Winning mood

Na de goede uitslagen op zaterdag 5 november opnieuw externe wedstrijden om trots op te zijn.

OSV A – De Kentering B 1 – 3

Vooral de overwinning van team B op OSV A is een huzarenstukje. Andreas op bord 1 leidde de qua rating veel sterkere Claudia Grannetia van OSV af, verloor deze partij, maar gaf met zijn ‘offer’ op bord 1 gelegenheid aan de rest van het team om toe te slaan. Zij versloegen stuk voor stuk sterkere tegenstanders! Tactische opstelling of per ongeluk omdat 1e bord speler Gert-Jan er niet bij kon zijn en Andreas dus gewoon op dat bord inviel? Hoe dan ook: geweldig gedaan!

OSV A – De Kentering B 1 – 3

’t Paardje – De Kentering A 2-2

Team A presteerde met een 2-2 niet slecht tegen een op papier iets sterkere tegenstander,  maar we hadden zelfs kans op winst. Uiteraard misten we onze aanvoerder van de ranglijst van de interne competitie vanwege onduidelijk huiselijke verplichtingen (was jarig of zo 🙂 ). Paul speelde als invaller een puike partij, waarin hij even twee, en later één gezonde pion voor stond. Maar hij zag ook tegenkansen voor zijn tegenstander en accepteerde het remiseaanbod. “In de nabespreking ben ik drie keer mat gegaan en mijn tegenstander twee keer, dus ik denk dat het verstandig was!” aldus de toelichting van Paul 

Meest onfortuinlijk was Dick, die zijn tegenstander prachtig overspeelde, maar zag dat al het denkwerk hem in tijdnood bracht. Zijn tegenstander bleef snel doorspelen, en Dick bleef grondig rekenen, prachtige zetten vinden, maar helaas…, de seconden tikten fataal weg. Toch een schone partij.

Net als de mooie winst van Leon. Een vrijpion op de e-lijn bleek, met steeds kalme afweer van de tegenaanval van de sterke Peter van den Hout en verdere verbeteringen van de positie, niet van promotie af te houden.

In mijn partij waren mijn tegenstander en ik, na een wilde partij, gek genoeg, beiden blij met het delen van het punt. Ik had de indruk dat ik ondanks mijn loper tegen een pion meer, groot gevaar liep op ofwel mat, ofwel promotie van die ver opgerukte pion. Mijn tegenstander zag geen duidelijk pad naar winst en vermoedde dat mijn extra loper uiteindelijk de doorslag zou geven als de problemen met die verre pion zouden zijn opgelost. De computer meent dat het inderdaad compleet remise is, maar in de analyse vonden beurteling winst voor wit en zwart…

’t Paardje – De Kentering A 2-2

 

2 reacties op “Winning mood

 1. Dank je wel David voor je snelle verslag!

  OSV A- De kentering B
  Ik had de opstelling aangepast om toch eens wat punten te pakken. We zijn met zijn vijven en moeten dus rouleren. Dan zet je Andreas op bord 1 en hoop je 2 of 2,5 punten te pakken.
  Andreas speelde een goede partij, maar wie speelt er op onze club nou Scandinavisch? Loek Mostertman speelt het.

  Afijn, we gingen op tijd van D’n Beer naar Oss. ik had doordat ik een blik spaghettisaus had gekocht een eetprobleem. Geen blikopener in huis. Dan maar een supertje speciaal gehaald voor onderweg. Sorry voor de lucht! Ik had er niet zo’n last van.

  Ik had de opstelling op een kladbriefje en vroeg de TL Martien op welk boord hij zat. Op twee. “Mooi, dan spelen we tegen elkaar”.
  Eerst een latte macchiato halen en wat zie ik bij terugkomst. Luigi is op bord 2 gaan zitten, keuvelt wat met Martien en ze vullen allebei hun namen in en beginnen te spelen.
  Oké, dan ga ik wel op bord 3. Lekker met wit tegen een Pirc die veranderde in een luie Leeuw. Deze keer wel goed gespeeld tot het einde, geprofiteerd van onoplettendheid bij de tegenstander en de D pion gewonnen. 1-1
  Peter staat heel goed en Luigi kan toch op zijn minst remise maken.
  Beide heren spelen het pionneneindspel uitstekend en winnen.

  En zo gingen we met een lekkere 1-3 overwinning naar huis.

  Marc Smits

  • Zoals eerdere nederlagen van De Kentering B wat geflatteerd te laag uitvielen door een combinatie van tegenslagen is de altijd lastige uitwedstrijd in Oss in positieve zin geflatteerd tot stand gekomen vind ik. Het had eigenlijk 2,5-1,5 voor ons maar ook 2-2 kunnen zijn. Dat kwam omdat mijn tegenstander aan het tweede bord lange tijd zeer goed stond, zelfs gewonnen misschien, maar door een tactische wending die hij wellicht onderschat had af moest afwikkelen naar een eindspel. Weliswaar zag dat er met een pluspion en een dreigend actief paard ook als winst uit voor hem, maar mijn loper kon dat paard in toom houden en mijn koning stond beter opgesteld . Remise. Echter stond op dat moment OSVA met 2 – 1 achter en moest mijn tegenstander dus winnen om nog gelijk te spelen. En dat met onverbiddelijk wegtikkende minuten op zijn klok en met een depressieve gevoelens, omdat een stelling die hij waarschijnlijk als winst taxeerde door zijn vingers was geglipt. Dat hij er niet op rekende dat ik mijn sterke loper tegen zijn paard zou ruilen kan ik begrijpen, maar hij overzag dat ik door “Zugschwang ” tevens zijn pluspion onschadelijk kon maken. Nog steeds remise. Maar hij bleef het proberen en toen hij zijn koning de verkeerde kant op schoof, verleende hij mijn koning vrije doorgang naar zijn resterende pionnen. Opgegeven.

   Ik zat inderdaad aan bord twee omdat ik dat had zien staan in een van de dozijnen mails met opstellingen die regelmatig wijzigen omdat deze of gene niet beschikbaar is en diens vervanger ook niet en er data heen en weer geschoven worden Als je bovendien in meer teams zit groeit het aantal van die mails exponentieel en niet iedereen in dan in staat alle details te overzien. Maar mijn naam staat op het wedstrijdformulier bij de juiste tegenstander op bord twee dus ik denk dat bij Marc de wens de vader van de gedachte is geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *