Einde imposante zegereeks

Nestor Hans Fagel vond het tijd om een daad te stellen.

Nestor Hans Fagel vond het tijd om een daad te stellen.

De greep vol vastberadenheid

De greep vol vastberadenheid

Nestor Hans Fagel heeft op 5 januari 2015 hoogstpersoonlijk een einde gemaakt aan de onstuitbaar lijkende zegereeks van het aanstormende schaaktalent Johan Knuvers. Wel was hij de eerste om ruiterlijk toe te geven, dat hij erg had opgezien tegen de confrontatie met deze jeugdige schaakgroeibriljant. Maar eenmaal achter het bord gezeten, voelde hij bij het ritueel van het handen schudden al een ongekende vibratie door zijn arm trekken, die hem in zijn voorbije roemrijke jaren steeds de kracht had verleend om koning, dame en de hele reutemeteut krachtig bij de strot te grijpen.
Zo kon het gebeuren dat de ogenschijnlijk splijtende zetten van Johan door de oude meester haast achteloos, maar o zo sterk en vaardig, werden gepareerd, waarna hij zelfs geleidelijk een uitgekiende tegenaanval opzette, die hem een pion winst, een ijzersterke stelling en een tijdvoorsprong opleverde. Na Hans zijn tweede remisevoorstel ging de met schaakoverwinningen gelauwerde Johan eindelijk door de knieën om het genereuze aanbod van de oude schaakvos te accepteren.
Op onze vraag, waarom hij niet doorgevochten had om de gladiolen op te eisen, antwoordde de nestor bedaard, dat het er niet om ging om de veelbelovende schaakelite te kleineren. “Waar gaat het dan wel om, Hans?” “De jonge jongens sterker maken met krachtig, louterend tegenspel”.
Naar verluidt heeft Johan inderdaad zijn les geleerd en heeft hij zich teruggetrokken in Wijk aan Zee voor een keiharde oefenstage. Hij zou ook van plan zijn, om daar bij Anish Giri te informeren, hoe die van plan is om de oude meester Ivanchuk aan te pakken en op te rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *