampioenschap zal worden beslist in 2 vluggertjes van 5 minuten. Dat zouden er 2 van tenminste 20 minuten met increment dienen te zijn. Als er dan nog geen beslissing is partijen met kortere bedenktijd met tenslotte eventueel armageddon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *