Krans voor Hans

15-10-2018: Hans Kranenbarg (rechts) ziet kans om tegen Johan Knuvers te bewijzen dat winnen met wit wel degelijk heel goed mogelijk is en tegelijkertijd op te klimmen naar de tweede plek in het klassement.

15-10-2018: Een krans voor Hans Kranenbarg! Een kleine nog weliswaar, want de grote hangt voorlopig om de schouders van de leider in het klassement, Stan Heijmans. Hans prijkt echter wel op een mooie tweede plaats op de ranglijst en is Stan tot op enkele punten genaderd. Dat heeft hij te danken aan zijn partij met wit tegen Johan Knuvers, waarin hij het witvoordeel uitbuitte door van meet af aan zijn stukken optimaal te activeren en daardoor zwart steeds een stapje voor bleef. Misschien had hij lering getrokken uit de partijen van de voorbije weken, waarin zwart van wit de kans kreeg om steeds actiever en gevaarlijker te worden.
Diezelfde strategie (agressieve opening met de witte stukken) volgde Stan Heijmans nog duidelijker. In de stellingen hieronder is te zien, hoe hij binnen de kortste keren de grootste ruimte van het bord inneemt, waarna hij zijn aalgladde dame
de verdediging van Luc Seuter laat binnen sluipen:

De stoottroepen van Stan belegeren de burcht van Luc.

Na afruil van enkele stukken heeft Stan een bres geslagen in de verdedigingsmuur.

De witte dame is binnen gedrongen, terwijl zwart nog niet gerokeerd heeft.

De zwarte koning moet zich in veiligheid brengen, maar intussen kan wit zijn toren en loper aan de aanval toevoegen. Zwart is te laat om de witte koning mat achter de paaltjes te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *