Weer wordt wit weggewaaid

8-10-2018: Met wit werd de leider van het klassement, Johan Knuvers (rechts), door de bijl van de zwarte beul, Stan Heijmans, geveld. Stan nam de leiding van hem over.

8-10-2018: Ook werd het witspeler David Bruggeman (links) zwart voor de ogen door het spel van Luc Seuter. David lijkt op de foto al de wanhoop nabij. (Had ik maar zwart!!)(???)

8-10-2018: Precies als vorige week gingen de zwartspelers aan de eerste vier borden met de volle winst aan de haal: Johan Knuvers-Stan Heijmans 0-1, David Bruggeman-Luc Seuter 0-1, Andreas de Rooij-Hans Kranenbarg 0-1, Martien Veekens-Paul Willemen 0-1. Waren de zwarte stukken wellicht voorzien van een chip met navigatie voor een reisje naar de overwinning? Het bestuur schijnt onderzoek te gaan doen.
Zoals Paul Willemen op de damevleugel zijn b-pion onweerstaanbaar naar voren joeg onder de dekmantel van loper, toren en dame, dat leek pure hekserij. Toegegeven, we hebben in het verleden Paul elegante Engelse patronen op het bord zien toveren, maar om met zwart een snoeiharde verdediger als Martien Veekens dol te draaien en kwijt te spelen, daarvoor lijk je over bovenmenselijke energie√ęn te moeten kunnen beschikken. Hier en daar werd door toeschouwers dan ook “zwarte kunst” gemompeld. Zie hieronder de ondergang van wit.

Wat zou witspeler Martien Veekens hier nog kunnen uitrichten?

Enkele zetten later: Wat kan een wijs mens anders doen dan zijn eigen koning omleggen?

 

De partij tussen Wilbert van Eijk en Ton Snoeren leek een magisch-realistisch toneelstuk, tevens een bak vol voer voor psychologen. Ton had vorige week met zwart immers furieus op de witte stelling van Hans van Eijk gebeukt, dreigend als een verderfengel met vlammend zwaard, maar tevergeefs, want Hans hield het hoofd koel en haalde een half punt.
Wilbert scheen hier zijn lesje uit geleerd te hebben. Of zit die overlevingskunst in de genen van de Eiken? Ook nu hamerde Ton met de zwarte stukken ongenadig op de poort van de witte koning. En ook nu kon hij niet binnen dringen. Sterker nog: hij werd door Wilbert met een verliespartij van het strijdperk verjaagd. Zie hieronder de toenemende dreiging van de zwarte stukken.

De aanval van Ton (rechts) is in volle voorbereiding.

De ondergang van wit lijkt een kwestie van tijd. Niets is echter minder waar. Wilbert weerstaat de aanval en wint zelfs.

Uit de partij van Wilbert kunnen de schakers die volgende week met wit moeten spelen, een hoop vertrouwen en moed putten. Het is echt mogelijk om met wit te winnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *