Verlammen

Nuenen 2-4-2022: Peter Zijderveld (rechts) is druk doende met zijn succesvolle ’tour de chess’ in Nuenen (foto Ton Snoeren)

Nuenen zaterdag 2 april 2022: Captain Hans Kranenbarg zal met lede ogen hebben aangezien, dat zijn team doodsmak op doodsmak maakte in de externe competitie evenals de grote jongens van het eerste team. Misschien was hij ook het eeuwige spiegelen van zijn schakers beu, die hondsgetrouw het voorbeeld van Kentering 1 volgden, om zich gezamenlijk als lemmingen in de zee van ondergang te storten. Dus besloot Hans het Lot te tarten met een tactische opstelling tegen Nuenen: de spelers met een lagere rating aan bord 1 t/m 5 en de hogere ratinghouders aan bord 6, 7 en 8 om daar de punten van victorie binnen te slepen. Maar zie eens, wat er in Nuenen geschiedde. Bord 2, 3 en 4 scoorden twee van de drie behaalde punten en bord 6, 7 en 8 waren enkel goed voor in totaal een half punt. Dit was naar mijn idee geen bewijs van mislukking van het veelbelovende tactische concept maar van de onaantastbare werking van het Lot. Kentering 1 en 2 moesten nu eenmaal allebei verliezen en wel allebei met 5-3.
Dat Lot koos vreemde wegen om te laten gebeuren wat moest gebeuren. Het plaatste Hans tegenover een tegenstander met de naam van Rinus en koppelde Paul aan ene Reinoud.

O, o, dat sluwe Lot! Als voetballiefhebber kent Hans één  Rinus boven alles en iedereen: de onpasseerbare ‘ijzeren’ Rinus Israel. Voor Paul als prijzen winnende quizdeelnemer riep de naam Reinoud ongetwijfeld die van Reinout van Montalbaen op, de bedwinger van het ontzagwekkende ros Beiaard en de vermetelste van de vier Heemskinderen. 
Is het een wonder dat die kennis onze twee schakers verlamde tot op het nulpunt van hun kunnen? Verlamming kent vele oorzaken. Zo kan de visser Mike Ritze witte haaien een kwartier lang verlammen door hen op de rug te draaien en de neus dicht bij de ogen te masseren.
Ik weet niet, of Rinus en Reinoud onze mannen bij de neus hebben genomen maar zeker is, dat ze hun een flinke kool hebben gestoofd.

IJzeren Rinus Israel

De vier Heemskinderen op het ros BeiaardOok in de door Peter Zijderveld gewonnen enerverende partij was wellicht sprake van verlamming bij zijn tegenstander. Peter had zich langzaam aan onder een dreigende druk op zijn stelling uit geworsteld, hergroepeerde zijn stukken tot een solide verdediging en bood vervolgens remise aan. Dat aanbod werd geweigerd maar leek zijn opponent tot passiviteit te verlammen. Als een witte haai heeft hij een kwartier op zijn rug gelegen zonder veel beslissende initiatieven. Peter kreeg daarmee de gelegenheid, om met zijn e-pion op te rukken en met zijn dame schaak te geven en daarmee de loper te pennen. Uiteindelijk werd het een verrassende, mooie triomf van Peter.
Laat ik eindigen met een korte bloemlezing van de meest klinkende resultaten van deze zaterdag. 
De overwinnaars waren Peter Zijderveld, David Bruggeman en Tom Fürstenberg. Peter en David wonnen bovendien van sterkere tegenstanders op papier. 
Leon ter Beek, Mark Smits, Roel Jongenelen en Tjeu Segers behaalden remises tegen sterker geachte tegenstanders. Mark had maar liefst 232 ratingpunten minder en Roel zelfs 265 punten.
Proficiat mannen. Jullie hebben je naar hartenlust uit kunnen leven, doordat je gelukkig gespaard bent gebleven voor een of andere mysterieuze verlamming of een nog sterker schaakongemak.

 

 

4 reacties op “Verlammen

    • Dat weet ik, Ton, maar Dick en jij hebben remise gespeeld tegen schakers met een mindere rating. Dat vind ik uiteraard leuke remises en een positieve bijdrage voor het clubresultaat. Ik heb echter uitdrukkelijk gezegd, dat ik de meest klinkende resultaten zou noemen en daar reken ik jullie remises niet toe.
      Sorry Ton voor mijn krtische afgrenzing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *