Schaakgeschiedenis

 

Maandag 27-5-2019: Hans Fagel (foto) draagt een rijke schaakhistorie met zich mee. Laatste wapenfeit: ½-½ tegen Tjeu Segers.

Maandag 27-5-2019: Al meer dan 50 jaar speelt Hans Fagel, icoon van De Kentering, clubschaak, waarvan 23 jaar als voorzitter van onze vereniging. Tegen deze brok schaakgeschiedenis mocht ik afgelopen maandagavond aantreden. In de diepste lagen van zijn persoon liggen zijn schaakdaden als in een goudmijn opgeslagen. Daar delft hij in een partij af en toe een paar gouden zetten uit op, door heel even zijn hielen te lichten. Zo bouwde hij tegen mij met enkele krachtzetten aan een overwicht, totdat hij zich in  een valse goudmunt vergiste. Toen kenterde de partij in mijn voordeel en dreigde ik een stuk te winnen. Daar maakte hij met een psychologisch briljantje uit zijn schaakvoorraad een einde aan, door mij te verleiden eerst zijn dame te winnen. Was ik begonnen met de toren te slaan, dan had ik een stuk gewonnen. Met een vriendelijke glimlach bood Hans remise aan, die ik dankbaar aannam, want als ik eenmaal begin te blunderen, komt daar zo maar geen eind aan.
Hans draagt ook een zilvermijn aan schaakanekdoten met zich mee. Zo vertelde hij, dat hij bij een vroegere club steeds met een set prachtig gesneden houten stukken mocht spelen, totdat er één van die stukken verdween, waarover Hans zich bij de kantinebaas beklaagde. De week daarop zei die man: “Ik weet wie dat stuk heeft meegenomen. Dat heeft Fredje gedaan”. “Fredje, hoe kom je daar toch bij?” “Die zag ik ’s avonds vertrekken met een stuk in zijn kraag”. Zo gaan die verhalen bij Hans. Vraag het hem zelf maar eens.
Een daverende verrassing was maandag de overwinning van Marc Smits op kampioenskandidaat David Bruggeman, die daarmee voorlopig heeft afgehaakt in de race om het kampioenschap. Stan Heijmans en Ton Snoeren wonnen wel. Wilbert van Eijk en Johan Knuvers deden goed mee, door Luc Seuter en Hans van Eijk te verslaan. Wilbert verdrong daardoor Hans Kranenbarg van de 4e plek in de algemene rangschikking. Het keizersysteem werkte voor Hans op een heel speciale manier nadelig. In de tweede ratingdivisie werd hij door Luigi de Mas van de leiding verdrongen, hoewel ze allebei verloren. Alleen verloor Luigi van de nummer 1, Stan, en Hans van de nummer 2, Ton. Dat scheelt dus ratingpunten.

David (links) verliest van Marc. Kan hij daarmee het kampioenschap definitief vergeten?

Stan (links) wint van Luigi en prijkt nog op de eerste plaats. Kan hij Ton Snoeren achter zich houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *