Nogmaals de succesvolle bekerstrijd!

Nogmaals de succesvolle bekerstrijd    17 februari 2013 Nr. 304
Voor een ‘krantenverslag’ van deze schitterende overwinning van De Kentering op Het Zwarte Schaap: kijk bij ‘Meer info’

Nog nooit vertoond schaaksucces!

Voor het eerst in haar 40-jarig bestaan heeft schaakvereniging ‘De Kentering’ uit Rosmalen op woensdag 13 februari de halve finale van de NBSB bekerstrijd bereikt. Een magnifiek resultaat voor een team met een gemiddelde rating van liefst 460 punten minder dan zijn tegenstander, ‘Het Zwarte Schaap’ uit Tilburg.

De Tilburgse schaak-Goliath dacht, behalve aan zijn overmacht aan schaakkracht, ogenschijnlijk nergens aan, niet aan de begintijd van de match, niet aan het klaar zetten van de stukken, zelfs niet aan de beste wedstrijdstrategie. Vandaar dat het zwakste schaap achter bord 3 belandde en zijn veel sterkere schaakbroeder achter bord 4. Deze nonchalante bordbezetting was de strohalm, waar teamcaptain van ‘De Kentering’ Martie van der Sanden zich aan vast kon grijpen.

Hij zag zijn spelers Arjan Gras en Ton van der Straeten, met de zwarte stukken spelend aan het 2e en 4e bord, met de moed der wanhoop optornen tegen de stormen die hun tegenstanders, respectievelijk 780 en 555 ratingpunten sterker, ontketenden en waar Arjan en Ton helaas jammerlijk in omkwamen: 0-2.

Zelf moest Martie het opnemen tegen het zwakste schaap, dat echter nog altijd bijna 100 ratingpunten sterker was dan hij zelf. Hij bofte dat hij zijn geliefde Blackmar/Diemer gambiet in het spel kon betrekken, waarbij hij als witspeler zijn tegenstander een weg vol verleidingen kan aanbieden. En ja hoor, zijn opponent greep de aangeboden pion, en nog eentje, en ook nog een loper en ging vervolgens in 3 zetten mat: 1-2.

Aan bord 1 was Stan Heijmans inmiddels in een heftige strijd gewikkeld met de 421 ratingpunten sterkere Fidemeester Joost Hoogendoorn. Die had een paard geofferd tegen 4 pionnen, waardoor hij theoretisch beter kwam te staan. Stan had echter een vrijpion op de d-lijn verworven, die, oprukkend naar de 7e rij, langzamerhand de gedaante van een dame aannam. Dat spookbeeld werd zijn tegenstander, die in tijdnood raakte, te veel, zodat hij ten einde raad zijn koning omlegde en alle overgebleven stukken op de koop toe: 2-2.

Door de wegstreepregel verviel de uitslag aan het 4e bord, zodat ‘De Kentering’ met 2-1 de halve finale bereikte. (www.dekentering.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *