Spiegelen

Oss 5-2-2022: Werd Hans van Eijk in zijn daverende, zenuwslopende kraker aan bord 3 misschien gespiegeld in Wageningen? (foto David Bruggeman)

6 februari 2022: Alle schakers, ook die van De Kentering, verkeren in de greep van het spiegeleffect. Door de werking van hun reptielenbrein spiegelen zij, meestal onbewust, de houding en het gedrag van clubgenoten, die dus hun rolmodel zijn.
Zoals ze voor hun schaakbordje zitten, de stukken slaan, grijnzen bij een goede zet, hun voorhoofd fronsen bij een slechte, dat alles kunnen ze doen naar het voorbeeld van hun rolmodel.
Spiegelen is overigens een algemeen voorkomend gedrag, zoals je kunt vaststellen bij mensen die samen in dezelfde houding gezellig met elkaar zitten te buurten.
Soms lijkt het echter spraakmakende vormen aan te nemen. Zie bijvoorbeeld de uitwedstrijd van De Kentering 1 op 5 februari tegen OSV in Oss. Het zag er naar uit, dat daar door de schakers van De Kentering danig gespiegeld werd. Tjeu Segers blunderde helaas spoedig evenals zijn rolmodel Jan Arts, allebei met de zwarte stukken. Eveneens met de zwarte stukken behaalden David Bruggeman en Johan Knuvers een daverende overwinning. Wie hier het rolmodel moet zijn geweest, laat ik even buiten beschouwing. 
En de witte stukken dan? Ook hier hetzelfde spiegelpatroon. Leon ter Beek en Luigi de Mas behaalden alle twee met wit een remise. Dat lijkt dus van hetzelfde laken een pak. In dit verband zal het niemand verbazen, dat Hans en Wilbert van Eijk, vader en zoon, met wit spelend allebei hun verliespartij incasseerden met de koelbloedigheid van een stoïcijn.
Maar het kan nog gekker. Spiegelen kan wellicht ook op grote afstand plaats vinden. Wat immers te denken van de 5-3 nederlaag van De Kentering 2 in Wageningen? Met precies dezelfde cijfers dus als hun grote broer en rolmodel De Kentering 1! Die spiegeling neemt echter bizarre vormen aan, als je de gemiddelde rating van de betreffende teams vergelijkt. Het 1e en 2e team van De Kentering werden allebei gesloopt door een tegenstander, die een lagere gemiddelde teamrating had. Het verschil bedroeg respectievelijk 55 en 41 ratingpunten.
Dit mag ik toch wel een fabelachtige spiegeling noemen, zij het met een heel klein barstje. 

3 reacties op “Spiegelen

 1. Je hebt het allemaal weer treffend geformuleerd, Tjeu!
  Er zijn niet alleen spiegelingen binnen het team en tussen onze beide teams, ik realiseer me nu dat er ook een spiegeling is tussen mijn partij uit deze ronde en die uit de vorige ronde: in beide gevallen speelde ik met wit, kwam ik beter uit de opening dan ik dacht, en miste ik een grote kans op voordeel op of rond de 10e zet…
  Wat zeg je daarvan?

  • Dat is zelfspiegeling, Leon.
   Ik weet echter niet uit welk deel van het brein zo’n verschijnsel voortspruit of uit welke laag van het onbewuste.
   Ik geloof niet, dat het een verontrustend teken van verval is. Dus blijf maar rustig beter uit de opening komen want eind goed al goed.

 2. Mooi verslag Tjeu.. Jullie bedankt voor de sportieve en spannende match.. Vooral op het eind.. Had zomaar anders kunnen lopen voor ons… Succes nog de komende rondes.. Vriendelijke groet, Maikel Bloks Teamleider OSV 2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *