Zevenklapper en AlphaZero

15-12-2018: Jan Arts (links achter) schaakte tegen Bergen op Zoom 3 zoals Muhammad Ali (Cassius Clay) bokste: met agressie en een glimlach. Hij won. (foto Ton Snoeren)

15-12-2018: Ook Wilbert van Eijk (rechts achter) leek door AlphaZero geïnspireerd te zijn. Hij speelde met vaart en overtuiging en won eveneens. (foto Ton Snoeren)

15-12-2018: Het leek er zaterdag in D’n Beer even op, of het enthousiaste verhaal van sommige clubgenoten over de allernieuwste wonderschaakcomputer ‘AlphaZero’ het team van De Kentering 1 had omgevormd tot een kolkende bergstroom vol verwoestende watervallen, want Jan Arts, Hans en Wilbert van Eijk schaakten in enkele uren tegen Bergen op Zoom 3 een 3-0-voorsprong bij elkaar. Daarmee was echter het schuim van de agressie weg gespat en de vaart er uit.
Wat overbleef, was een langdurige sluiptocht van zowel wit als zwart naar een gaatje in de muur van de tegenstander om daar met de zachte kracht van creativiteit een beslissende doorbraak te forceren. Daarin slaagden achtereenvolgens David Bruggeman en Johan Knuvers voortreffelijk. Doordat intussen Luc Seuter en Stan Heijmans remise waren overeen gekomen, was de zevenklapper een feit: 7-1. Grote vreugde natuurlijk.
Na de wedstrijd kwam aan de bar ‘AlphaZero’ weer eens ter sprake, waar Garry Kasparov intussen over heeft gezegd, dat hij diep onder de indruk is van diens agressie en creatieve kracht. Het zou dan ook niemand van De Kentering verbazen, als captain Stan Heijmans zou voorstellen om in de zomer met zijn team een vakantiecursus ‘AlphaZero’ te doen.
Het tweede team van De Kentering had het tegen het ijzersterke Oud Zuylen Utrecht 4 heel wat lastiger. Alleen aan bord 8 lagen duidelijk kansen. Die greep Peter Zijderveld met beide handen aan. “Een gemakkelijke overwinning”, zou Peter later verklaren. Ook Hans Fagel had met slim spel lang uitzicht op een goed resultaat. Hij schaakte als een ‘AlphaZero’ in mensengedaante op de manier van Jan Arts: met een glimlach om de tanden en een mes ertussen. Dat ging goed, totdat zijn vriendelijke glimlach het van zijn agressiviteit won en hij hoffelijk zijn dame weg gaf.
Aan de andere borden was het ook een spel van buigen of barsten. Het kostte Dick van Leeuwen, Luigi de Mas en Marc Smits heel wat kruim, om uit die botsingen verdienstelijke remises los te wringen. Meer dan 2½ punt in totaal zat er echter voor De Kentering niet in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *