Haberdoedas, een natuurwet

28-9-2020: Gestuurd door een stuwende David Bruggeman (links) beweegt zich een zware, zwarte depressie richting Stan Heijmans.

Dinsdag 29-9-2020: Gisteren kreeg Stan Heijmans een haberdoedas cadeau. Zeker een of andere schaaktrofee zou je kunnen denken. Hij is nu eenmaal een winnaar. Nee, integendeel, het is een oplababber, een oplawaai, een opneuker, een watjekauw en ga zo maar door. Maar Stan, toonbeeld van humaan schaakgedrag, verdient een zachtzinniger, vriendelijker woord, haberdoedas dus.
De klap komt overigens wel even hard aan, zorgt voor even veel builen en schrammen. Daar komt nog iets bijzonders bij: Hoe vertel ik dit mijn zoon ? Die ziet hem immers als de eeuwige kampioen en heeft hem misschien laatst nog gevraagd: “Zeg pap, ben jij net zo goed als Magnus?” “Nee Samuel”, zal Stan met zijn bekende bescheidenheid opgemerkt hebben, “een beetje bijna zo goed”. “Maar je blijft toch altijd kampioen van je club?” “Ook dat is niet zeker, jongen. Een hoge boom vangt immers veel wind. Die steekt met zijn kop een heel stuk boven het maaiveld uit en Johan en Ton en zo hakken die er dolgraag af”. “Wat betekent maaiveld, pap?” “Dat vertel ik je de volgende keer. Ik moet nu dringend een paar nieuwe openingen gaan leren”. “Ga je ze daarmee dan een opdonder geven, pap?” “Nee jongen, enkel maar een haberdoedas”.
Het valt niet mee om zo diep te vallen, om als de Goliath van De Kentering door een tegenstander met de symbolische naam David vanuit de duisternis van de zwarte stukken loepzuiver te worden geraakt en met een knalharde klap ter aarde te storten. Diezelfde David volgt hem ook nog eens onmiddellijk als koning op onder de macabere leus van ‘De koning is dood, leve de koning’ en troont nu boven aan de ranglijst. En waar haalt het keizersysteem de onvergeeflijke, bitter smakende hardheid vandaan om hem één, twee, drie de top-5 uit te smijten en te vervangen door 1. David Bruggeman, 2. Leon ter Beek, 3. Jan Arts, 4. Hans Kranenbarg en 5, Peter Zijderveld?
Het levenslot, ook van een schaker, wordt gelukkig niet door het keizersysteem bepaald maar door de natuurwet van ‘yin en yang’, die ertoe leidt dat welke kracht dan ook op een gegeven moment omslaat in haar tegendeel: de koning valt en een opstandige vazal neemt zijn plaats in. 
Die nieuwe machthebber krijgt echter met dezelfde natuurwet te maken. Vroeg of laat wordt ook hij geraakt door de haberdoedas.

28-9-2020: Keizersysteemfavoriet Johan Knuvers (rechts) kon zich met een remise tegen Peter Zijderveld maar half herstellen van de nederlaag van vorige week.

28-9-2020: Ook Hans van Eijk (links) kon zich na zijn verliespartij van vorige week met een remise tegen Paul Willemen slechts half oprichten.



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *