Ontknoping

Update 17 augustus met Oeps-inzending van Michel Timmer (zie helemaal onderaan)

 

Volle aandacht voor de volgende vondst op het bord in de partij Davoud Moghaddem – Joost Duquesnoy met Wilbert Schreurs en Hans Sinnige als al even aandachtige toeschouwers

Spelen, kijken, pilsje, terrasje, schaken op z’n best zoals bij de partij van Bram Sekreve en Olaf Soons

Heerlijk zomerweer deze avond en dus volop spelen, kijken, meerekenen, pilsje pakken en tot de laatste zonnestralen op het terras de degens op het schaakbord kruisen: schaken op z’n best!

Het Zomerschaken beleeft zijn laatste twee spannende weken: afgelopen maandag was de vierde en dus laatste ‘voorronde’. De vier ronden samen leveren een ranglijst op waarvan de bovenste zes volgende week maandag strijden in een finalepoule om de prijzen. Dat beloofde dus strijd om de bovenste zes plaatsen en die kwam er ook. Voor aanvang hadden nog zeker 18 personen op de ranglijst in theorie kans bij die bovenste zes te komen, en waren alleen de plaatsingen van Henk van der Wijst en Bart van den Berg al zeker. Spannender was het voor Dave Wildschut op plaats drie die nog ingehaald zou kunnen worden door veel deelnemers. Uitgerekend deze avond speelde Dave niet zijn beste spel, 1 punt uit 4 potjes, en bezorgdheid sloeg gaandeweg toe: zouden die 9,0 punten in totaal wel genoeg zijn?
Dat was het, gelukkig voor hem, al staken inderdaad nog twee spelers, Ton Snoeren en Wilbert Schreurs hem voorbij. daarmee waren vijf finalisten bekend.

Maar dan die laatste zesde plaats. Bij aanvang van de laatste avond waren Joost Duquesnoy (6,5), Hans Sinnige (6,5), Rick Smit (6,0) en Tom Fürstenberg 6,0) de belangrijkste kanshebbers daarvoor. Tom wist in de 1e ronde van Rick te winnen, verloor daarna echter de andere partijen en viel als eerste af. In de 2e ronde wist Joost van Hans te winnen, een gebeurtenis die tot gevoelens van depressiviteit leidde, zeker toen later bleek dat die onderlinge partij doorslaggevend was. Joost won nog een mooie partij tegen Tom, maar verloor in de laatste ronde tegen Piet van Eijndhoven, wat Hans de kans gaf langszij te komen. Dat deed hij door Ralf Duong te verslaan. Beiden wonnen en verloren daarmee 2 partijen, net als Rick deze laatste avond, waarmee Joost en Hans gelijk eindigden op de zesde plaats met 8,5 punten.

De stand staat op de pagina 2023 Stand Zomerschaak

Een knoop die toch gemakkelijk te ontknopen bleek: In die situatie wordt de tie-break bepaald door 1. onderlinge partij, 2. weerstandspunten, 3. SB punten. In die volgorde, wat al direct een duidelijke beslissing opleverde: Joost legde beslag op de zesde plaats en daarmee de laatste vacante finale plaats.

Daarmee was echter nog niet het laatste woord gezegd. Daags na de wedstrijd gaf Wilbert aan niet mee te kunnen spelen in de finale vanwege ‘vakantieverplichtingen’ (lijken me de meest dragelijke verplichtingen op aarde 🙂 ).

Dus toch een finale plaats voor zowel Joost als Hans, en een kans om nogmaals de degens te kruisen.

Voor alle andere deelnemers is er de laatste avond, aanstaande maandag 21 augustus, een klein snelschaaktoernooi. Daar zijn enkele bekertjes te winnen.

  1. Hoofdprijs voor de winnaar snelschaaktoernooi
  2. Ratingprijs rating  1300 tot 1600
  3. Ratingprijs rating  0 (geen rating) tot 1300 

Iedereen maakt dus kans het Zomerschaken nog van een glorieus slot te voorzien

 Voor wie nog de algemene informatie zoekt: Zie de pagina Informatie Zomeravondtoernooi

Oeps-inzendingen
Hieronder komende dagen komen de inzendingen voor de Oeps-prijs: Er is zowel heel wat moois als verbijsterends langsgekomen. Kom maar op met die inzendingen!

Oeps-inzending 1 Tim Thole

Dit is mijn oeps-moment in mijn partij tegen Lars Timmers. 

Tim Thole – Lars Timmers na 1. … Te5

Tim Thole – Lars Timmers na 2. Kf1??

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lars heeft 1. … Te5 gespeeld en dreigt mat te geven. Er zijn uiteraard vele manieren om dit te pareren door de f- of h-pion voor de koning te verplaatsten (niet de g-pion!), maar de oplossing die ik koos was bepaald niet de juiste weg om aan mat te ontsnappen: 1. Kf1?? 
 

Tim Thole – Lars Timmers na 2. … La6+!

Deze kans om de verloren stelling om te buigen in een overwinning liet Lars zich niet ontnemen: 2. … La6+!
Oeps, de koning moet terug en mat is onafwendbaar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oeps-inzending 2 Tim Thole

Mijn tweede oeps-nominatie, het slot van mijn partij tegen Roel Kapteijns.

Tim Thole – Roel Kapteijns na 1. Da6+

Tim Thole – Roel Kapteijns na 2… Kg8??

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het was inmiddels de 3e ronde, en de laaghangende zon wierp al vele schaduwen op het bord. Da6+ is zojuist door mij gespeeld en zwart kan het Paard naar b7 spelen of de Koning wegspelen naar b8 of d7 om het schaak op te heffen. Pb7 is mat in 5 (2. Da8+ Kd7 3. Lb5+ c6 4. Lxc6+! Kxc6 5. Da4+ b5 6. Dxb5#), en ook Kd7 laat zwart met een ruïne achter. Maar na de zet die Roel speelde is het in één klap uit.
 

Tim Thole – Roel Kapteijns na 2. Txb6+!

1… Kb8? 2. Txb6+! en mat op de volgende zet. Oeps!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oeps-inzending 3 – Michel Timmer

Hierbij mijn inzending voor de Oeps prijs uit mijn partij, met wit, tegen Xiheng. We hebben nog een toren en een dame op het bord na een spannende partij waarbij ik in de aanval was vanaf de opening maar Xiheng zich sterk verdedigde.

Michel Timmer – Xiheng Zhang en Roel Kapteijns

Michel Timmer-Xiheng Zhang. Hier speelde ik Td8+??

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In deze stelling dacht ik dat ik Xiheng eindelijk te pakken had met de zet 1. Td8+??. Ik ging ik ervan uit dat Xiheng 1… Tg8 moest spelen om de schaak te blokkeren en vervolgens zijn dame kon pakken omdat zijn toren dan gepind stond. Maar Xiheng verraste mij met 1… Dxd8!, waarna ik vervolgens na een paar zetten opgaf en Xiheng de overwinning pakte.
Mij werd na de partij ook nog verteld dat ik een mat in 2 miste eerder in de partij wat het verlies nog iets zuurder maakte.
 

1 reactie op “Ontknoping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *