Avonturen in Oss

Door Leon ter Beek

Enkele weken geleden ontving ik een mailtje van Marc Smits, waarin hij vertelde dat bekend was tegen wie De Kentering het in de eerste ronde van de NBSB-beker moest opnemen. Welnu, we hadden OSV uit Oss als tegenstander geloot. Marc berichtte dat hij met teamleider Loek van Wely van OSV als speeldatum dinsdag 25 oktober had afgesproken.

Loek van Wely? Teamleider van het bekerteam van OSV? Ja, dat had ik goed gelezen! De eerste vraag die bij me opkwam was dus: zou Loek misschien zelf ook meespelen? Stel je voor! Dan zou ik op bord 1 een serieuze partij tegen deze zevenvoudig kampioen van Nederland kunnen spelen! Even snel zijn rating opgezocht: 2619.

Marc stelde nog even een tactische opstelling voor, maar dat leek me niet zo’n goed idee. Hoevaak krijg je de kans een partij te spelen tegen een voormalige wereldtopper?

Op dinsdag 25 oktober reden Marc, Andreas en ik met Luigi in de auto mee naar Oss. We waren op weg naar een nieuwe speellocatie, een adres dat me verder niets zei. Ongeveer om acht uur stapten we op het betreffende adres, ergens in Noord-Oss, uit. Gek genoeg bleek het adres een woonhuis te zijn. Na enig aarzelen besloten we toch maar aan te bellen. Een aardige mevrouw deed op en Andreas zei: ’Goedenavond mevrouw, we zijn op zoek naar een schaakclub!’

De mevrouw bleek de echtgenote te zijn van een bestuurslid van OSV, en ze was zo aardig even met haar man te bellen, die al op de club was, en ons het juiste adres te geven.

Leon – Loek, NBSB bekerwedstrijd, 25 oktober 2022

Met een kwartiertje vertraging kwamen we vervolgens aan op het vertrouwde adres van OSV, niet al te ver van het station. Het bekerteam van OSV zat al in een apart zaaltje op ons te wachten. En jawel: Loek van Wely himself vulde de namen op het wedstrijdformulier in en nam tegenover mij plaats aan bord 1!

De wedstrijd begon, ik gaf Loek een hand en de partij begon! Zoals op de foto te zien is had ik wit.

Diagram 1. Leon ter Beek – Loek van Wely. Stelling na 5… b5

 

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. g3 c5  4. d5 exd5  5. cxd5 b5. (Zie diagram 1).

Een scherpe zet. Ik wist nog wel dat wit hier het beste 6. e4 kan spelen, maar het vervolg stond me niet helder voor de geest. Als zwart het pionoffer aanneemt, krijgt wit goed spel, bijvoorbeeld met 6… Pxe4 7. Lg2 Pd6 8. Lf4 0-0 9. Pf3.

Diagram 2. Leon ter Beek – Loek van Wely. Stelling na 7… De7.

Deze varianten had ik niet paraat, dus ik besloot tot 6. Lg2. Hierna volgde 6… d6  7. e4 en nu deed Loek 7… De7. (Zie diagram 2).

Volgens de computer is de stelling gelijk, maar na zwarts damezet wist ik niets beters te verzinnen dan de suffe dekkingszet 8. f3.
Veel beter is 8. Pe2, waarna wit erg goed staat. De computer geeft 8. Pe2 Pxe4 9. 0-0 Pf6 10. b4 met groot voordeel voor wit, bijvoorbeeld 10… cxb4 11. Pd4 Dd8 12. Te1† Le7 13. De2 en wit staat overwegend.

Dit betekent dat zwarts 7e zet eigenlijk een fout was! Helaas profiteerde ik er niet van. Een pionoffer durfde ik niet aan! Zoals Loek achteraf zei: je moet proberen spel te krijgen en actief te spelen, als je dat niet doet ben je eigenlijk meteen kansloos. Het vervolg van de partij bewijst dit ook.

Het ging verder met 8. f3 g6 en nu had ik met 9. Ph3 Lg7 10. 0-0 0-0 11. Pf2 Pbd7 12. e4 nog gelijk spel kunnen houden. Ik besloot echter tot het passievere 9. Pe2 en nu geeft de computer al duidelijk voordeel voor zwart.

Diagram 3. Leon ter Beek – Loek van Wely. Stelling na 11… a4

 

Zwart speelde het geroutineerd uit met 9… Lg7  10. 0-0 Pbd7 11. a4

(Zie diagram 3).

Niet goed, het speelt zwart in de kaart.  11… b4  12. Pd2 La6  13. Te1 Pe5  14. Tb1 Pd3  15. Tf1 0-0  16. Pb3 Tfe8

Zwart dreigt iets wat ik niet zie.

 

17. Dd2 Pxd5 en hier gaf ik op. (Zie diagram 4)

Een slechte partij van mezelf, terwijl Loek me toch kansen had gegeven. Dat zei hij zelf ook na afloop: als je met zwart b5 speelt, neem je toch wel risico.

Het was erg leuk om tegen Loek te spelen, maar trots ben ik niet op de partij…

Het ratingverschil tussen mij en Loek was ongeveer 800 punten, en dat gold ook voor de rest van het team. Op bord twee verloor Luigi (1599) van Fred Hallebeek (2184), op bord drie bokste Marc (1549) op tegen Nico Schouten (2101) en op bord vier speelde Andreas (1377) tegen Henk van der Wijst (1907), een bekende van het Zomerschaken.

2 reacties op “Avonturen in Oss

  1. Ik snap wel, Leon, dat je teleurgesteld was. Als je tegen zo’n grootheid als Loek van Wely speelt, wil je graag behoorlijk voor de dag komen voor je gevoel. Ik wist overigens niet, dat Van Wely tegenwoordig bij OSV speelt. Ik dacht dat hij bij een of andere Tilburgse club mee deed. Is hij misschien gastspeler van OSV, omdat hij vroeger als jongetje lid is geweest, geloof ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *