O, o, die witte stoel

1-10-2018: Koel en bedaard ving Johan Knuvers (rechts) met de zwarte stukken de verwoede, wanhopige aanvalspogingen van David Bruggeman op, kwam op het juiste moment uit zijn verdediging, greep de overwinning en nam de leidende positie in het klassement van David over.

1-10-2018: Je zult op 1 oktober 2018 maar op de stoel achter de witte stukken moeten zitten en het op een duister moment zwart voor de ogen krijgen. Daar kunnen David Bruggeman, Paul Willemen, Pieter Roos, Henk Swinkels en Hans van Eijk van meepraten. Alleen een kanjer als Hans, misschien wel met gierende hartkleppen maar ook met ijzeren concentratie, is dan in staat om met het water aan de lippen het vuur van de horroraanval van die duivelse zwartspeler te doven.
De nummer 1, David Bruggeman, kreeg met de witte stukken geen greep op de stugge verdediging van Johan Knuvers. Misschien dat zijn tanden knarsten en zijn hersenen door zijn hoofd rolden bij het zoeken naar een antwoord op de vraag, waarom hij vorige week wel in staat was om Stan Heijmans in de vernieling te spelen en Johan nu niet. Misschien kreeg hij daarbij wel het verlammende idee, dat hij toen ook met de zwarte stukken speelde. Met wit wilde het niet lukken.
Paul Willemen had het tegen Stan Heijmans nog zwaarder. Stan nam met zwart spelend snel het initiatief, vergrootte zijn speelruimte en verhevigde geleidelijk de druk op de witte stelling, zodat hij in het eindspel kon kiezen of hij links of rechts de genadeklap zou uitdelen.
Ook de witte stoel van Hans van Eijk werd hem waarschijnlijk heet aan de broek, want Ton Snoeren trok met vlammend zwaard ten aanval, zodat een minder krachtige schaker dan Hans met pijnlijke brandwonden jammerend onder de schaaktafel zou zijn beland. Maar Hans hield stand in deze dreigende brand. Met enkele sterke zetten bracht hij zijn verdediging op orde, dwong vervolgens met een mooi paardoffer dame- en torenruil af en doofde daarmee het aanvalsvuur van Ton. Zie hieronder de stelling vóór en na de afruil.

Met dame, toren en 2 pionnen lijkt zwart de witte verdediging te gaan verpletteren.

Nadat de zwarte dame naar b4 is verplaatst, de witte koning naar a1 en de witte toren naar b1, slaat het witte paard de pion op c5 en ruilt zwart dame en toren af. Weg aanval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *