Zaterdagcompetitie 1-2-2020

1-2-2020: OSV 2 – De Kentering 1: 4½-3½ (Laatste man was Luc  Seuter, (links), wachtend op de genadeklap). (foto van Stan Heijmans)       WLC 3 – De Kentering 2: 4-4

1-2-2020: De Kentering 1 en 2 stonden zaterdag na hun voorlaatste partijen allebei gelijk met hun tegenstanders: 3½-3½. Als je dan de laatste man bent, wachten jou de dood of de gladiolen, een lekker biertje of een glas bitterzure azijn. Vraag het Luc Seuter en Marc Smits maar. Zij zijn sinds zaterdag onze ervaringsdeskundigen. Luc heeft zich toen misschien de kapitein op een zinkend schip gevoeld. Met zijn verliespartij ging een lekkende boot uit Rosmalen met de hele bemanning van 8 koppen ten onder. 
Heel anders moet de beleving van Marc Smits zijn geweest. Door zijn remise bereikten hij en zijn teamgenoten met droge voeten de vaste wal. Zijn tegenstander was ook nog eens niet voor de poes: Martie van der Sanden, ex-lid van De Kentering, dolende schaker in Oost-Brabant, zwervend van club naar club, immer op zoek naar de hoogste triomf, 171 ratingpunten meer dan Marc.
De 4-4 werd behaald tegen WLC 3, dat welgeteld een hogere teamrating had van 33 punten, precies het aantal dat captain Hans Kranenbarg de voorbije periode op de ladder is gestegen. In zo’n geval stralen er 33 sterren van je fortuin en dus ging de captain tot de tanden gewapend vóór in de strijd. Die won hij dan ook, wat wellicht Peter Zijderveld en Roel Jongenelen stimuleerde tot hun zalig voelende zegepralen, alles bij elkaar goed voor de uiteindelijke 4-4.
Heel anders was het in Oss gesteld met De Kentering 1. Hoe konden die acht schaakkunstenaars verliezen van een tegenstander met een teamrating van bijna 100 punten minder? Alleen David Bruggeman en Wilbert van Eijk konden hun kwaliteit tonen met een overwinning. En dat was dus niet genoeg.
Wat een blamage tegen de hekkensluiter van klasse 5H. Wat een gemiste kans om afstand te nemen van de onderste regionen van die groep. Hoog aan het firmament doofden 33 sterren vol schaamte hun stralenkransen en dompelden de wereld van De Kentering 1 in diepe duisternis. Hopelijk tijdelijk. Jammer – jammer – jammer.
Hieronder volgt een verslag van de wedstrijd WLC 3 – De Kentering 2, door Ton Snoeren opgepikt van de website van WLC.
Externe wedstrijd WLC 3 – Kentering 2;

Bijna elke competitie spelen we wel tegen Kentering 2; Ik vind ze prettige tegenstanders: De sfeer is altijd goed en tijdens de partijen wisselen de kansen vaak, waarbij WLC 3 vaak aan het langste eind getrokken heeft.

Daarom denk ik dat we een goede kans maken om onze tweede overwinning te behalen. De laatste wedstrijd tegen Veldhoven had misschien meer voor ons ingezeten, maar ja: Achteraf hè.

Tobias Jacobs           1723 – Luigi de Mas    1606   1 - 0
André Smol              1736 – Dick van Leeuwen  1581   1 - 0
Martie van der Sanden   1657 – Marc Smits     1486  0,5-0,5
Bart Wintraecken        1549 – Tom Wouters    1555  0,5-0,5
René Vink               1501 – Hans Kranenborg  1570   0 - 1
Maiko van Dalen         1286 – Pieter Roos    1401   1 - 0
Chrit Julicher          1335 – Roel Jongenelen  1412   0 - 1
Wim Lucassen            1506 – Peter Zijderveld  1421   0 - 1

Na ruim 1u spelen zijn al 2 partijen uit: 1x Verlies en 1x remise.

Daarna gebeurt er op eigenlijk niet veel, hoewel bij een rondgang langs de borden het erg spannend blijkt. Grote vraag is of de 3 topborden hun pluspion te gelde kunnen maken. Bij Tobias is het strategisch, bij André tactisch en bij Martie is het beide.

Van Wim wordt door de tegenstanders gezegd dat hij gaat verliezen. Maiko lijkt toch naar een overwinning te laveren.

Eindelijk wint André, gevolgd door Maiko. Ook Tobias wint en aangezien Wim verliest zoals aangekondigd en Martie slechts remise speelt is de einduitslag 4-4. Voor mij een kleine tegenvaller.

Brd 1: Na een opening waarbij Tobias zijn favoriete tegenzet kon doen ontwikkelt zich een rustige partij. Wit speelt rustig, geen aanvallende impulsen. Zwart staat langzaam iets beter met 1 pion meer. In het eindspel zwijnt Tobias, want anders had er slechts remise ingezeten. Nu houdt hij na doorspelen uiteindelijk 2 verbonden vrijpionnen over en daar heeft ook Tobias geen moeite mee.

Brd 2: Na een onregelmatige opening (Dus geen/ zeer weinig theorie) heeft André een pion meer. Hij voert langzaam de druk op (Speelt altijd op mat!) en uiteindelijk kan de tegenstander geen goede verdedigingszetten meer doen en geeft op.

Brd3: Martie bereikt na een standaard opening een betere stelling en heeft een pion meer. Hij gaat door tot een eindspel met 1 pion+ 2 paarden tegen 2 paarden. Hij verliest zijn laatste pion en naar de mening van (bijna) iedereen is het remise: Er is nl alleen een helpmat mogelijk, zelfs al verliest zwart ook nog beide paarden. Maar beide strijders gaan nog ongeveer 1 uur door voordat officieel tot remise besloten wordt.

Brd 4: Na een scandinavische opening worden al snel de dames afgeruild. Daarna positioneel schuiven. Het evenwicht is nooit verbroken geweest en de tegenstander biedt dan ook remise aan (Wordt van hem gezegd dat hij veel remise speelt: Wint zelf niet vaak, maar van hem winnen is ook zeer moeilijk). Aangezien Bart zich zeker niet 100% voelde nam hij het aan.

Brd 5: René staat al snel materiaal achter: Offert toren en loper tegen een dame. Dat blijkt een verkeerde inschatting en uiteindelijk is verlies onvermijdelijk.

Brd 6: Maiko kan al na 1u op slag kan winnen, want na een aftrekschaak moet de vijandelijke dame gegeven worden. Helaas geeft hij 2 zetten later zelf zijn dame onnodig weg tegen een toren! Gelukkig houdt hij een kwaliteit+ 1 pion meer. Door af te ruilen werden de witte kansen groter.

Omdat de tegenstander achteruit schaakte kon Maiko 2 vrijpionnen maken door de toren tegen de loper geven. En toen was de winstvoering niet moeilijk meer.

Brd 7: Wrschlk heeft Chrit wat laten liggen. In de rest van de partij blijft het een moeizame strijd waarbij hij uiteindelijk een aanval met torens en dame over zich heen krijgt met verlies als gevolg.

Brd 8: Wim geeft aan dat de nederlaag volledig aan hem zelf te danken is. Biedt er zijn excuses voor aan?! Heeft tijdens de partij meerdere verkeerde keuzes gemaakt (Wie niet?) en na verlies van een stuk verliest hij uiteindelijk de partij.

Na dit gelijkspel staan we op 3 punten. De komende 3 tegenstanders staan op dit moment respectievelijk 1e, 3e en 4e; Dus we kunnen aan de bak, zeker omdat het 2 uitwedstrijden betreft waarbij we op voorhand André gaan missen. De grootste kans om een overwinning te boeken maken we naar mijn mening tegen Nuenen 1 op 28 mrt thuis.

Het laagst eindigende team in elke 6e klasse degradeert en dat wil ik liever niet meemaken.

Arno de Man

 

1 reactie op “Zaterdagcompetitie 1-2-2020

 1. Brd3: Martie bereikt na een standaard opening een betere stelling en heeft een pion meer.

  Een standaard opening? De auteur kent mij of Danny Kopec? Nou vooruit, Zigfrids Solmanis speelde het ook.
  Op zet 47 (2e remise aanbod) zijn laatste pion geslagen en 38 zetten later is het remise door zet herhaling.

  Vanavond maar eens de lessen van J.G. uitproberen.

  Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *