Met het mes op tafel

Door David Bruggeman

Maandag tweede Paasdag. Na een gezellig rapidtoernooi ’s middags – 26 deelnemers – was het ’s avonds de beurt aan Loek. Zeven gemotiveerde tegenstanders, ga er maar aanstaan. Remise bleek geen optie: het was winnen of verliezen in alle partijen. Dat Loek deze confrontatie met 4-3 wist te winnen is een grootse prestatie: een deel van de tegenstanders had een rating die nauwelijks onderdeed voor de zijne, met de kanttekening dat zij zeven maal zoveel tijd hadden om na te denken….

Loek won overtuigend van André Lambeck, Ton van der Paauw en David Bruggeman. Tegen Joey Weerts won hij ook, maar die overwinning had veel meer voeten in de aarde. De bespreking van die partij staat onderaan dit artikel.

Loek tegen Jimmy Geboers

Winst – en dus een groot gevuld chocoladen paasei – was er voor Jimmy Geboers, Jésus Jará en Ralf Duong. Jimmy had ook al het rapidtoernooi gewonnen dus zal tevreden terug naar België zijn afgereisd. Jésus had op een haar na die winst gemist in het rapidtoernooi, maar liet hier zien hoe een gecompliceerd middenspel gewonnen moest worden. Grootste verrassing was Ralf Duong – inmiddels al enigszins befaamd om de afwisseling van mooie zetten met droevige missers – in wiens partij nu eindelijk eens alles de goede kant op viel. Een talent dat komende jaren zeker gaat rijpen.

Loek tegen Jésus Jará

Loek tegen Ralf Duong

 

 

 

 

 

 

Loek Mostertman – Joey Weerts

Partij van de dag, ook volgens Loek zelf, was de partij van Joey Weerts tegen de HMC en De Kenteringkampioen van weleer. Niet omdat Joey won, wel omdat het spectaculair was en Joey gedurende een deel van de partij duidelijk gewonnen had gestaan. Onderstaand deze partij, met annotaties van Joey zelf.

 

 

 

Nabeschouwing Joey: “Een interessante partij waarbij wit beter uit de opening komt. De winnende zet (Pf4) wordt meermaals niet gevonden. Daarna staat zwart beter in het middenspel. Zwart zet deze voorsprong om in een gewonnen eindspel. In dit eindspel geeft zwart het onnodig weg, waarna wit de partij wint..”

 

1 reactie op “Met het mes op tafel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *