Destabiliseringspact

14-10-2019: Luc Seuter (rechts) lijkt Stan Heijmans te willen hypnotiseren. Stan weert de stralingen af en wint.

14-10-2019: David Bruggeman (links) en Cees van Zelst delen de punten en handhaven zich allebei in de top-5.

Maandag 14-10-2019: De standen in onze interne competitie spreken een duidelijke taal. Ter illustratie: de stand in de laatste twee weken.

7-10-2019 1. Stan 2. Luc 3. Cees 4. David 5. Marc
14-10-2019 1. Stan 2. Cees 3. Marc 4. Luc 5. David

Wat zeggen ons deze standen?
1. Ondanks fluctuaties zit er stabiliteit in onze top-5. Dezelfde namen weten zich te handhaven als de kanjers van De Kentering.
2. Voorlopig zit de spijkerharde stabiliteit bij Stan Heijmans. Hij is de enige die dezelfde (top)positie bekleedt. De andere vier fladderen enigszins onrustig omhoog en omlaag door de top.
3. Ons keizersysteem weet zijn warme sympathie voor de zwartspelers nauwelijks te onderdrukken. Dat blijkt wederom uit dit overzicht. Luc Seuter bijvoorbeeld mag ondanks zijn nederlaag met de zwarte stukken op plaats 4 bivakkeren. Nog duidelijker is de positieve discriminatie van zwart na de remise van David Bruggeman (wit) en Cees van Zelst (zwart). David zakt hierdoor van 4 naar 5 en Cees stijgt van 3 naar 2. Ons systeem beschermt steeds de kleur van de underdog. Dat gevoel van kleuraanhankelijkheid vind ik heel vertederend.
4. Als we de hele ranglijst er even bij nemen, dan schrik je haast van de hoogte van de rots van stabiliteit waarop Stan plaats heeft genomen. Het verschil in punten tussen de nummer 1 en 2 is even groot als dat tussen nummer 2 en 15: 90 punten. Luc heeft die rots niet kunnen slopen. Daarom moet de concurrentie zich onderhand serieus beraden op de beste manier om die rots te bestormen. Ze moet een destabiliseringspact sluiten, een coalitie gaan vormen om gezamenlijk leider Stan ten val te brengen. Dat is nodig vanwege het algemene belang van een spannende competitie. David Bruggeman en Wilbert van Eijk moeten daar maar eens een begin mee maken. Eén van die twee zal Stan volgende keer waarschijnlijk mogen bestrijden.
Dus Wilbert en David, stijg boven jezelf uit tot rotshoogte en sla op het juiste moment vlammend toe. Succes.

14-10-2019: Vol passie stort Marc Smits (links) zich in het slagveld op het schaakbord in de strijd tegen Hans van Eijk. Hij wint en stijgt van plaats 5 naar 3.

 

1 reactie op “Destabiliseringspact

 1. De telling van Keizer uitgeplozen

  Tjeu’s fraaie observatie van de uitkomsten van het Keizersysteem biedt een mooie kapstok om één en ander nog eens te verhelderen.
  Voor de duidelijkheid wil ik eerst nog maar even genoemd hebben: het Keizersysteem kent de punten toe op volstrekt rationele, goed navolgbare basis.
  Als voorbeeld neem ik die partij van mij tegen Cees. Na ronde 5 hadden we de volgende plaatsen en punten op de ranglijst:

  Plaats 03 (waarde: 50*) Cees van Zelst 154,0 punten
  Plaats 04 (waarde: 49) David Bruggeman 133,0 punten

  (*plaats 01 heeft waarde 52, en vanaf daar telt de waarde per speler steeds 1 omlaag)

  Cees’ ‘waarde’ is dus 50 (3e plaats), de mijne 49 (4e plaats).
  Bij een remise krijgt Cees de helft van mijn ‘waarde’, 24,5, en ik krijg 25 punten. Terecht iets meer, want ik heb remise tegen een sterkere speler (Cees dus!) gemaakt dan hij :).

  Het Keizersysteem heeft in de nieuwe ranglijst aan Cees echter +26,5 punten toegekend, dus 2 punten meer. En aan mij + 20,5, dus 4,5 minder. Zie onderstaande stand uit de nieuwste ranglijst.

  Plaats 02 (waarde: 51) Cees van Zelst 180,5 punten (stijging +26,5)
  Plaats 05 (waarde: 48) David Bruggeman 153,5 punten (stijging + 20,5)

  Dat zit zo. Het Keizersysteem kijkt ook of er nog iets veranderd is in de speelkracht van de tegenstanders van Cees in de vorige ronden van de competitie. Om precies te zijn, die van de tegenstanders tegen wie hij punten gehaald heeft (remise of winst).

  Dat blijkt het geval.

  Tom Fürstenberg is 2 plaatsen gestegen: Cees’ overwinning op Tom is nu dus 2 punten meer waard geworden. Ergo: + 2 punten extra. Het zelfde geldt voor Dick, 6 plaatsen gestegen, en andersom voor Johan: 4 plaatsen gedaald en Rob Maas 1 plaats gedaald. Dus vanwege Cees’ resultaten tegen hen in totaal +8 erbij en -5 eraf. Wie goed heeft meegeteld ziet dat Cees dus niet +2, maar +3 had moeten krijgen op die verdiende 24,5 punt met de remise. Dat ene punt verschil zit hem erin dat ik het systeem altijd nog één herberekening laat maken op basis van de nieuwe ranglijst. In de nieuwe ranglijst ben ik twee plaatsen gezakt (naar plaats 6, vlak achter Wilbert). Cees’ remise tegen mij is daardoor een punt minder waard geworden….
  (Na de herberekening stijg ik toevallig weer een plaats – omdat Cees meer waard is geworden – en kom alsnog op gelijke hoogte met Wilbert)

  Hoe zit het dan met mijn 20,5 punten in plaats van 25 punten?

  Mijn overwinningen tegen Pieter en Leon zijn respectievelijk 2 en 4 punten minder ‘waard’ geworden omdat zij gedaald zijn op de ranglijst, Mijn overwinning op Martien levert een punt meer op omdat hij 1 plaats gestegen is vanwege het wegvallen van een interne competitiespeler. En mijn remise tegen Cees is door Cees’ stijging op de ranglijst 0,5 punt meer waard geworden. Verschil: -4,5. Helaas, ik heb er nog wel zo hard voor gevochten…

  Met de hand zou dit, per speler, monnikenwerk zijn om allemaal uit te rekenen (maar is dus wel mogelijk!). Gelukkige kan ik dat mijn computer laten doen. 😊
  Op het bord zal ik zelf aan de slag moeten met het echte schaakrekenwerk. Volgende week tegen Stan (hoogstwaarschijnlijk..). Hopelijk lukt me dat even goed de gangen en listen van deze koning van de (apen)rots na te rekenen als die van de Keizer van de competitiesystemen.

  Met berekenende groet,

  David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *