Partij-analyse Olaf Soons – Derk-Jan Morelis

Door Olaf

Afgelopen vrijdag mocht ik als invaller in het eerste team van de avondcompetitie wederom de fiets pakken naar SCC De Biechten om het op te nemen tegen onze schaakbroeders van HMC. Een fijne speellocatie, al zou de bar een uurtje langer open mogen blijven wat mij betreft. Vooraf wisten we al dat we sterke tegenstanders zouden treffen en uiteindelijke uitslag reflecteerde dat ook: we verloren met 3-1.

De enige winstpartij kwam voor rekening van Luigi. Ik heb niet veel ervan kunnen zien, maar het leek erop dat Luigi de hele partij lang zijn tegenstander in zijn greep had en het spel gedecideerd naar een mooie overwinning leidde.

David moest na de opening een paard van tegenstander op veld d5 toelaten. Hoewel het optisch gevaarlijk leek, kon het paard geen echte dreiging vormen voor de stelling. Toch won de tegenstander uiteindelijk een pion en moest David niet lang daarna de witte vlag hijsen.

Leon kwam naar eigen zeggen niet al te best uit de opening. Zijn tegenstander wist Leon slim een opening in te manoeuvreren die Leon niet vaak speelt. Na een ingewikkeld gevecht ging Leon iets slechter een eindspel in. De fase van tijdsnood brak aan en Leon moest uiteindelijk zijn hoofd buigen voor de sterk spelende tegenstander.

Ik verloor mijn partij ook. Een onjuiste offer van mijn kant gaf de doorslag. Zie mijn verslag hieronder. Vooraf had ik al gezien dat ik vermoedelijk een sterke tegenstander zou treffen. Daarom koos ik ervoor om mij niet in te laten met verwikkelingen in de hoofdvariaties van de Najdorf en ging na zet 11 al snel een zijpad op met 12. Df4.

Ondanks het teamverlies was het een genoeglijke avond met mooie partijen en een goede sfeer. Ik heb al weer zin in de start van de 3e periode van de interne competitie!

3 reacties op “Partij-analyse Olaf Soons – Derk-Jan Morelis

  1. een mooie partij waarbij je lang gelijk opging met, in mijn ogen makkelijker spel met die koningsaanval. Jammer van die blunder van je toren in tijdnood op zet 32. Je hebt volgens mij nog kansen na gewoon 32. Tg8. Die zwarte koning staat wel heel erg gevaarlijk daar in het midden!

  2. Gedurfd spel Olaf! Helaas niet gewonnen. Zoals jezelf al aangaf f5 in plaats van Lxh5 met flinke aanvalskansen voor wit.

  3. Ik was tussen mijn partij door, waarin ik een licht doch uiterst hardnekkig overwicht had, ooggetuige van het verloop van de offercombinatie van Olaf en dat de toren en prise stond. Olaf dacht echter te lang na en toen bekroop mij al een duister voorgevoel.
    Overigens vond ik 24 … Lxh4 al minder sterk. 24 … f5 trouwens ook niet. Eerst 24… Ld3 en dan afhankelijk wat zwart doet 25…. Pd5 of 25 ….f5.
    Jammer want ik had voor de inslag Lxh4 gerede hoop op een 2 – 2 uitslag.
    Ik heb bij HMC als eens tegen dezelfde zwartspeler een partij gewonnen op een wijze die zowaar door de geleerden aldaar waardig werd bevonden gepubliceerd te worden op hun website. De opening was, zoals deze, een Siciliaan met een, naar later bleek, twee iets te passieve zetten door de zwartspeler. Daar heb ik dan, als ik mij wel herinner, 20 zetten lang passend misbruik van weten te maken. Als ik die partij nog kan vinden dan stuur ik die wel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *