Saluut!

Door David Bruggeman, met bijdragen van Ton Snoeren en Leon ter Beek

Vught 2 – Kentering 2  0 – 4

Saluutschoten als eerbetoon voor de kampioenen van het tweede team! In de eindfase van de NBSB zaterdagcompetitie was het in klasse 1A, waarin ons tweede team speelt, toch nog spannend geworden.

Lang lag team 2 met Ton, Hans, Dick en Jan op koers voor de eerste plaats, met louter overwinningen totdat de verloren wedstrijd op 11 maart tegen Deurne 1 toch roet in het eten dreigde te gooien. Deurne kwam daarmee langszij in de ranglijst. Met minder bordpunten dus De Kentering 2 had nog alles in eigen hand: een flinke overwinning tegen Vughtse Toren 2 was nodig om het kampioenschap veilig te stellen…

Kampioenen team 2: Jan, Dick, Hans en Ton

En een zeer overtuigende overwinning werd het: 4-0!

Ton won al spoedig zijn partij.

Zie de onderstaande bespreking van deze leerzame les hoe je het initiatief neemt en verzilvert.

 

 

In die partij kan de zet 19. Pxf6! gerust worden aangemerkt als een kanonschot met daarna Pxh7 als voltreffer.

Voor de volgende twee punten moest meer strijd worden geleverd.

Hans won met zwart tegen Alex Lalihutu en Jan met zwart tegen de ervaren Jacques van de Vall. Het laatste punt moest van Dick komen. Bij een verlies was het team in theorie nog te achterhalen door Deurne als dat team met 4-0 zou winnen van OSV3. En de wolken werden donker boven het bord en in het hoofd van Dick toen hij een stuk achter kwam te staan.

In die partij klaarde echter de lucht en de stemming geheel op toen zijn tegenstander zelf de lont in het eigen kruitvat stak en met dameverlies zijn winstkansen opblies.

 

Het was nog na terugkomst in Rosmalen nog lang onrustig, zeker toen ook team 1 nog langskwam om saluut uit te brengen en te proosten op het kampioenschap van team 2.

Partij:  Ton Snoeren – Jasper Heemskerk, Vught 2 – Kentering 2, bord 1, 1 april 2023

Zwart gaf op. Het eerste punt richting kampioenschap was binnen.

DSC 1 – Kentering 1   6,5 – 1,5

Saluutschoten ook voor Leon, die in de zijn partij aan bord 1 van het 1e team een sterk gespeelde partij afrondde met een wonderschone matcombinatie. En daarmee een speler versloeg met bijna 300 ratingpunten meer. “De sterkste speler die ik ooit verslagen heb, denk ik” aldus de ingetogen euforische Leon. Onderstaand zijn partij.

Partij Leon ter Beek – Maarten van der Burght, DSC 1 – De Kentering 1, bord 1, 1 april 2023

 

2 reacties op “Saluut!

  1. Wat een schitterende foto van ons kampioensteam! Zoals Tarrasch al zei: het schaakspel heeft het vermogen, net als muziek en liefde, de mens gelukkig te maken…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *