De situatie escaleert volledig uit de hand

Door Piet
(Annotaties in de diagram van David, onder de diagram gaat de bespreking van Piet verder)

Jonas Vingegaard won de Tour 2023 dankzij een magistrale tijdrit. Als hij gepresteerd had volgens de laatste data van zijn onderzoeksteam zou hij echter met zo’n 30 seconden verschil verloren hebben van Tadej Pogacar. In zijn column in de Volkskrant van 18 maart jongstleden concludeert Bert Wagendorp dat Jumbo-Visma, de wielerploeg die totale controle nastreefde, ook nog wel eens werd verrast.
Als clubschaker droom ik ook van controle. De wereldtoppers spelen voorbeeldige partijen die onontkoombaar naar het volle punt leiden. Dat wil ik ook. Elke maandagavond doe ik dus weer een nieuwe poging. Tevergeefs natuurlijk. Wat er gebeurt is te vergelijken met een avondje stappen dat te lang doorgaat. Een kroegtijger karakteriseerde dat eens als volgt: “De situatie escaleert volledig uit de hand.”
Stelling na 5. … f5. (Zie de diagram)
“Hier voelde ik me in control. Op de damevleugel gebeurt voorlopig niets, ik ga het centrum pakken en als David kort rokeert, moet hij rekening houden met een aanval op z’n koning. Dat de geraadpleegde engine 5. … Lxc3 als een serieuze optie beschouwt, is wijsheid die mij te diep gaat.” 

David Bruggeman – Piet van Eijndhoven na 15… g5?

“Dat ik de controle 10 zetten later al volledig kwijt was, laat deze stelling zien. Ik had nog ongeveer 30 minuten over en speelde g5. Met 15 … h6 had ik nog iets van controle kunnen behouden. Na bijvoorbeeld 16. d4, dxc4 17. bxc6, bxc6 18. La3, Tfc8 19. Tac1 c3 is er volgens de engine weinig aan de hand. David reageerde snel en to-the-point met 16. Pf3!”

 

David Bruggeman-Piet van Eijndhoven na 31… Tac8

 

“Controle verliezen heeft in schaakpartijen ook een voordeel: het is dan aan de tegenstander om controle te krijgen en te behouden. Gelukkig deed David dezelfde ervaring op als ik: het escaleert uit de hand. Hier haalde ik weer opgelucht adem. Deze stelling viel me alles mee, zeker toen David 32. Pd4 speelde. 32.Ta2 was beter geweest.”

David Bruggeman-Piet van Eijndhoven na 48… Tf6

 

“Nog één keer escaleert het volledig uit de hand. 48. … Kf7 is de manier om de zwarte toren naar g6 te brengen en op een geschikt moment, wanneer de witte koning c6 niet kan bereiken, Tg5+ te spelen en de h-pion te laten oprukken. Helaas zag ik dat niet.”

2 reacties op “De situatie escaleert volledig uit de hand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *