Succesvol zomeravondschaaktoernooi

20-8-2018: Adembenemende finale van het toernooi: Tweestrijd tussen Ton Snoeren (voorgrond) en Leon ter Beek. Ton moet uiteindelijk opgeven. Proficiat met de beker, Leon.

(Het onderstaande verslag is van de organisator van het toernooi, Luc Seuter)

Heetste zomeravondschaakjaar leidt tot een oververhitte finale!

Hoe zal men over 20 jaar terugdenken aan de zomer van 2018? Zal ze worden herinnerd als de zomer van de eindeloos warme avonden, waarbij je op een terrasje van D’n Beer genoot van de zon, een drankje, een verhitte discussie over voetbal en politiek, óf herinner je je de prachtige schouwspellen die zich voor je afspeelde? Schouwspellen die, als je scherp keek, konden worden onderverdeeld in verschillende vlakken, pak hem beet in een stuk of 64. Wie het weet mag het zeggen.

Het begon halverwege juli met een 17tal schakers, wat in de loop van het toernooi zou uitgroeien tot 34, waarbij meer dan de helft (nog) geen lid is van de Kentering, een prachtige promotie van onze vereniging! De eerste avond werd duidelijk dat het nieuwe schaakindelingsprogramma ‘’Swiss Master” en Paul niet goed combineerden, aangezien hij tot drie keer achter elkaar vrij werd geloot! Na 6 spannende rondes bestond de top 3 uit Leon, Stan en Ton. De tweede zwoele zomeravondschaakavond was de avond van Wilbert Schreurs die met een score van 6 uit 6 tot avondkampioen werd gekroond, echter de top 3 bracht hij niet in gevaar. De hitte van de derde avond was te veel voor Stan die op deze avond nul punten haalde en daardoor buiten de top drie viel. Ter verdediging zal Stan vast aangeven dat hij er deze avond niet bij was …. maar dan nog. De grote winnaar van de avond was Joep die zich prachtig in de top drie wist te schaken.

En dan de finaleavond. De top drie bestaat uit Leon en Ton, op lichte achterstand gevolgd door Joep. Joep die zijn laatste kans ruikt gaat er volledig voor en hoe: Hij haalt 5 punten uit de 6 wedstrijden en wordt de zomeravondkampioen!!…….van deze avond in ieder geval! Hoe gaan Leon en Ton met de druk om? Ton start niet goed en laat in het begin van de avond al een punt liggen, Leon wint en blijft winnen tot hij zich tot zijn schrik bedenkt dat hij in zijn nieuwe huis geen schouw heeft om de beker neer te zetten en daardoor spontaan de vijfde ronde verliest. De spanning voor de nummer een positie is terug!

Het lot wil dat Leon en Ton voor de laatste ronde aan elkaar zijn gekoppeld. De winnaar van deze wedstrijd wordt samen met Joep avondkampioen, maar veel belangrijker nog zomeravondschaakkampioen van 2018! Gekozen wordt voor de opzet om alle schakers eerst hun laatste ronde te laten spelen en daarna de grote finale tussen Ton en Leon te laten plaatsvinden. Zo geschiedt.

DE FINALE:

Rond de tafel hebben alle schakers zich verzameld en het spel begint. Er heerst een doodse stilte behalve dan de Nederlandstalige muziek op de achtergrond. Beide spelers komen redelijk uit de opening, ze spelen snel en behendig hun zetten, ze kennen hun openingsrepertoire. Dan een fout van Ton waardoor hij achter komt te staan. Ton vecht voor wat hij waard is en houdt stand tot de mokerslag door Leon wordt uitgedeeld. De kampioen is bekend.

Het enige wat rest is het uitdelen van de beker die de hele avond op de bar heeft gestaan. Echter waar de beker stond is nu een gapend gat. Waar is de beker? Niemand die enig idee heeft. Wie moest thuis bewijzen dat hij de ware kampioen was? Na een korte zoektocht wordt de beker buiten op het raamkozijn gevonden en de beker wordt uitgedeeld. Dank aan alle schakers voor de deelname en gezellige tijd.

Einstand: 1 Leon ter Beek, 2 Ton Snoeren, 3 Joep Peeters.

20-8-2018: De zomer van 2018 heeft evenals voorbije jaren een schitterend geslaagd zomeravondschaaktoernooi voortgebracht. Luc Seuter, directeur van het toernooi dit jaar, kon met zijn assistenten dan ook heel tevreden terugblikken op een evenement, dat steeds bezocht werd door een twintigtal enthousiaste schakers, die gretig de kans benutten om in de vakantietijd de meest meesterlijke sport te beoefenen. En helemaal in dit toernooi dat, smetteloos georganiseerd, sportiviteit en amusement naadloos aaneensmeedde. Luc kon het niet laten, om de winnaar van het toernooi, Leon ter Beek, een jaar gratis lidmaatschap van ‘De Kentering’ aan te bieden, want het schaakbloed kruipt waar het niet gaan kan. Leon moest wegens tijdgebrek op de maandagavond tot zijn spijt deze prijs echter van de hand wijzen. “Goed, dan maar de enveloppe”, zei Luc berustend.

De finalisten voordat de eindstrijd losbarstte: de schaaksport verbroedert als de schakers meewerken.

Luigi de Mas (rechts) overhandigt Leon ter Beek de door hem ter beschikking gestelde wisselbeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *