De Kentering B – De Baronie C 2,5-1,5

Door Luigi de Mas

Door deze overwinning zijn we in groep 2C van de NBSB van de laatste plaats gestegen naar de voorlaatste plaats. Weliswaar staan we in matchpunten gelijk met OSV, waartegen we onze enige winstpartij hadden behaald, maar met meer bordpunten.

Na het wederom rommelige begin (op zijn minst zou een bestuurslid de gasten gepast welkom kunnen heten en het startsein kunnen geven) en na wederom de verwarring over de bedenktijd en of er wel of geen seconden per zet worden bijgeteld, zag het er vrij snel voor Ralf aan bord 3 somber uit. Tijdens mijn eerste wandeling al zag ik dat hij een stuk achterstond.
Bij mijn daaropvolgende wandeling zag ik tot mijn verbazing dat Ralf gewonnen stond door een toren- damebatterij met niet te pareren mataanval op h2. Het gevolg van grote en onbegrijpelijke schaakblindheid, vertelde zijn tegenstander mij. Gebeurt wel vaker als je glad gewonnen staat.
Hoe dan ook, het was extra vervelend voor de betrokkene aangezien deze vanaf ongeveer negen uur tot het einde moest wachten op de rest van het team voor de lange terugreis naar Breda.

Andreas aan bord vier had lange tijd een gelijkwaardige stelling maar dat glipte gaandeweg naar een verloren eindspel. De oorzaak heb ik niet kunnen volgen.

Marc aan bord twee bouwde gestaag een veelbelovende koningsaanval op. De tegenstander poogde ook een koningsaanval op te zetten – zoals wij weten rokeert Marc nooit dus zijn koning blijft in het midden staan wat bij open lijnen dodelijk is – maar dat had geen succes. Marc’s aanval had het wel.

De stand was dus 2 – 1 in ons voordeel wat voldoende was om de laatste plaats te verlaten mits ik niet zou verliezen.
Dat zag er aanvankelijk zeker niet naar uit  omdat ik een goed initiatief had met een koningsaanval.
Toen ik echter het geplande loperoffer wilde doen zag ik een wending voor de verdediging die mij niet beviel. In plaats van af te wikkelen dacht ik de aanval op een andere manier door ter zetten, maar dat was te optimistisch. Ik raakte allengs in een steeds slechtere stelling.
Doordat mijn tegenstander niet de beste zetten deed kon ik echter de situatie enigszins herstellen en stond de volgende stelling op het bord met mij aan zet.

Ik speelde Pf6. Dreigt inslag op g4 profiterend van de penning van Kh2.Aangezien ik echter nog maar 6 minuten bedenktijd had en mijn tegenstander 12 dreigde ik op tijd te verliezen als het eindspel nog zettenlang gevoerd moest worden. Ik stelde remise voor aangezien dat de teamwinst zou opleveren. Mijn tegenstander wilde daar over nadenken, maar ik zag dat hij de paardzet over het hoofd had gezien en daar erg door in verwarring was. Bovendien tikte zijn klok onverbiddelijk door en hij accepteerde het aanbod.
Tot mijn verbazing overigens, want mij is geleerd dat je dan eerst je teamleider moet raadplegen.

Alex Crane – Luigi de Mas na Pd2 (17 april 2023)

Maar nu komt de clou. Terwijl mijn tegenstander zat te broeden over mijn remiseaanbod zag ik plotseling een andere zet dan Pd5. Dat was een daverende klap op de stelling met groot voordeel voor zwart en de kans dat de partij binnen mijn 6 minuten uitgeschoven had kunnen worden was dan reeel geweest. Ik kon mij wel voor de kop slaan.
Ik loof een bescheiden versnapering uit aan alle clubleden met een rating gelijk of lager dan die van mij  (ong 1600) als ze deze zet kunnen vinden en het mij vertellen.

2 reacties op “De Kentering B – De Baronie C 2,5-1,5

  1. Winnend is Txe3, lijkt me. Na Dxe3 volgt Pxg4 met damewinst. Niet nemen maar bv. Dg2 leidt tot meer pionverlies: Txc3. Wits dame moet veld h3 samen met de koning dubbel blijven dekken.

  2. Heel goed Hans, maar op Dg2 volgt niet Txc3 want die stelling is door mij niet gewonnen binnen de 6 minuten bedenktijd terwijl de tegenstander het dubbele heeft. Beter is Pd5 en Pf4 met de dreiging paardvork en driedubbele aanval op h3. Mat lukt dan wel denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *