Jongensdromen

21-9-2020: Vuurwerk midden op het schaakbord. Bij ‘De Kentering’ kan zo iets nu eenmaal. (foto David Bruggeman)

 

Dinsdag 22 september 2020: Het gebeurde bij De Kentering¬† op maandag 21 september 2020, een gedenkwaardige dag. Ik las er een bericht over, knipperde met mijn ogen en schudde ongelovig mijn oude hoofd. Dit kon gewoon niet waar zijn. Het leek RKC wel die Ajax in de Arena met een nulletje of 5 overwint of onze keizersysteemlieveling Johan, die de onverslaanbaar geachte clubkampioen, Stan, verplettert. Ik keek nog eens goed. Het bericht kwam van David Bruggeman, die zich nooit en te nimmer schuldig zal maken aan ‘fake news’. Bovendien had onze wedstrijdleider er een foto bij ingesloten, de waarheidsverklaring van een gebeurtenis die eigenlijk niet kan plaats vinden: Peter Zijderveld zet Hans van Eijk midden op het schaakbord mat! Hans van Eijk, die doorgewinterde schaker, regelmatig opduikend in onze top-5? Ja, diezelfde Hans. Precies midden op het bord? Het kon niet preciezer.
Je ziet het op de foto gebeuren. Een jongensdroom komt uit. Ontsteltenis bij Hans. En Peter? Je ziet hem op slag 30 jaar jonger worden. 
Met deze indrukwekkende overwinning schaart hij zich onder de winnaars van de avond. Allemaal witspelers! dat betekent nieuw voedsel voor alle activisten in de schaakwereld, die hun uiterste best doen hun eigen jongensdroom uit te laten komen. Het moet immers maar eens afgelopen zijn met die eeuwige bevoordeling van de witspeler. Ook de zwartspelers moeten hun partij eens mogen beginnen met e5, d5 of iets anders ongelooflijks.
Zo is het nu eenmaal gesteld met jongensdromen: sommige komen uit, sommige niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *