Snelschaken 2020

Maandag 3-2-2020: Barrage snelschaakkampioenschap. Wie goed kijkt, ziet helder wie van de twee kampioen gaat worden. (Foto van David Bruggeman)

Maandag 3-2-2020: Het succes van snelschaken hangt af van kleine dingen die je dan wel konsekwent moet toepassen. Zo kun je Ton Snoeren, één van de twee kandidaten voor het kampioenschap 2020, regelmatig zijn fluwelen snelschaakregel horen verkondigen:”Snelschaken doe je niet met je hoofd maar met je handen” oftewel “Niet denken maar doen”. Hij weet dus als geen ander hoe hij denkt te moeten handelen.
Ton heeft nog een andere kant, waarmee hij zijn gulden snelschaakregel soms in de wielen rijdt. Ton is een genieter van alles wat de schoonheid toont van goud, of het nu het schuimende bier is, de gouden munten die je uit de aarde kunt opdiepen of een fonkelende gouden schaakzet. 
Vergelijk nu eens de twee foto’s hieronder met elkaar. De linker foto toont Ton, die aandachtig de zet van Stan Heijmans observeert, klaar om in bewondering van die zet te genieten, wanneer die in de categorie van ‘gouden zetten’ zou thuis horen. Op de rechter foto is Ton aan zet en moet je zien, hoe Stan reageert. Zijn hand zweeft al als een waterjuffer boven het schaakveld om na de zet van Ton onmiddellijk toe te schieten. Hij doet gewoon wat hij volgens Ton moet doen: zijn handen laten wapperen met een gretigheid zoals we die van Kasparov kennen, nog steeds een grootheid op het gebied van snelschaken. 
Hulde aan Ton en Stan! Proficiat mannen. Ton voor zijn gouden schaakregel, Stan voor de weergaloze snelheid waarmee hij die in praktijk heeft gebracht. 
Wie konsekwent doet wat Ton wil doen, wordt zoals Stan de kampioen.

3-2-2020: Ton Snoeren, (links) aandachtig observator van de zet van Stan Heijmans. (foto van David Bruggeman)

3-2-2020: Terwijl Ton zijn zet doet, hangt de hand van Stan al klaar voor een snel vervolg. (foto van David Bruggeman)

1 reactie op “Snelschaken 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *