Een dramatische ontknoping

Door: Hans Kranenbarg

De Kentering 2 – Garde 2: 3,5 – 4,5

De voortekenen waren afgelopen week al niet gunstig. Woensdag mailde Dick dat hij positief was getest op corona en zich dus moest afmelden. Gelukkig was Tjeu, die je altijd om een dienst kunt vragen, bereid om in te vallen. Ik had het team dus weer compleet, maar niet voor heel lang. Zaterdagochtend mailde Paul dat ook hij positief was getest op corona. Voor hem kon ik op zo’n korte termijn geen vervanger meer vinden. Dus begonnen we de strijd  met een 1-0 achterstand. We lieten bord 1 vrij. Ik speelde op bord 2 een vlakke partij waarin eigenlijk na 25 zetten al een remisestelling op het bord stond. Ik bood mijn tegenstander, met een behoorlijk hogere rating, remise aan. Daar ging hij heel lang over nadenken om vervolgens nog dertig zetten door te spelen en dan zelf remise aan te bieden. Helaas kon ik dat niet weigeren, aangezien het echt potremise was. Inmiddels had Tjeu aan bord 8 schitterend gewonnen door in de opening een paar pionnen te investeren voor een verwoestende koningsaanval. De tegenstander ging mat.

Aan bord 3 was Ton algauw verwikkeld in een strijd met aan beide kanten loper en paard en vier pionnen. Ton bood veel te vaak remise aan, wat bij de tegenstander en een supporter van Garde die de partij volgde welhaast tot een woede-uitbarsting leidde. Ik wilde er al bijna tussenspringen… Uiteindelijk werd het remise…  Peter en Gert-Jan gingen in hun partijen aan bord 4 en 5 onderuit. Pieter toonde zijn veerkracht door in een taaie partij uiteindelijk fraai te winnen. Toen was de stand 4-3 in het voordeel van Garde.

Onze hoop rustte dus op de schouders van Roel om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Hij stond op winst in een eindspel met gelijke lopers en een pluspion, met twee vorstelijke vrijpionnen op d4 en e4. Zijn tegenstander vond het zenuwslopend en had het niet meer. Maar ondanks de stress verdedigde hij zich stug. Helaas vond Roel niet de winnende voortzetting en verzandde de partij in remise. Garde ontsnapt met de volle buit en wij blijven met lege handen achter. Een klein lichtpuntje: als team hebben we eigenlijk toch gewonnen, want we begonnen met een 1-0 achterstand en eindigen met een halfje achterstand. Als dat geen winst is!

2 reacties op “Een dramatische ontknoping

  1. Hallo Hans, bedankt voor je lovende woorden maar vooral voor het positieve denken in het slot van je nabeschouwing. Achter de zieke rug van Corona om hebben we toch mooi gewonnen. Dat heb je ons voorbeeldig voorgehouden: meten is weten.
    Dat zal in Nuenen beslist zijn vruchten af gaan werpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *