Ruiterij

 

Maandag 20-5-2019: De zware cavalerie van Marc Smits (rechts) is diep doorgedrongen in de verdediging van Peter Zijderveld, wat de inleiding vormt van een onweerstaanbare aanval. Met deze overwinning neemt Marc in de derde ratingdivisie de leiding van Peter over.

Maandag 20-5-2019: Marc Smits is onze paardenman, promotor van de strijd met HMC om het Bosch Ros, maar ook in het schaakspel een fervent paardenliefhebber.
Dat bewees hij gisteren in zijn partij tegen Peter Zijderveld, waarin hij spoedig met twee paarden voor de poorten van Peters burcht verscheen om daar gruwelijk huis te gaan houden. Hij zat er ook bij als een topjockey: losjes achterover in het zadel, de stoelpoten af en toe de sporen gevend en met de blik vooruit gericht in vol vertrouwen om met dat overzicht ook inzicht te verwerven. Het enige wat er nog aan ontbrak, was het klakken met de tong om de paarden op te zwepen.
Napoleon beschikte destijds in zijn leger over twee soorten ruiterij: de lichte en zware ruiterij. De lichte was voor de voorpostendienst, de zware voor de actieve, agressieve verrassingsaanvallen met flitsende doorbraken. Getuige zijn partij tegen Peter is Marc van de zware ruiterij. Terwijl de lichte schaker zijn paarden voornamelijk op de voorposten c3 en f3 neerzet, toonde Marc zijn voorliefde voor de zware ruiterij, door zijn paarden als de weerlicht naar voren te jagen met alle risico’s van dien maar ook met het verrassingseffect, waar het Napoleon vroeger om te doen was.
Geen wonder dat captain Stan Heijmans Marc in het A-team van de avondcompetitie als vierde man heeft opgenomen en hem voor elke wedstrijd steevast prikkelt met de woorden: “Allez Marc, naar voren met je paarden en klakken, man, klakken!”
Er viel maandag nog meer opmerkelijks te beleven. Stan versloeg David Bruggeman, directe concurrent voor het clubkampioenschap. Ton Snoeren bleef hem op de hielen zitten door van Johan Knuvers te winnen. Hans Kranenbarg stelde voorlopig zijn vierde plaats in de algemene rangschikking veilig, door met zwart remise te spelen tegen Hans van Eijk. Wel wordt zijn koppositie in de tweede ratingdivisie bedreigd door Luigi de Mas, die in een nauwgezet uitgevoerd eindspel met toren tegen loper Wilbert van Eijk versloeg.
Bij hen kwamen er dus geen paarden meer aan te pas. Die hadden al lang voor de afloop van de strijd hun leven gegeven voor hun ruiters. Zo zijn schaakpaarden nu eenmaal, edelmoedig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *