Het scheelde weinig …

PMC 2 – De Kentering 1      5 – 3

door David Bruggeman

“Pion-Mook Combinatie 2 heeft de punten nodig om de eerste plaats in Klasse 5G veilig te stellen, maar onze gasten van De Kentering 1 uit Rosmalen hebben die punten minstens zo hard nodig om zich te handhaven in de 5e klasse…” was de even eenvoudige als juiste vaststelling aan het begin van de wedstrijd van arbiter Huub Blom van PMC. En een garantie dat beide teams als leeuwen zouden vechten voor de punten.

Niek van Diepen (PMC2) – Johan Knuvers 2 april 2022

Met nog twee rondes te gaan, die van afgelopen zaterdag 2 april, als de inhaalwedstrijd op 21 mei tegen RDS 1, loopt de spanning in de zaterdagcompetitie op. Met voor ons de prangende vraag hoe we degradatie kunnen vermijden. Tegen de nummer 1 in de klasse spelen is niet de meest logische wedstrijd om aan punten pakken te denken, maar zoals dat wel vaker gaat: sterke tegenstanders maken soms het beste in ons wakker. Om maar meteen de eindconclusie te noemen: het scheelde weinig….

Marc was goed uit de opening gekomen, stond comfortabel en kreeg een remise aanbod. Hij twijfelde of er meer in zat; de teamcaptain twijfelde even hard mee – het kon ook nog zomaar de andere kant op vallen in de ingewikkelde stelling op het bord – en remise leek verstandig. Misschien toch iets te snel geaccepteerd: even later stonden we 2,5 – 0,5 achter. Jan was gestruikeld in de complicaties en kon de partij niet meer redden. In de partij van Luigi had het langer geduurd, maar duurde de analyse achteraf, onder het genot van een drankje in de foyer, minstens zo lang om te achterhalen hoe het beter had gekund. Ook dat is een fijne kant van zo’n schaakmiddag: met de tegenstander doorbomen over alle varianten die door je hoofd gespookt hebben en alle zetten die je onfortuinlijk over het hoofd gezien hebt.

Daarna keerde de kansen: Tom won met een strategisch goed gespeeld ‘London systeem’, zowel Hans als David stonden een pion voor in hun partijen, en Johan zelfs een kwaliteit. Zou het dan toch..

Soms dient het noodlot zich aan in schaapskleren. Hans kreeg een remise-aanbod en de twijfel sloeg toe. Een pion meer, zicht op het winnen van een tweede en promotiekansen voor de a-pion waren de aanzienlijke pluspunten in de stelling. Maar de stelling rond de eigen koning was open en eeuwig schaak of zelfs een matnet waren niet uit te sluiten. Of wel bij goed spel? Hans twijfelde en had graag de remise aangenomen. Was het de verlammende werking van het gevaar? De teamcaptain gaf de marsorder ‘pakken dat punt, we hebben het nodig’, maar het werd een ‘mors’order: de tegenstander zag zijn kans schoon toen Hans een matcombinatie te laat doorzag, en zowaar, dit punt ging verloren.

Na inmiddels 1,5 punt terug gewonnen te hebben, door remise van Leon en winst van David, stond het 4-3. Alles hing nu af van Johan, die er niet opziet om er eens even goed voor te gaan zitten en zijn tanden erin te zetten. Een kwaliteit voor, een wat winderige koningsstelling aan beide kanten … dat vraagt doordacht en doortastend laveren. De eigenschappen die schaken zo boeiend en zo moeilijk maken. Wat is voldoende veilig en behoedzaam? Wat is de manier om door te pakken en het ‘momentum’ niet te laten glippen… ? De omstanders wisten het ook niet, speculeerden lang over de juiste winnende aanpak, en kregen net als Johan, gaandeweg door dat tegenstander Niek van Diepen wel degelijk ook eigen aanvalskansen had. Sterker nog, waren die wel te pareren? Na de 40e zet en het extra half uur dat dat opleverde, zakte Johan dan ook in een steeds dieper gepeins. En terecht: wit kon langs twee kanten binnen dringen, en Johan had zijn dame wel erg ver van de verdediging weg bewogen om een mataanval op te zetten. Te ver: de witte aanval bleek eerst te komen en niet afdoende te stoppen. Toch 5-3 verloren…

Pion Mook heeft na deze winst, en het onverwachte verlies van Eindhoven 3 tegen Stukkenjagers 5 (met 160 ratingpunten minder!), inderdaad de 1e plaats veilig gesteld. Felicitaties voor deze sympathieke club uit Groesbeek! Voor De Kentering 1 zijn de zorgen echter nog groter geworden. Niet alleen staan we nog steeds de laatste plaats, maar tot overmaat van ramp heeft de andere degradatiekandidaat in klasse 5G ruim gewonnen van (0,5 – 7,5) van RDS 1, ook onze tegenstander op 21 mei. Van die wedstrijd zal het afhangen of De Kentering 1 volgend jaar blijft spelen in klasse 5. Als dat geen recept is voor een bloedstollende laatste competitieronde…

1 reactie op “Het scheelde weinig …

  1. Helaas weer een nederlaag voor het team. En zelf ben ik voor de zoveelste keer niet verder gekomen dan remise…
    Compliment voor Johan, die als een leeuw bleef vechten en, ondanks de uitslag, een prachtige partij speelde.
    Wie weet lukt het ons nog in de laatste ronde degradatie af te wenden. En anders spelen we gewoon weer een paar mooie partijen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *