Ontknopingen

Arjan Gras (rechts) greep met beide handen
de kans aan, om uit de kelder van de A-groep
te klimmen: met zwart versloeg hij Dick van
Leeuwen, die met wit toch moeilijk te
overwinnen is.
Wilbert van Eijk (rechts) vloog hoog op uit drek en
drab van de gevarenzone, door Ton Snoeren, die nog maar
pas geleden kampioenskandidaat was, bij de strot te
grijpen en niet meer los te laten.

Maandag 25 juni: In de interne competitie zijn bijna alle beslissingen gevallen. Stan Heijmans is niet meer in te halen in de A-groep en wordt clubkampioen. Proficiat Stan!
Ook de grote vier van de B-groep zijn bekend: Peter Zijderveld, Luigi de Mas, Luc Seuter en Hans Kranenbarg promoveren volgend seizoen naar de A-groep. Ook gefeliciteerd!
Gelukkig is er nog voldoende onzekerheid in de A-groep, om menige strijd onder hoogspanning te zetten. Ton Snoeren en Hans van Eijk bikkelen verder om de 2e plaats in de eindrangschikking. Voor David Bruggeman, die in een goede vorm steekt, zal het erepodium te hoog zijn om te beklimmen, veronderstel ik, doordat hij in de vorige 3 ronden te weinig punten heeft verzameld.
Cees van Zelst, Hans Fagel en Dick van Leeuwen degraderen naar de B-groep. Wie de 4e degradant wordt, is nog onbekend. Paul Willemen en Mark Smits lopen de meeste kans. Een rechtstreeks duel tussen deze twee zou een gedenkwaardige afsluiting kunnen vormen van de interne competitie 2017-2018. We houden de camera gereed om alle sidderingen die bij zo’n finale hoort, te registreren.
Arjan Gras en Wilbert van Eijk lijken zich definitief in veiligheid te hebben gespeeld. Ze verdienen dat in ieder geval door de heldenmoed, waarmee ze zich op 25 juni met ware doodsverachting in het schaakgevecht hebben gestort. Met zwart durfde Arjan zijn dame op twee paarden diep de stelling van Dick in te laten galopperen, wat leidde tot een zenuwprikkelende stelling en uiteindelijk zelfs tot een overwinning van Arjan. Ook Wilbert van Eijk was alert als een roofvogel die opgevlogen is uit het moeras op jacht naar een prooi, alerter dan Ton Snoeren, die de volgorde van twee zetten uit de theorie met elkaar verwisselde. Daardoor had Wilbert één zet de kans om met zijn loper schaak te geven en die aanval vervolgens in een opwindend eindspel te verhevigen met dame, toren en een pion, die onweerstaanbaar oprukte naar de 6e en zelfs de 7e rij. Daar kon de koele verdedigende aanpak van Ton niet meer tegen op.
Johan Knuvers en Hans van Eijk namen met hun overwinningen stevig afstand van de rode streep. Laat maandag de 2e juli nu maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *