Tweede ronde van de bekercompetitie op 18-1-2013

Tweede ronde van de bekercompetitie op 18-1-2013    20 januari 2013 Nr. 302
Voor een verslag van de succesvolle bekerwedstrijd van ‘De Kentering’ in de 2e ronde van de bekercompetitie van de NBSB tegen HMC Calder uit Den Bosch, kijk bij ‘Meer info’

Rosmalen schaakt HMC Den Bosch opzij

Schaakvereniging ‘De Kentering’ uit Rosmalen heeft vrijdag 18 januari 2013 de kwartfinale van de NBSB-bekercompetitie bereikt, door in ‘De Biechten’ in Hintham een uitgekiende zege te behalen op het bekerteam van HMC Calder. Het was een kruipdoor-sluipdooroverwinning die met enig fortuin tot stand kwam maar wel het resultaat was van vechtlust en een knap uitgedachte strategie.

Door afwezigheid van de beste twee schakers van HMC had het strategoschaak dat captain Martie van der Sanden in gedachten had, alle kans van slagen. Dat was er namelijk op gericht om in ieder geval 2 punten te halen aan de eerste 3 borden, want dan zou een gelijkspel eigenlijk een overwinning betekenen.

Het verlies van Ton van der Straeten aan het 4e bord was jammer. Door een slordigheid verspeelde hij zijn dame en kon meteen opgeven: 0-1. Dat was een tegenvaller voor het team, maar niet voor de gevolgde strategie, want HMC werd door dit behaalde punt mogelijk afgeleid van het belang van de resultaten aan de eerste 3 borden. En daar ging het lang niet slecht voor de Rosmalense schakers. Stan Heijmans zette, in plaats van kort te rokeren, een onverwachte aanval op over de h-lijn, die zo flitsend en genadeloos was, dat zijn tegenstander bezweek: 1-1. Met twee remises zou de buit binnen zijn.

Geheel volgens plan bood Arjan Gras aan bord 1 tijdens het middenspel in een schijnbaar mindere stelling remise aan. De tegenstander weigerde maar bood onbegrijpelijkerwijs enkele zetten later op zijn beurt remise aan, die door Arjan met beide handen gretig werd aangenomen: 1½-1½. Martie van der Sanden leek moeiteloos op een remise af te stevenen, toen hij plotseling door een verrassende combinatie in het nauw leek te worden gebracht. Gelukkig wist hij de stelling zo te compliceren, dat zijn tegenstander er bijna radeloos van werd: precies het juiste moment om remise aan te bieden. Die werd aangenomen: 2-2.

En nu kwam de strategische aap uit de mouw, die de spelers van HMC onaangenaam verraste. Volgens het aan hen onbekende reglement van de NBSB vervalt in een bekerwedstrijd bij een gelijkspel de uitslag van het laatste bord. Daarmee veranderde de eindstand in 2-1 ten voordele van de Rosmalenaren. De kwartfinale was bereikt! (www.dekentering.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *