Extern Coronaschaak

7-3-2020: Jan Arts (zonder pet) scoorde de gelijkmaker door behendig door de verdediging heen te wervelen.

7-3–2020: Johan Knuvers (met handen in denkstand) maakte definitief gelijk door een explosief offensief op de rechter flank.

Zaterdag 7-3–2020: Toen ik rond vier uur het schaakpaleis van ‘D’n Beer’ betrad, heerste er de vredige stilte van het paradijs en dreven er enkel de prikkelende geuren door de zaal die toebehoorden aan de inspanningen bij het bedrijven van de edelste aller sporten. Geen spoortje van een giftige Coronadamp drong mijn speurneus binnen.
De veldslag tussen De Kentering 1 en Eindhoven 3 had al wel zijn sporen nagelaten. Hans van Eijk en Luc Seuter hadden samen het loodje gelegd. Wilbert van Eijk had gelukkig de strijd niet alleen ongeschonden doorstaan maar had met snel succesvol spel zijn tegenstander zelfs aan de zegekar gebonden. Tom Fürstenberg liep de vrede van een al even snelle remise uit te stralen. Al met al een achterstand van 1½-2½.
David Bruggeman, Johan Knuvers en Jan Arts waren in een genadeloos gevecht verwikkeld om die achterstand uit de weg te ruimen. Jan zorgde voor het broodnodige punt, door als een evenwichtskunstenaar met enkele stukken door de verdediging van zijn tegenstander heen te dansen en diens koning vernietigend in een hinderlaag te lokken.
David leek op een gegeven moment goede winstkansen te hebben maar zijn tegenstander, een ware afruilkampioen, dwong hem om zijn zware wapens in te wisselen, waarna een tragische blunder het pleit beslechtte.
Johan moest dus per se winnen om een gelijke eindstand te bereiken. Sterk was zijn rustige veldspel waarmee hij, na een stuk gewonnen te hebben, de strijd controleerde. De toegestroomde supporters dachten maar aan één ding: “Komt er nog wat van, Johan?” Ze kregen hun zin. Johan ondernam met enkele pionnen een dodelijke uitval op de rechter flank, waar de tegenstander onder bezweek: 3½-3½.
En Stan Heijmans dan? Die moest de keiharde confrontatie aangaan met Corona. Zijn onbespeelde schaakbord fungeerde als sinistere boodschapper van de gevreesde ziekteverwekker, als 0-teken dus, dat de aanwezigheid van de afwezige ziektekiemen onontkoombaar zichtbaar maakte. Stan zag zijn partij door de KNSB uitgesteld worden en bereidde zich in de zaal en aan de bar voor op de beste manier om dat uitgestelde duel aan te gaan. Hij oefende met zijn dikke wollen sjaal: driemaal om het gezicht gewikkeld zou voldoende moeten zijn. Succes Stan! Je gezondheid en de einduitslag hangen van je duelleerkracht af.
De Kentering 2 had tegen Nuenen 1 ook met Corona te maken. Dat leverde een punt op want de in quarantaine weggedoken tegenstander wil voorlopig niet te voorschijn komen. Dat belette Nuenen helaas niet om te zegevieren, zij het nipt: 4½-3½.
Van de wanhopige vruchteloze strijd van De Kentering 2 heb ik helaas niets kunnen aanschouwen. Marc Smits en Peter Zijderveld wonnen allebei. Marc zal dat wel op zijn bekende acrobatische manier hebben gedaan. Peter maakte naar zijn zeggen van een pion een angstaanjagend wapen, door hem onder escorte van toren en paard winnend op te laten rukken. Daar kon zelfs zijn ruim 100 ratingpunten sterkere tegenstander niets tegen beginnen. Ook Luigi de Mas moest aan het eerste bord een opponent bestrijden die ruim 100 punten sterker heette te zijn.Een eervolle remise was zijn binnen gesleepte buit. 
De rest van het team kon niets anders doen dan manmoedig een nederlaag te aanvaarden. Dat deden ze dan ook met een deemoed waaruit een oceaan van kracht sprak. Mooi zo mannen, met jullie worden we ooit nog wel eens kampioen.

7-3-2020: Stan Heijmans testte aan de bar of zijn conditie bestand is tegen Corona.

7-3-2020: Hans Kranenbarg wachtte berustend, totdat hij een ons zou wegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *