De Kentering haalt de halve finale van NBSB-beker

Voor een enthousiast ooggetuige-verslag van deze succesvolle bekerstrijd door team-captain Martie van der Sanden: kijk bij ‘Meer info’ Ik kan het nogsteeds niet geloven dat wij de halve finale hebben bereikt.

Dat wij  2-2 hebben kunnen spelen is ronduit een  “ MIRAKEL “ Het Zwarte Schaap heeft ons , duidelijk , onderschat . Hun bord indeling was zacht gezegd  “ CURIEUS “. Hun totale houding was laconiek , ze kwamen 15 minuten te laat en de wedstrijdleider had geen ingevulde wedstrijdformulier !

Wij hebben zelf de borden en stukken op moeten zetten !

Ik maakte de grap , wat we zouden doen bij 4 x remise maar daar konden ze niet om lachen , maar wij als team wel.

De Strategie

Eerlijk gezegd had ik die niet!

Met een ratingsverschil van meer dan – 400 elo punten kon ik niets , uitzonderlijks , bedenken.Het beste , vlgs mij , zou zijn de 2 wit spelers , op bord 1 en 3 spelen om te winnen en zwart , op bord 2 en 4 , proberen remise te maken. Maar eerlijkheidshalve geloofde ik daar niet in. Ik heb wel bewust voor deze opstelling gekozen , mochten we , wonder boven wonder , 2-2 kunnen maken dan gingen we door wegens de wegstreepregel !

De Wedstrijd

Bord  1  Stan  [ 1946 [ met  wit tegen FM Joost Hoogendoorn [ 2367 ]

Stan speelde zijn geliefde opening 1 Pf3  2 b3. Met deze variant kan , vlgs mij , Stan van iedereen winnen ! Vlgs Stan kreeg zijn tegenstander het betere spel en zijn paard offer voor 3 en later 4 pionnen leek sterk. Stan kreeg wel een vrij pion op de d lijn die hij met ijzerehand naar d7 bracht. Voor zijn tegenstander werd het allemaal “ teveel “ hij kwam in tijdnnod en werd zichtbaar nerveuser. Met zijn vlag op vallen bezweek hij onder hevige druk. Door de stukken door elkaar te gooien !!  gaf hij , zeer teleurgesteld , op Een geweldige prestatie van onze kopman !!!

Bord  2  Arjan [ 1562 ] met zwart tegen Jeroen Willemze [ 2342 ]

Eerlijk gezegd heb ik niets van deze wedstrijd gezien. Vlgs Arjan kwam hij redelijk uit de opening maar wit kreeg duidelijk een drukstelling. Bekwaan voerde hij zijn zetten naar een winststelling. Het ratingsverschil van – 780 punten !! was te groot

Bord  3  Martie [ 1721 ] met wit tegen Ard v Beek [ 1806 !!! ]

Martie kreeg zijn geliefde Blackmar/Diemer gambiet , door de zetten te verwisselen , op het bord. Wit kreeg duidelijk  compensatie voor zijn pion. Toen de tegenstander een 2de pion  “ won “ ging het snel mis. Wit offerde zijn loper op g6 en zwarts koningsstelling bezweek onder hevige druk en mat in 3 was niet meer te voorkomen. Opmerkelijk was dat zwarts Toren op a8 en Loper op c8 niet zijn aangeraakt !! en dat  mijn tegenstander gezien zijn rating niet op bord 4 speelde !!

Bord  4  TonvdS  [ 1649 ] met zwart tegen Jelmer Hoeksma [ 2204 ]

Ook hier heb ik niets van gezien. Vlgs Ton kwam hij ook redelijk uit de opening maar toen zijn tegenstander de stelling , bewust , compliceerde ging het snel de verkeerde kant op.
Het ratingsverschil van –555 punten !!! was hier ook te groot.

De Conclusie
We hebben heel veel geluk gehad maar , nogmaals , geluk dwing je af. De Team Captain van het Zwarte Schaap had , duidelijk , zijn dag niet ! Zijn team opstelling was , eerlijk gezegd , een lachertje. Je zet je 3 sterkste spelers op bord 1 , 2 , 3 en je wint altijd !!!

Hoe het ook zij , we zijn bij de laatste 4 !!

Ik wil “ mijn jongens “  Stan , Wilbert , Ton  en Arjan bedanken voor hun geweldige inzet en sportieve plicht !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *